Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

Και εγένετο... "Ένωση Αθέων".

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

ΧΡΙΣΤΙΝΑ
12

Re: Και εγένετο... "Ένωση Αθέων".

Δημοσίευση από ΧΡΙΣΤΙΝΑ »

Anastasios68 έγραψε: Πρώτα θα ακούσεις το "δεν έχω χρόνο" και μετά ένα "δεκάρικο λόγο" κατά των "κακών παπάδων" που "τα παίρνουν" και που όταν βάφτισε το παιδί του ζήτησαν λεφτά. Λες και οι Ναοί δεν έχουν κατανάλωση ρεύματος για τον κλιματισμό και ποικίλα άλλα λειτουργικά έξοδα και ο νεωκόρος και όσοι θα βοηθήσουν σε ένα Μυστήριο πρέπει να είναι εκεί χωρίς να παίρνουν ούτε το ελάχιστο.
Βρέθηκα σε μια βάφτιση και νονός ήταν ο κουμπάρος μας. Κάποια στιγμή βγήκε έξαλλος γιατί του είπε ο πάτερ οτι αν δεν δώσεις 100 ευρώ εγω βάφτιση δεν κάνω. Σε αυτήν την περίπτωση τι να πεις? Δεν θα μπορούσε ο πάτερ να πει, ''δώστε οτι νομίζετε για την ενίσχυση της ενορίας μας''?? Δεν θα προκαλούσε ούτε θα σκανδάλιζε τόσους ανθρώπους.

Πραγματικά στεναχωρήθηκα αλλά το απέδωσα οτι όπως υπάρχουν άνθρωποι κ άνθρωποι έτσι υπάρχουν και ιερείς και ιερείς. Χωρίς να θέλω να κάνω τον δικηγόρο του έξω απο δω, απλα το αναφέρω γιατί σε εμας που είμαστε χλιαροί χριστιανοί κάτι τέτοιες περιπτώσεις μας οδηγούν σε αδιέξοδο.
Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
12
Έχει ευχαριστήσει: 447 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 28 φορές
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από Anastasios68 »

Αγαπητή Χριστίνα

Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω για το περιστατικό που αναφέρεις. Θα μου επιτρέψεις να περιαυτολογήσω και να πω πράγματα για μένα που σχετίζονται με τη μία και μοναδική φορά που με αξίωσε ο Κύριος να γίνει η αναξιότητά μου ανάδοχος.
Προ του Ιερού Μυστηρίου είχα διαβάσει αρκετά σχετικά με το Μυστήριο του Βαπτίσματος και τα καθήκοντα του αναδόχου. Φτάνοντας στον Ιερό Ναό έτρεξα αμέσως να βρω τον ιερέα. Του είπα πως είχα προετοιμαστεί και είχα πάρει την ευχή από τον πνευματικό μου για το Μυστήριο. Επίσης τόλμησα να του πω ότι διαφωνώ με τις "γρήγορες" τελέσεις Μυστηρίων και αναλαμβάνω κάθε ευθύνη μπορεί να προκύψει αν "οι καλεσμένοι βαρεθούν". Πολλές φορές σκέφτηκα ότι φέρθηκα με εγωιστικό τρόπο με αυτά τα λόγια και πως δεν είχα δικαίωμα να το κάνω. Εν τούτοις ο ιερέας μου είπε απλά "μην ανησυχείς" χωρίς να με επιτημήσει αν και μου άξιζε.
Το Μυστήριο τελέστηκε με τρόπο που με συγκίνησε αφάνταστα και αποτελεί μία εμπειρία σημαντικότατη για μένα. Στο τέλος πήγα από το γραφείο και ρώτησα τον πάτερ τι ποσό θα έπρεπε να δωρίσω στο Ναό. Μου είπε ότι μπορώ να δώσω ότι θέλω, μόνο με παρακάλεσε να κάνω ένα μικρό δώρο στο βοηθό που μετέφερε την κολυμβήθρα και το νερό. Έφυγα με αγαλλίαση. Δέχτηκα στη συνέχεια συγχαρητήρια από έναν κύριο που ήταν θεολόγος και καλεσμένος στη βάπτιση για τον τρόπο που απήγγειλα το Πιστεύω. Παράλληλα, από άλλους άκουσα παράπονα για τον ιερέα που «το παράκανε» με την τυπικότητά του.
Προσωπικά, σε όσα Μυστήρια έχω συμμετέχει είτε ως κουμπάρος-ανάδοχος, είτε ως γαμπρός-γονέας σε μία μόνο φορά έτυχα σε συμπεριφορά ιερέα που δεν μου άρεσε. Δυστυχώς αυτό συνέβη σε Ναό που τον έχουμε αναδείξει εμείς οι λαϊκοί σε «της μόδας» και περνάνε από αυτόν «γνωστά» ονόματα. Στεναχωρήθηκα για τη στάση του ιερέα που ζήτησε περισσότερα χρήματα από όσα του έδινα, αλλά ταυτόχρονα σκέφτηκα πως και αυτός είναι άνθρωπος και η κοινωνία (όλοι εμείς) του έχουμε δώσει αφορμή με τη δική μας στάση για κάτι τέτοιο.
Συμπερασματικά, πιστεύω πως όποιος θέλει να δει το «στραβό» θα το δει ακόμα και εκεί που δεν υπάρχει και δυστυχώς πολλοί είναι αυτοί που προσέρχονται στους Ναούς με προκατάληψη. Δεν εννοώ πως συμβαίνει αυτό και σε σένα, απλά το αναφέρω ως σύνηθες γεγονός.
Σε ότι αφορά την απαγόρευση του χτυπήματος της καμπάνας, το θεωρώ μία πράξη αντιδημοκρατική. Θεωρώ πως αυτοί που αντιδρούν μόνο τα decibel δεν έχουν στο νου τους, απλά θα επιτίθενται στην Εκκλησία ότι κι αν γίνει. Είναι αναμενόμενο, συνέβαινε από την αρχή της ίδρυσής Της, δεν με εκπλήσσει.
«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
12
Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 362 φορές

Δημοσίευση από Νίκος »

Δεν σχολιάζω το περιστατικό που αναφέρεις, επειδή δεν αποτελεί τυπικό δείγμα της συμπεριφοράς των κληρικών της Εκκλησίας μας. Σίγουρα υπάρχουν και ελάχιστες περιπτώσεις ιερέων που σκανδαλίζουν το ποίμνιό τους, αλλά αυτό πάντοτε συνέβαινε, ακόμη και όταν ο Χριστός ήταν παρών εδώ στη γη. Ο Γέροντας Παΐσιος έλεγε μια ιστορία για τις μύγες και τις μέλισσες. Υπάρχουν τόσα άλλα παραδείγματα εξαιρετικών κληρικών, που πρέπει να θέλεις να κοιτάς (σαν τις μύγες) προς την κατεύθυνση των ανάξιων, για να μη μπορείς να δεις ότι δεν αποτελούν παρά μικρή μειοψηφία.

Σε κάθε περίπτωση αυτά δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση δικαιολογία της συμπεριφοράς ούτε των λεγόμενων άθεων και κατ' ουσίαν αντίθεων ούτε των χλιαρών Χριστιανών για να επιτίθενται εναντίον της Εκκλησίας.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία και σύγχρονη κοινωνία, Orthodoxy and modern society”