Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞ ΙΩΑΝΙΝΝΩΝ

Ειδήσεις, Περιγραφές, Φωτογραφίες, Εμπειρίες προσκυνητών, Επισκέψεις, Βίοι Αγίων Γερόντων

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Re: ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΞ ΙΩΑΝΙΝΝΩΝ

Δημοσίευση από Μαρίνα »

....Η Ελένη φτωχή κατά τα σωματικά, ήταν πλουσιότατη κατά τα ψυχικά και πνευματικά χαρίσματα. Όλοι αναγνώριζαν τα προτερήματά της, τα οποία και ο ίδιος ο συναξαριστής είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει. Φιλότιμη και αξιοπρεπής εξασφάλιζε τα προς το ζην με την προσωπική της εργασία μη θέλοντας να επιβαρύνει ούτε τα ίδια της τ΄ αδέρφια. Μοναδικό της στήριγμα η Παντάνασσα.
Αλλά την ημέρα των αρραβώνων του Γεωργίου και της Ελένης ένα σοβαρό επεισόδιο σκίασε το ευτυχές γεγονός. Ένας φανατικός Τουρκογιαννιώτης χότζας, γνωρίζοντας τον ιπποκόμο του Αβδουλά και στηριζόμενος περισσότερο στην ονομασία του Γκιαούρ Χασάν παρά στην πραγματικότητα του λέει:
- Μπρέ εσύ Τούρκος πως θέλεις να πάρεις χριστιανή γυναίκα?
- Εγώ ως χριστιανός που είμαι ζητώ να πάρω χριστιανή γυναίκα, του απαντά ο ευλογημένος Γεώργιος.
Οι πολλοί αποδίδουν την κακότητα και την εμπάθεια του Χότζα στην ακλόνητη εμμονή του Γεωργίου στην πάτρια θρησκεία. Υπάρχει όμως και μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα εκδοχή....

συνεχίζεται....
Τον πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον, Ιωαννίνων το κλέος και πολιούχον στερρόν, άσμασιν εγκωμίων άνευφημήσωμεν ότι ένήθλησε λαμπρώς, και κατήνεγκεν έχθρόν, του Πνεύματος τη δυνάμει και νυν άπαύστως πρεσβεύει, υπέρ των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Δημοσίευση από Μαρίνα »

.....Ο Χατζή Αβδουλά είχε στην υπηρεσία του και ένα χότζα, χριστιανομάχο, υπεύθυνο για την ζωοτροφία των αλόγων του ηγεμόνα των Ιωαννίνων. Φαίνεται ότι ο χότζας στερούσε από τα άλογα μέρος της κεκανονισμένης ποσότητας του κριθαριού, την οποία πουλούσε προς ίδιον όφελος. Καθώς όμως τα άλογα στερούσαν την κανονική τροφή τους, ολοένα και αδυνάτιζαν και η ευθύνη αποδιδόταν στον άδολο Γεώργιο. Ο Γεώργιος όμως γνώριζε τον ένοχο τον οποίο και κατήγγειλε στον αφέντη του. Ο τελευταίος έδιωξε κακόν κακώς τον δόλιο χότζα από την υπηρεσία του.

Ο χότζας υποπτεύθηκε ότι ο Γεώργιος τον κατέδωσε στον Αβδουλά, ο οποίος τον απέβαλε από την υπηρεσία του και του στέρησε τον πορισμό. Γι αυτό και μίσησε τον Γεώργιο και έκτοτε αναζητούσε την κατάλληλη στιγμή για να τον εκδικηθεί.

Με αφορμή λοιπόν την τέλεση των αρραβώνων του Γεωργίου και της Ελένης, ο φανατικός χότζας τρέχει στον μεχκέμε (= δικαστήριο) και καταγγέλλει των Γεώργιο ενώπιον του κριτή και νομοκράτη των Ιωαννίνων ως εμπαίκτη της μουσουλμανικής θρησκείας, ως έχοντα το μουσουλμανικό όνομα Χασάν και ως άνθρωπο που συχνάζει στο Τζαμί. Ή θα έπρεπε λοιπόν ο Γεώργιος να γίνει Τούρκος ή να θανατωθεί.

Ο Γεώργιος ατάραχος ενώπιον του Τούρκου δικαστή ωμολόγησε ότι ουδέποτε υπήρξε Οθωμανός, ότι γεννήθηκε από χριστιανούς γονείς και ότι χριστιανός παρέμεινε.

- Βρε εδώ μαρτυρεί ότι είναι Τούρκος, λέει ο δικαστής.
- Όχι. Χριστιανός ήμουν και είμαι και ονομάζομαι Γεώργιος, αντέτεινε με θάρρος ο άγιος.

