Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

Επίκαιρα πνευματικά μηνύματα από τον π. Ανδρέα Κονάνο

Πνευματικά θέματα της Ορθόδοξης πίστης μας - Spiritual subjects of our Orthodox faith.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Άβαταρ μέλους
Toula
12

Re: Επίκαιρα πνευματικά μηνύματα από τον π. Ανδρέα Κονάνο

Δημοσίευση από Toula »

ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ ΝΑΟ

Είναι μεγάλη
επιτυχία,
όταν μπαίνεις στην εκκλησία
να μπορείς να πηγαίνεις
πέρα απ’ τα αντικείμενα που σε περιβάλλουν,
πέρα απ’ το ρόλο και τους τίτλους σου,
πέρα απ’ το ¨περιβάλλον¨ σε σώμα,
πέρα απ’ το νου και τις φλύαρες σκέψεις του,
και να μπαίνεις
στον αληθινό σου πυρήνα.
Εκεί που γαληνεύουν τα πάντα,
εκεί που νιώθεις απέραντη πληρότητα,
ενότητα,
χαρά, ειρήνη, δύναμη,
αγιασμό, φως, ησυχία,
και τέλεια ευτυχία.
Γι’ αυτό γίνονται οι λειτουργίες, οι αγρυπνίες και προσευχές.
Για την επαφή με το Θεό, με τον εαυτό μας, και με τον αδερφό μας.
Όχι για τους τύπους, ούτε γιατί απλά ¨έτσι τα βρήκαμε¨…
------------------------------------------
Σάββατο βράδυ, θεία Λειτουργία, 9.30,
ναός Μεταμόρφωσης, Πάτημα Βριλησσίων

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

Αναπνέουμε τη χάρη του Θεού

του π. Ανδρέα Κονάνου – από την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Αυτό ακριβώς είναι που η προσευχή σε βοηθάει να καταλάβεις: ότι θα κάνεις και λάθη. Είσαι ο πίνακας. Ζωγραφίζεις μέσα σου τον Χριστό. Τώρα ξεκινάς. Και κάνεις κινήσεις σωστές, μα κάνεις και λάθη. Και ψάχνεις τα χρώματα. Και σε βλέπει ο ένας να προσπαθείς, σε βλέπει ο άλλος, σε βλέπω εγώ. Κι εσύ βλέπεις εμένα. Κι ο ένας βλέπει τις ατέλειες του άλλου. Και λέει ο Χριστός από ψηλά: «Μην κάνετε το λάθος και βιαστείτε να κρίνετε ο ένας τον άλλον, αφού ακόμα είστε στη διαδικασία της δημιουργίας σας. Δεν τελείωσε ακόμα η ζωή. Θα βάλετε κι άλλα χρώματα έπειτα από λίγο και θα έρθει και η τελειότητα». Μη σε πιάνει πανικός όταν κάνεις κάποιο λάθος.

Αυτό σου χαρίζει η προσευχή: την ήρεμη αντιμετώπιση ακόμα και των λαθών σου. Είδες τι είπα; Είναι ένα λάθος. Δηλαδή, παραδέχεσαι ότι κάνεις λάθη. Δεν το αρνείσαι. Δεν είναι τέλειο αυτό που κάνεις. Αλλά δεν χρειάζεται και πανικός. Διότι ο πανικός δεν βοηθά καθόλου. Η απελπισία παραλύει την ψυχή. Δεν σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος ή να βελτιωθείς ούτε να προκόψεις και να προοδεύσεις πνευματικά. Σε αφήνει εκεί όπου είσαι. Οχι, λοιπόν, απελπισία.

Κόπηκες στο μάθημα; Θα ξαναπροσπαθήσεις. Να θυμάσαι: είσαι ο πίνακας που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Λείπουν πινελιές. Λείπουν λεπτομέρειες. Υπάρχουν ατέλειες. Μα είναι αρχή. Είσαι στην πορεία. Μην απογοητεύεσαι.

Ολα αυτά σ' τα χαρίζει η προσευχή. Ζώντας μέσα στο κλίμα της, βλέπεις και τους άλλους με ηρεμία κι αγάπη. Κι αν κάποιος σου μιλήσει απότομα, καταλαβαίνεις ότι, εφόσον ο Θεός είναι παρών και το επιτρέπει, κάτι καλό θα βγει κι από αυτό. Και ρωτάς τον εαυτό σου: «Μπορώ να αγαπήσω αυτό τον αδερφό μου, που μου μιλάει τώρα λίγο απότομα; Μπορώ να δεχτώ αυτόν που με πρόσβαλε; Μπορώ να κάνω την καρδιά μου λίγο πιο πλατιά και να καταλάβω ότι εγώ κι εσύ είμαστε αδέρφια και πως τον Θεό που αγαπάω εγώ τώρα και Του μιλάω στην προσευχή μου από το πρωί Τον αγαπάς κι εσύ; Μπορώ να καταλάβω ότι ο Θεός που συγχωρεί εμένα συγχωρεί κι εσένα;»

Αυτές όμως οι ψυχικές ποιότητες δεν βγαίνουν απότομα και ξαφνικά. Θέλουν προεργασία. Ξέρω πολύ καλά ότι την ώρα του πειρασμού όλα αυτά τα ξεχνάς. Δεν πετάω στα σύννεφα. Την ώρα του πειρασμού, το πρώτο που θέλεις είναι να θυμώσεις και να νευριάσεις. Γι' αυτό επισημαίνουν οι Αγιοι που αγωνίστηκαν πνευματικά: «Μην προσεύχεσαι μόνο το πρωί και ξεχνάς τον Θεό όλη την υπόλοιπη μέρα, γιατί έτσι θα δυσκολευτείς πάρα πολύ στις δύσκολες ώρες. Να Τον σκέφτεσαι σε τακτά διαστήματα».

Να αναπνέεις σκεπτόμενος ότι αναπνέεις Αυτόν. Λέει ο Απόστολος Παύλος: «Ἐν αὐτῷ ζῶμεν καὶ κινούμεθα καὶ ἐσμέν». Μέσα σε Αυτόν ζούμε και κινούμαστε και υπάρχουμε. Μέσα στη χάρη του Θεού.

Για κάτσε λίγο… Ακριβώς τώρα ανάσανα. Και πήρα μέσα μου αέρα. Πήρα μέσα μου οξυγόνο. Τι άλλο πήρα; Πήρα την αγάπη του Θεού. Ο αέρας αυτός είναι η απόδειξη ότι ο Θεός με κρατά στη ζωή και μ' αγαπά. Ο αέρας αυτός κρύβει μέσα του τη χάρη του Θεού, την ενέργειά Του την άκτιστη. Ο αέρας αυτός δεν είναι μόνο αέρας, ύλη αυτού του κόσμου, αλλά κρύβει και κάτι θεϊκό, που με κρατά στη ζωή. Ο αέρας αυτός είναι μια διαρκής επιβεβαίωση και επισφράγιση ότι ο Θεός ακόμα μ' αγαπά και με συντηρεί ζωντανό. Αυτό το καταλαβαίνεις;

*Από το βιβλίο «στο βάθος κήπος» που μόλις κυκλοφόρησε

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

ΠΙΕΣ ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ ΚΑΦΕ

Μην απορρίπτεις
κανέναν,
επειδή απλά ¨έτσι σου είπαν¨.
Μόνο και μόνο
από φήμες,
και γενικό αρνητικό κλίμα
γύρω του.
Αν δεν τον ξέρεις,
αν δεν έχεις πιει
ούτε έναν καφέ μαζί του,
σίγουρα
θα τον αδικήσεις.
Διαβάζοντας το Ευαγγέλιο,
βλέπεις ότι ο Χριστός,
είναι αλλιώς.
--------------------------------------------------------
ΟΜΙΙΛΙΑ: Τετάρτη, στην οδό Γ Σεπτεμβρίου, 6.30 μ.μ.,
στην Ένωση Εργαζομένης Νεολαίας, ΧΕΕΝ

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η Χ.Ε.Ε.Ν. στις εβδομαδιαίες ομιλίες που γίνονται στην αίθουσά της

Γ΄ Σεπτεμβρίου 11
7ος όροφος
Πλ. Λαυρίου τηλ. 210 5235383

κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ το βράδυ στις 18.30 από διακεκριμένους ομιλητές, λαϊκούς και κληρικούς,
με βασικά πνευματικά θέματα, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να τις παρακολουθεί,
γιατί αποτελούν σημαντική πνευματική τροφή.

Θέμα της εβδομάδος 09-03-2016 :

« Ψυχική Ένδυνάμωση . »

Ομιλητής της εβδομάδος :

« Ό Άρχ/της π. Άνδρέας Κονάνος . »

Περιμένουμε εσένα και την παρέα σου. Έλα να δεις και να μάθεις...

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

ΠΑΝΤΟΥ ΕΣΥ ΠΛΑΝΑΣΑΙ, ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ.

Αγάπη που δεν πήρα,
αγάπη που δεν ένιωσα,
αγάπη που δεν έδωσα,
να, το μεγάλο πρόβλημά μου...
Όλα τ' άλλα,
αυτού του καημού
μεταμορφώσεις,
παραμορφώσεις
και λαχτάρα.

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

Στην προσπάθειά μου να πλησιάσω τον Θεό, έχω κάνει πολλά λάθη

του π. Ανδρέα Κονάνου – από την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Οταν νιώθεις κάθε στιγμή, κάθε μέρα, κάθε ώρα ότι σε κυκλώνει η αγάπη του Θεού, τότε πηγαίνεις πολύ διαφορετικά στο γραφείο. Τους βλέπεις όλους σαν τέλειες ευκαιρίες και τέλειες δυνατότητες να πλησιάσεις την αγιότητα και τον Θεό. Ο ένας θα σε διδάξει την υπομονή, γιατί είναι πολύ στραβοκέφαλος και στραβόξυλο. Δεν καταλαβαίνει τίποτα και είναι πεισματάρης. Ο άλλος θα σε διδάξει την ευγένεια. Ενας άλλος θα σε διδάξει να μάθεις να συγχωρείς. Η άλλη θα σε διδάξει να μάθεις να ανέχεσαι την πολυλογία της. Κάποιος άλλος θα σε ξαφνιάσει και θα πεις: «Πώς λέει τόσα ψέματα και με κοροϊδεύει;» και θα μάθεις να είσαι άνετος στον κόσμο αυτό και να λες: «Ολα είναι δυνατό να τα δει κανείς στη ζωή. Κι όλα είναι δυνατό να συμβούν».

Και έπειτα θα γίνεις άνθρωπος ώριμος. Και σοφός. Εξυπνος και ατάραχος. Κάτι σαν απαθής. Δηλαδή, θα καταλαβαίνεις ότι όλα μπορεί να συμβούν σ' αυτό τον κόσμο. Κι αν σου πει κανείς: «Ποιος σ' τα έμαθε όλα αυτά;» η απάντηση θα είναι: «Ο Θεός. Η παρουσία Του. Η αγάπη Του. Η προσευχή που κάνω σ' Αυτόν και Τον παρακαλώ. Κι ο πιο μεγάλος δάσκαλός μου είναι τα λάθη που έχω κάνει στη ζωή. