Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Βιογραφίες, Σχόλια

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:33 am

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: "Καλούμεθα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων".
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011 14:53

Εικόνα

Σε γενικά καλό κλίμα – παρά τις μικρές στιγμές έντασης – πραγματοποιήθηκε σήμερα (17.01.2011) η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Σκοπός της Ιεραρχίας ήταν να συζητηθούν όλες οι πτυχές και οι παράμετροι του «πέντε προς ένα» που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και να κρατηθεί ενιαία στάση στο θέμα της μισθοδοσίας των Ιερέων.

Εισηγητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Κυβερνήσεως.

Η Ιεραρχία, αντιλαμβανόμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αποφάσισε - παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό που απαιτείται - να ζητήσει από την Κυβέρνηση τριακόσιες (300) συνολικά θέσεις εφημερίων κληρικών για το 2011, τι οποίες και θα διανείμει στις Ιερές Μητροπόλεις.

Επίσης συζητήθηκαν οι νομικές πτυχές του θέματος, με την Εκκλησία να θέλει να διασφαλίσει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θέση της, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται, ότι οι Ιερείς είναι Θρησκευτικοί Λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι.

Τέλος εξουσιοδότησε τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ύδρας κ. Εφραίμ και Σύρου κ. Δωρόθεο, να συναντήσουν τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και να του μεταφέρουν τις αποφάσεις της Συνόδου.

Από την συνεδρίαση απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, Μαρωνίας και Κομοτηνής, Ιωαννίνων, Κεφαλληνίας, Ηλείας, Αργολίδος, Κίτρους, Λήμνου, Διδυμοτείχου, Φθιώτιδος και Κηθύρων.

Πηγή: www.anagrafes.com



Ania
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 2:00 pm

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό Ania » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:34 am

Καλησπερα! Δεν θα εχουμε σχεση με τα πολιτικα κοματα. Όμως να λενε όταν ζητανε τους ψηφους μας, τι σκέφτονται! Είμαστε ορθοδοξοι χριστιανοι, και θα παραμείνουμε! Στηριζουμε την εκκλησια! Αγαπαμε τον Κυριο ημων Ιησου Χριστό!



Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:35 am

Σε κλίμα συναίνεσης η συνεδρίαση της Ιεραρχίας - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Δευτέρα, 17 Ιανουάριος 2011- Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης

Εικόνα

"Κατανοούμε την κατάσταση που κυριαρχεί στο να περιορίσουμε τις ανάγκες μας στο ελάχιστο, αλλά θα διασφαλίσουμε και τις θεσμοθετημένες θέσεις των εφημερίων", τόνισε μιλώντας στη Romfea.gr μητροπολίτης της Πελλοπονήσου.

Σύμφωνα με τον ίδιο ιεράρχη στην σημερινή συνεδρία "πρυτανεύει κλίμα συναίνεσης", προσθέτοντας ακόμα ότι όλα πήγαν θετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μικρές διαφωνίες και υψηλοί τόνοι διεκδήκησης, όπως αυτές φέρεται να εξέφρασε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, δεν φαίνεται στη παρούσα φάση να βρίσκουν ανταπόκριση.

Επίσης αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν, ότι οι μητροπολιτές θα ζητήσουν απο τη Κυβέρνηση 300 θέσεις εφημερίων για την Εκκλησία της Ελλάδος το 2011.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

Συνήλθε σήμερα Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011, σε μόνη έκτακτη Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: α) Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκοπίου, β) Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, γ) Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, δ) Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, ε) Ηλείας κ. Γερμανού, στ) Αργολίδος κ. Ιακώβου, ζ) Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, η) Λήμνου κ. Ιεροθέου, θ) Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ι) Φθιώτιδος κ. Νικολάου και ια) Κυθήρων κ. Σεραφείμ, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής, και ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες για την παρουσία τους. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, είπε :



« Ο λόγος της σημερινής μας συνάξεως, για τον οποίον η Δ.Ι.Σ. συνεκάλεσε την Ιεραρχία, είναι η από κοινού αντιμετώπισις πρακτικών προβλημάτων που δημιουργούνται στην πνευματικήν διακονίαν των πιστών μας μετά την δημοσίευση του νόμου 3899/2010 (ΦΕΚ 212 τ. Α , 17.12.2010 ) με θέμα: "Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας", μέσα σε μια ατμόσφαιρα οικονομικής δυσπραγίας της Χώρας μας και συνεχώς αυξανομένης ανασφάλειας, αγωνίας και ανησυχίας του λαού μας.

Τελειώνοντας ο Μακαριώτατος τόνισε :

«Δεν διαφεύγει από κανένα μας η κρίσις της Χώρας μας. Ζούμε όλοι μας την δύσκολη κατάσταση και την αγωνία των ανθρώπων που υποβόσκει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών περιπτώσεων αυξανόμενης φτώχειας, επικίνδυνης ανεργίας και ανασφάλειας. Για άλλη μια φορά καλούμεθα και πάλι σαν Εκκλησία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Και όλα αυτά μέσα σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα.

Είμαι βέβαιος, ότι και στην σημερινή σύναξη θα επικρατήσουν : η ψυχραιμία, η σύνεσις, η νηφαλιότητα και η υπευθυνότητα όλων μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Μετά ταύτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ ανέπτυξε την εισήγησή του σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, η οποία είχε ως τίτλο : «Επί ζητημάτων Εφημεριακού Κλήρου».

Επί της εισηγήσεως έγινε διεξοδική συζήτηση, κατά την οποία εξέφρασαν τις απόψεις τους οι κάτωθι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλέξιος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος.

Η συζήτηση συνεχίσθηκε και μετά το διάλειμμα. κατά την οποία ομίλησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες : Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών. Ο εισηγητής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ δευτερολόγησε και ανακεφαλαίωσε συνοπτικά τις τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών. Εν συνεχεία ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ανέγνωσε τις θέσεις του απουσιάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού και τοποθετήθηκε συμπερασματικά για όλα όσα διημείφθησαν.

Η όλη συζήτηση διεξήχθη με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και νηφαλιότητα μέσα σε πνεύμα ενότητος της Ιεραρχίας.

Εν τέλει απεφασίσθη, παρά τον πολλαπλάσιο αριθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι υφιστάμενες λειτουργικές και ποιμαντικές ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας να ζητήσει για το 2011 τον διορισμό μειωμένου αριθμού Εφημερίων, οι οποίοι με πολύ δυσκολία θα κληθούν να τις αντιμετωπίσουν, αναγνωρίσασα την κρισιμότητα των περιστάσεων και τις δυσκολίες, τις οποίες σήμερα διέρχεται η Πατρίδα μας.

Επισημαίνεται ωσαύτως η μεγάλη προσφορά όλων των Εφημερίων, ιδιαιτέρως όμως των ακριτικών, απομακρυσμένων και νησιωτικών περιοχών και ότι σήμερα σε πολλά μικρά χωριά, η ελπίδα των ανθρώπων είναι το χτύπημα της καμπάνας, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και η εορτή του Ενοριακού Ναού και του μικρού παρεκκλησίου.

Τέλος ανετέθη στους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο να συναντηθούν με τον Εξοχώτατο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκεντρώσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Ιωάννη Ραγκούση για να του παραδώσουν την Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Πηγή: www.romfea.gr



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:36 am

Νομίζω ότι η Ιεραρχία σε ένδειξη καλής θέλησης θα μπορούσε ν' αποφασίσει να καταβληθεί προσπάθεια μεγαλύτερο ποσοστό απ' τους χειροτονούμενους κληρικούς στο μέλλον ν' ασκούν προς βιοπορισμό, ένα επάγγελμα που δεν είναι αντίθετο προς την Ιεροσύνη. Έτσι θα μπορούσε να αρθεί σε κάποιο βαθμό και η άδικη για την πλειοψηφία των κληρικών κατηγορία των εχθρών της Εκκλησίας, ότι επιδιώκουν τη χειροτονία τους για να εξασφαλίσουν το μισθό του εφημερίου.

Τέτοια επαγγέλματα υπάρχουν πολλά, όπως του εκπαιδευτικού, του γιατρού, του δημοσίου υπαλλήλου, του τραπεζικού υπαλλήλου, του επιχειρηματία (όταν το είδος της επιχείρησης δεν είναι αντίθετο με την Ιεροσύνη), του αγρότη κλπ. Δεν μπορεί αυτό να γίνει στις μεγάλες ενορίες για όλους τους εφημερίους, αλλά μπορεί να γίνει στην επαρχία και στις πόλεις για ένα μέρος των κληρικών που διακονούν στις μεγάλες ενορίες.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2082
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:38 am

Στην Προτεσταντική Εκκλησία οι ιερείς που την υπηρετούν ασκούν όλοι ένα δεύτερο επάγγελμα. Γιατί όχι και στη δική μας;


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Δημήτριος
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:31 pm

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό Δημήτριος » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:41 am

Νίκος έγραψε:Δημήτρη, εμείς δεν εξετάζουμε σ΄ αυτό το forum τα θέματα από την πολιτική τους πλευρά, αλλά από την πνευματική, η οποία υπερβαίνει κάθε ανθρώπινο μέτρο.

Βγάλε από το μυαλό σου την πολιτική σκέψη και ορολογία και βάλε την Αγάπη, και τη Δικαιοσύνη όπως μας τη δίδαξε ο Χριστός. Αλλιώς δε θα μπορέσουμε να συζητήσουμε σε πνευματική βάση.


Τουλάχιστον πρέπει να παραδεχθείς ότι δεν έγραψα με άλλο όνομα για "ξεκάρφωμα".Ομολογώ πάντως ότι την "πάτησα" διότι ουδόλως ήθελα ΑΥΤΟ το κείμενο να διαβαστεί εδώ αλλα τα προηγηθεντα.!!(Εμ δεν έβαζα σκέτο "Δημήτρης" και εγώ;)
Μωραίνει Κυριος..τυχαίο;δεν νομίζω.Ανάλογο ατόπημα συνέβη στο παλιό το φορουμ και ίσως να έχω πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά.Καλώς βεβαια το τόνισες αυτό το σφαλμα διότι η αίρεση δεν απέχει και πολύ όταν ξεφύγει ο πιστός σε ατραπούς που επεσημανες.Συνεπώς δεν θα "ενοχλήσω" περαιτέρω.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:43 am

Δημήτρη είμαστε ο εαυτός μας είτε γράφουμε με τ' όνομά μας είτε όχι. Ο καθένας δικαιούται να έχει τη γνώμη του, αρκεί να τη λέει με ύφος που να ταιριάζει με το φόρουμ αυτό. Το κείμενό σου έχει μεν αιχμές κατά της Εκκλησίας, αλλά κόσμιες, κι εφόσον αντιπροσωπεύει την άποψή σου δεν βρήκα λόγο γιατί να μην το μεταφέρω.

Ελπίζω το "δεν θα ενοχλήσω περισσότερο" να μη σημαίνει ότι δεν θα γράφεις στο μέλλον την άποψή σου. Εγώ απλά προσπάθησα να βάλω το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητάμε εδώ, όχι να σε κάνω να σωπάσεις. Μπορείς να λες τη σκέψη σου και τη γνώμη σου ελεύθερα, αρκεί να έχει σχέση με τα θέματα που συζητάμε και τον σκοπό που τα συζητάμε. Η πολυφωνία και οι διαφωνίες δίνουν ενδιαφέρον στο διάλογο και βγάζουν και αποτέλεσμα.

Εικόνα

Αχιλλέα δεν είναι σωστό να γενικεύουμε ούτε να συγκρίνουμε μη συγκρίσιμες καταστάσεις. Ο πάστορας ασχολείται με το "ποίμνιό" του κάθε Κυριακή για μία ώρα, επομένως μπορεί άνετα να είναι ετεροαπασχολούμενος. Το "όλοι" όμως δεν είναι ακριβές, είμαι βέβαιος ότι στις μεγάλες πόλεις υπάρχουν και πάστορες που ασχολούνται αποκλειστικά με το πνευματικό τους έργο.

Ο Ορθόδοξος ιερέας είναι πατέρας του ποιμνίου του. Ασχολείται μ' αυτό κάθε στιγμή, μέρα και νύχτα. Όταν το ποίμνιο είναι μικρό, μπορεί να ασκεί κι ένα επάγγελμα για βιοπορισμό, όταν όμως είναι μερικές χιλιάδες, τότε δεν υπάρχει χρόνος γι αυτό. Αν στραφούμε σε αποκλειστικά ετεροαπασχολούμενους κληρικούς τότε θα έχουμε ιερείς, που θα τελούν μόνο τις Ακολουθίες και δεν θ' ασχολούνται καθόλου με πνευματικό και κοινωνικό έργο. Αυτό θέλουμε;


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Δημήτριος
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:31 pm

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό Δημήτριος » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:44 am

Aν και δεν είμαι οξυμένης ευφυίας το έπιασα το νόημα.Να δούμε όμως όταν οι αντίθεοι κάπου αλλού και οχι κόσμια λένε τα υλιστικά τους τι θα απαντήσουμε και ποιος θα λύνει τις απορίες...



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:47 am

Δημήτρη, οι αντίθεοι, όπως λες, δηλαδή αυτοί που βλασφημούν το Θεό και επιτίθενται κατά της Εκκλησίας είναι για γέλια και για κλάματα. Την κατάσταση αυτή είχε περιγράψει πολύ καλά ο Φαρισαίος δάσκαλος Γαμαλιήλ:

"ότι εάν ή εξ ανθρώπων η βουλή αύτη ή το έργον τούτο, καταλυθήσεται, 39 ει δε εκ Θεού εστιν, ου δύνασθε καταλύσαι αυτό, μήποτε και θεομάχοι ευρεθήτε. " (Πράξεις 5, 38-39)

Εάν, λέει, "είναι από τους ανθρώπους η Εκκλησία αυτή ή οι προσπάθειες των μελών της, τότε σύντομα θα αυτοδιαλυθούν, αν όμως είναι από το Θεό τότε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτε εναντίον της, αλλά μπορεί και να γίνεται θεομάχοι".