Κατά την ώρα της κρίσης βρέθηκε τυχαία εκεί και ένας φίλος του αγίου, που κατείχε καλά την τούρκικη. Ήταν όμως και εύψυχος κι ανέλαβε ο ίδιος την υπεράσπιση του Γεωργίου, επειδή «ο άγιος ήτο φύσει ολιγόλογος».

Ο κατής, μαθαίνοντας ότι ο Γεώργιος ήταν υπηρέτης του Χότζα Αβδουλά, ανθρώπου ισχυρού κοντά στον ηγεμόνα, σκέφτηκε να καλέσει τον ίδιο τον Αβδουλά. Κατ άλλη μαρτυρία ο Αβδουλά μαθαίνοντας ο ίδιος την περιπέτεια του ιπποκόμου του, έσπευσε αυτόκλητος στο δικαστήριο. Ήλεγξε τότε οργισμένος τον κατή λέγοντας ότι αυτός γνώριζε πάντα ότι ο Γεώργιος δεν ήταν μουσουλμάνος, αλλά χριστιανός και ως χριστιανός ήταν απερίτμητος.....

συνεχίζεται....

Καλό βράδυ σε όλους, η Παναγιά και ο Αι Γιώργης μαζί μας. Καληνύχτα.
Τον πανεύφημον Μάρτυν Χριστού Γεώργιον, Ιωαννίνων το κλέος και πολιούχον στερρόν, άσμασιν εγκωμίων άνευφημήσωμεν ότι ένήθλησε λαμπρώς, και κατήνεγκεν έχθρόν, του Πνεύματος τη δυνάμει και νυν άπαύστως πρεσβεύει, υπέρ των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Δημοσίευση από Μαρίνα »

....-Εγώ τόσα χρόνια είπε ο Αβδουλά τον σεβάστηκα και δεν τον «εβίασα εις την πίστιν του και πως εσείς τον βιάζετε?».
Η οργή του Αβδουλά εντυπωσίασε, ίσως και να φόβισε τον κατή.
- Τι ήρθες τόσο οργισμένος εναντίον μας?
- Γιατί του απάντησε ο Αβδουλά σέρνετε αθώους στα δικαστήρια και τους κρατάτε σαν να είναι ένοχοι, όπως τον ιπποκόμο μου τον Γεώργιο.
Πράγματι ο κατής φοβήθηκε. Η μαρτυρία του Αβδουλά ήταν καθοριστική όπως και η διατύπωση πως ο Γεώργιος ως χριστιανός ήταν απερίτμητος. Έτσι διέταξε να τον απολύσουν. Ταυτόχρονα έδωσε εντολή να εγγράψουν τον Γεώργιο στα κατάστιχα των χριστιανών για να πληρώσει το χαράτσι.
Υπάρχει και η εκδοχή ότι ο κατής παρέπεμψε την υπόθεση σε ανώτερο του δικαστή, που κατείχε βαθμό βεζύρη. Αυτός ήταν που κάλεσε τον αφέντη του Γεωργίου, τον Χατζή Αβδουλά από τον οποίο και πείσθηκε ότι επρόκειτο για συκοφαντία και πλεκτάνη και γι αυτό και απέλυσε τον Άγιο, αφού προηγουμένους καταχώρισε το όνομά του στον κώδικα των χριστιανών....

συνεχίζεται....

Αμαρτωλέ Απόστολε ξέχασα επίσης να σου ειπώ ότι πέρα από το Ευρωπαικό Δίκαιο (ΕΕ), και την Καινή Διαθήκη που μου την έδωσε (αφού του την διακόνεψα πρώτα και χωρίς να του ειπώ και το λόγο τον οποίον την ζήτησα απο αυτόν!!!) ο άνθρωπος που του οφείλω πάρα πολλά, άμα σε εμπέει ο άλλος .... παράδειγμα προς μίμηση καλέ μου Απόστολε (ως άνθρωπο του οφείλω τα πάντα, ο Θεός να τον έχει καλά και αυτόν και την οικογένεια του, βάζω ανθρώπινα, γιατι ότι έχω είναι του Χριστού) διαβάζω και το βιβλίο του Αγίου Γεωργίου των Ιωαννίνων ο Αγιος.

Μπορώ να σου το στείλω αν μου πεις διευθυνση Απόστολε. Στάθη όταν ματαπάω στον Ναό θα πάρω ένα και θα στο στείλω. Στο υπόσχομαι το Σάββατο θα πάω σίγουρα πρώτα ο Θεός αν δεν πεθάνω. Και ξέρεις πότε θα στο στέιλω? από την άλλη Παρασκευή και έπειτα για να σου στείλω και λαδάκι απο το Ευχέλαιο να σταυρώσεις τα παιδία σου εσένα και την γυναίκα σου (το ίδιο και με σένα Απόστολε Αμαρτωλέ). άντε και την πεθερά σου!!! αστειεύομαι μη θυμώσεις!
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
aposal
12

Δημοσίευση από aposal »

Έχουμε κι εμείς εδώ, στην ευρύτερη περιοχή Μεταξουργείου και οδού Πειραιώς, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνοις σε περίοπτη θέση και μάλιστα σε δύο εκκλησίες:
1. Στον Άγιο Γεώργιο Χατζηκώστα (Πειραιώς και Θερμοπυλών)
2. Στους Αγίους Αναργύρους, στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Περνάω καθημερινά (εργάσιμες ημέρες) από τις δύο εκκλησίες, κυρίως από την πρώτη που είναι μονίμως ανοικτή και προσκυνάω την εικόνα του Αγίου. Η δεύτερη ωστόσο, αν και λειτουργείται ελάχιστες φορές, μία από αυτές είναι στις 17 Γενάρη προς τιμήν του Αγίου, όπου γίνεται και αρτοκλασία.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).
Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Δημοσίευση από Μαρίνα »

aposal έγραψε:Έχουμε κι εμείς εδώ, στην ευρύτερη περιοχή Μεταξουργείου και οδού Πειραιώς, την εικόνα του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνοις σε περίοπτη θέση και μάλιστα σε δύο εκκλησίες:
1. Στον Άγιο Γεώργιο Χατζηκώστα (Πειραιώς και Θερμοπυλών)
2. Στους Αγίους Αναργύρους, στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Περνάω καθημερινά (εργάσιμες ημέρες) από τις δύο εκκλησίες, κυρίως από την πρώτη που είναι μονίμως ανοικτή και προσκυνάω την εικόνα του Αγίου. Η δεύτερη ωστόσο, αν και λειτουργείται ελάχιστες φορές, μία από αυτές είναι στις 17 Γενάρη προς τιμήν του Αγίου, όπου γίνεται και αρτοκλασία.
Αμαρτωλέ μου Απόστολε πολύ ωραία, χαίρομαι πάρα πολύ που έχεις τον Αγιο μου κοντά σου. Από αυτούς τους δρόμους διάβενα (που λεν και εδώ στα Γιάννενα) καθημερινά αλλά εδώ και 20 χρόνια μέχρι πριν λίγο καιρό (που σαν αυτή την Κυριακή 28 του μήνα - Σάββατο για το 2010- άλλαξε η ζωή μου) η σχεση μου με την Εκκλησία ήταν μόνο η Μεγάλη Παρασκευή και αυτό για να μην φωνάζει η μάνα μου. Άρα δεν τις ξερω τις Εκκλησίες αυτές ακόμα και αν διάβενα απο μπροστά τους, άρα δεν τίθεται θέμα να έχω μπει και να έχω ανάψει κεράκι. Εδώ στα Γιάννενα επίσης καθε 26/10 του Αγίου Δημητρίου γίνεται επίσης αρτοκλασία προς τον Αγιο και "γιορτάζει" ο Ναός γιατι εκείνη την ημέρα έγινε η ανακομιδή των σεπτών Λειψάνων Του Αγίου και η μεταφορά του από την Μητρόπολη στον Ναό που είναι στην Πλατεία Πάργης. Ευχομαι να πρεσβεύει υπέρ σου ο Αγιος Γεώργιος Αμαρτωλέ μου. 3 φορές τον παρακάλεσα για κάτι και τις 3 έγινε ότι του ζήτησα. και ξέρεις πόσο άπιστος άνθρωπος ήμουν και πόσο τον αμφισβητούσα?!? δεν φαντάζεσαι. αλλά μετα δακρύων και σε ώρες που δεν έχει κόσμο ο Ναός, μόνο τότε μπορώ να προσευχηθώ, (τι ζαβός άνθρωπος είμαι?) υπήρξε μετανοία και ταπείνωση. Ειλικρινά είναι θαυματουργός ο Αγιος Γεώργιος. Θα ζητήσω να μου δοθεί αν γίνεται και η λειτουργία του, ή η ευχή του (δεν θυμαμαι τι ήταν δυστυχώς), από ένα βιβλίο με σκληρή βιβλιοδεσια και θα την γράψω εδώ να την έχετε και αν είναι το βιβλίο θα το επιστρέψω για να μην το στερείσω απο κάποιους άλλους στο μέλλον που ίσως το χρειαστούν. Υπάρχει στο Αρχονταρίκη του Ναού μας.

Καλή συνέχεια σε ότι κάμεις Απόστολε, τα φιλιά μου και την αγάπη μου στην οικογένεια σου.
Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Δημοσίευση από Μαρίνα »

το αρχονταρίκη γράφεται με ι και το στερείσω με η αλλά δεν το διορθώνω εκει να ρεζιλευτώ.... να μάθω να γράφω σωστά... :cry: :cry: :cry: :cry: :oops: :oops: :oops: :oops:

πρώτα ο Θεός γιατι ίσως πεθάνω μεχρι τότε, ίσως βάλω κάπου την φωτογραφική μηχανή για να μην ενοχλώ γιατι θα έχει κόσμο στις 26-10 -2011 αφού πάρω άδεια από τον Ιερέα και ίσως βγάλω κάποια φωτογραφία καλή και σας στείλω να δείτε εκείνη την μέρα τι κάνουμε, αρτοκλασία κτλ. Δεν έχω πάει ποτέ μου Απόστολε τέτοια μέρα στον Ναό, πρώτη μου φορά θα είναι και για μένα και ελπίζω να πάω.
Άβαταρ μέλους
Φοιτητής
12

Δημοσίευση από Φοιτητής »

Μαρίνα, ο Θεός να μας φυλάει να μην πεθάνουμε πρωτού μετανοήσουμε!

Πρέπει να μάθω και εγώ γράμματα αλλά το αναβάλω συνέχεια..

A, Μαρίνα, διαβάζοντας τον βίο ενός Αγίου που εόρταζε στις 19 του μηνός σε θυμήθηκα. Είχε καταγωγή απο τα μέρη σου!

Αγ. Θεοφάνης Ναούσης

Εικόνα
Τον γνώριζες;

Καλή μέρα να έχεις!
Άβαταρ μέλους
aposal
12

Δημοσίευση από aposal »

Συνέχισε τον αγώνα σου και να μην ανησυχείς για τίποτε. Να ανησυχείς μόνον όταν ο αγώνας σου χαλαρώνει.
Πάντως αυτά που ζητάμε από τον Κύριο (ή το άγιο) δεν υλοποιούνται πάντοτε. Το αν θα πραγματοποηθεί η προσευχή μας εξαρτάται:
1. Από την θέρμη της πίστεως του προσευχομένου.
2. Από την καθαρότητα της καρδίας του.
3. Από τη δεκτικότητα του αντικειμένου της προσευχής.
4. Από το πνευματικό συμφέρον της αιτήσεως.
5. (Από το) Αν έχουν ωριμάσει οι λόγοι και οι συνθήκες για να απαντήσει ο Θεός, ώστε να μην υποστεί βλάβη ο προσευχόμενος. Διότι αν ο Θεός απαντήσει αμέσως ενδεχομένως να διογκωθεί ο εγωισμός και να ζημιωθεί ο προσευχόμενος.
6. (Από το) Αν αυτό που ζητάμε δεν πρόκειται να δαπανηθεί στις αμαρτίες.

Ανεξάρτητα όμως από την ευτυχή ή μη κατάληξη της προσευχής, αυτή πρέπει πάντοτε να γίνεται, γιατί όταν κανείς προσεύχεται για τους άλλους, πρώτος ο ίδιος απολαμβάνει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος για την ανιδιοτελή αγάπη του.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).
Άβαταρ μέλους
Μαρίνα
12

Δημοσίευση από Μαρίνα »

Φοιτητής έγραψε:Μαρίνα, ο Θεός να μας φυλάει να μην πεθάνουμε πρωτού μετανοήσουμε!

Πρέπει να μάθω και εγώ γράμματα αλλά το αναβάλω συνέχεια..

A, Μαρίνα, διαβάζοντας τον βίο ενός Αγίου που εόρταζε στις 19 του μηνός σε θυμήθηκα. Είχε καταγωγή απο τα μέρη σου!

Αγ. Θεοφάνης Ναούσης

Εικόνα
Τον γνώριζες;

Καλή μέρα να έχεις!
Γιάννη μου δεν τον γνωρίζα μέχρι τώρα που εσύ το ανάρτησες. Γνωρίζω για τον Άγιο Αυξέντιο εκ Βελλάς, για τον Αγιο Ιωάννη Εξ Ιιωανίνων, για τον Αγιο Αρσένιο Πάρου που καταγότανε απο Γιάννενα, ίσως να είναι και άλλοι αλλά δεν γνωρίζω. Να σε ρωτήσω κάτι άσχετο; Πώς μπορώ να κάνω και εγώ αυτό που εσύ κάνεις με το όνομα "Αγιος Θεοφάνης" και πατάς πάνω στο όνομα και βγάινει ο σύνδεσμος και το αντίστοιχο site και δεν γράφω www.....;
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
12
Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 362 φορές

Δημοσίευση από Νίκος »

Μαρίνα γράφεις:

[url=http://www.το site που θέλεις.gr]ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ[/url]
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ιερές Μονές, Ναοί και άλλα Προσκυνήματα - Orthodox Monasteries, Temples and other Holy Shrines”