
…Ο πόλεμος, για τον οποίο σου έγραψα , είναι πνευματικός˙ πνευματικός αλλά συνάμα και πραγματικός , καθώς, μην επιτρέποντας κανείς στα πάθη να εισχωρήσουν στην ψυχή του και να την κυριέψουν τα αναγκάζει σε υποχώρηση.
Αλλά, πέρα από τον πνευματικό πόλεμο , υπάρχει και ο έμπρακτος, που συνίσταται στη μελετημένη και συνειδητή τέλεση πράξεων αντίθετων στα πάθη. Π.χ. για να κατανικήσεις την τσιγκουνιά , πρέπει να κάνεις γενναιόδωρες προσφορές˙ για να καταπολεμήσεις την υπερηφάνεια , είναι αναγκαίο ν’ ασχοληθείς με ταπεινωτικές εργασίες˙ για να σταματήσεις τα γλέντια και τα ξεφαντώματα , πρέπει να μένεις στο σπίτι˙ κ.ο.κ. Είναι αλήθεια ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δεν οδηγείται κανείς κατευθείαν στο στόχο, δηλαδή στην κάθαρση της καρδιάς, από κάποιο πάθος. Και ξέρεις γιατί; Επειδή το πάθος, αντιδρώντας στον εξωτερικό περιορισμό , μπορεί να ξεσπάσει εσωτερικά. Καμιά φορά μάλιστα , δεν ξεσπάει το ίδιο το πάθος, αλλά κάποιο άλλο στη θέση του. Όταν, όμως, συνδυάζονται ο εσωτερικός (πνευματικός) αγώνας και ο εξωτερικός (έμπρακτος) πόλεμος, τότε το πάθος δεν αργεί να κατανικηθεί.
Σε συμβουλεύω, λοιπόν, να βρεις το βασικό , το κύριο πάθος σου και να του κηρύξεις διπλό πόλεμο, τόσο πνευματικό όσο και έμπρακτο. Ίσως να γνωρίζεις ποιο είν’ αυτό το πάθος . Αν πάλι δεν γνωρίζεις, άρχισε να παρατηρείς προσεκτικά τις παρορμήσεις της καρδιάς σου, και θα σου αποκαλυφθεί. Έπειτα, αν μου δείξεις εμπιστοσύνη, θ’ αποφασίσουμε μαζί πώς θα το αντιμετωπίσουμε.
Σου θυμίζω πώς υπάρχουν δραστικές μέθοδοι έμπρακτου πολέμου με τα πάθη: Υπάρχει η ζωή της αποταγής του κόσμου: Ένας άνθρωπος, αποφασίζοντας να εγκαταλείψει τα πάντα, και ν’ αποθέσει κάθε ελπίδα του στον Κύριο, πηγαίνει σε κάποιο μοναστήρι και ζει εκεί ταπεινά με υπακοή, εγκράτεια, προσευχή και νήψη. Η εκκοπή του θελήματος του και η απάρνηση του ‘εγώ” του διώχνουν από την ψυχή του την εμπάθεια. Και τότε στην καρδιά του εγκαθίστανται η καθαρότητα και η ειρήνη, οι ύψιστοι στόχοι της ζωής της αποταγής.
Δεν σε κατευθύνω έξω από τον κόσμο, όχι! Μπορείς να σωθείς και μέσα στον κόσμο, φτάνει να μην προέρχεσαι απ’ αυτόν και να μην ανήκεις σ’ αυτόν, όπως είπε ο Κύριος ( Ιω. 17: 14, 16 ) . Απλώς ανέφερα έναν τρόπο ζωής, που συντελεί στην αποτελεσματική κάθαρση της καρδιάς από τα πάθη.
Πρέπει να σημειώσω, πως η θεία Οικονομία ρυθμίζει τα γεγονότα της ζωής μας έτσι, ώστε, αν τα αξιοποιούμε συνετά, να καθαριζόμαστε από τα πάθη γρήγορα και αποτελεσματικά. Αυτό σου το γράφω, επειδή αναρωτιέσαι γιατί η ζωή κάθε ανθρώπου είναι τόσο διαφορετική από τη ζωή οποιουδήποτε άλλου. Είναι διαφορετική, λοιπόν, γιατί ο Κύριος οικονομεί για τον καθένα τους πιο πρόσφορους τρόπους για την κάθαρσή του από τα πάθη, κυρίως από τη φιλαυτία και τον εγωισμό, που αποτελούν τις αιτίες και τις ρίζες όλων των άλλων παθών.
Πρέπει να προσθέσω και τούτο: Θανάτωσε τα πάθη, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και καλλιέργησε τα καλά στοιχεία της ψυχής σου, αφήνοντάς τα να κυριαρχήσουν στην ύπαρξή σου. Το πιο βασικό πράγμα είναι η προσευχή. Ακολουθεί ο αγώνας των καλών έργων. Σ’ αυτά τα δύο πρόσθεσε ακόμα την ψυχωφελή ανάγνωση , τις πνευματικές συζητήσεις με ευσεβείς ανθρώπους, την απονέκρωση του εγωισμού με κάθε τρόπο, την εγκράτεια στο φαγητό, στον ύπνο και σε κάθε λογής απόλαυση. Έχουμε ήδη μιλήσει γι’ αυτά.
Τώρα πια γνωρίζεις την όλη διαδικασία της καθάρσεως από τα πάθη. Τη γνωρίζεις, αλλά και την εφαρμόζεις. Ο Θεός βοηθός!
«Από το βιβλίο: «ΟΣΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥ
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
γράμματα σε μια ψυχή»
ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΙΙΚΗΣ 2000