Εάν, λοιπόν όσοι βρίζουν το Χριστό και την Εκκλησία πιστεύουν ότι υπάρχει, τότε γίνονται εν γνώσει τους θεομάχοι, οι ταλαίπωροι. Εάν δεν πιστεύουν ότι υπάρχει, τότε βρίζουν κάτι ανύπαρκτο, οι ανόητοι. Σε κάθε περίπτωση είναι να τους λυπάσαι.

Εικόνα

Εμείς, Δημήτρη, κατά δύναμιν, κηρύσσουμε Χριστόν σταυρωθέντα και αναστάντα για την σωτηρία των ανθρώπων, με τα λόγια μας και κυρίως με τα έργα μας, και υποστηρίζουμε την Εκκλησία μας με τον τρόπο που αρμόζει σε Χριστιανούς, δηλαδή με αποφασιστικότητα αλλά και πραότητα. Για όσους, όμως, δεν θέλουν να πεισθούν ισχύει το:

"9 μωράς δε ζητήσεις και γενεαλογίας και έρεις και μάχας νομικάς περιίστασο, εισί γάρ ανωφελείς και μάταιοι. 10 αιρετικόν άνθρωπον μετά μίαν και δευτέραν νουθεσίαν παραιτού, 11 ειδώς ότι εξέστραπται ο τοιούτος και αμαρτάνει ών αυτοκατάκριτος." (Τίτον 3, 9-11)

Λέει ο Απόστολος Παύλος στον Απόστολο Τίτο, Επίσκοπο της Εκκλησίας: "ανόητες συζητήσεις και διαμάχες που βασίζονται στη γενεαλογία και τους νόμους να τις αποφεύγεις, επειδή είναι ανώφελες και μάταιες. Κάθε άνθρωπο που επιμένει πεισματικά στη γνώμη του, αφού προσπαθήσεις να τον συμβουλεύσεις μια και δυο φορές, άφησέ τον, επειδή έτσι μπορείς να καταλάβεις ότι έχει διαλέξει το δικό του δρόμο και απομακρύνεται από το Θεό και την Εκκλησία καταδικάζοντας έτσι τον εαυτό του".


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3831
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Ξεκίνησε ο διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό Anastasios68 » Κυρ Σεπ 16, 2012 8:48 am

Θα συμφωνήσω με την άποψη του Νίκου.
Πολλάκις έχω συναντήσει συνανθρώπους μου που δηλώνουν άθεοι. Παρατηρώ συχνά μία έντονη διάθεση να επιτεθούν στην Εκκλησία, να την ειρωνευτούν, να τη λοιδωρήσουν.
Αναρωτιέμαι γιατί το κάνουν; Αν όντως είναι πεποισμένοι περί του αστόχου αυτής, τότε ποιος ο λόγος να ασχολούνται τόσο έντονα με την πολεμική εναντίον της; Για παράδειγμα ως χριστιανός αλλά και ως άνθρωπος που αγαπά τις θετικές επιστήμες είμαι σίγουρος πως τα λεγόμενα "ζώδια" και οι αστρολογικές "προβλέψεις" στερούνται οποιασδήποτε βάσης και αλήθειας. Ασχολούμαι μαζί τους μόνο όταν με ρωτούν "τι ζώδιο είμαι" προσπαθώντας έτσι να προβλέψουν το χαρακτήρα μου πριν με γνωρίσουν καλά. Μία μικρή ανάλυση αρκεί για να δηλώσω την άρνησή μου να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και από εκεί και έπειτα κάθε λόγος είναι περιττός. Στο κάτω κάτω ο κάθε άνθρωπος έχει την ελευθερία να πιστεύει σε ότι θέλει. Αν όμως είχα την παραμικρή αμφιβολία περί του αν οι αστρολόγοι έχουν δίκιο τότε θα προσπαθούσα έντονα να επιτεθώ στα λεγόμενά τους. Δεν το κάνω απλά γιατί είμαι σίγουρος πως δεν έχουν δίκιο. Όσοι πολεμούν έντονα την Εκκλησία μήπως τελικά δεν είναι σίγουροι για τα πιστεύω τους και γι' αυτό το κάνουν; Ας μη ξεχνάμε τον Απόστολο Παύλο και την πορεία του από πολέμιο σε μέγα Απόστολο Αυτής.


«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες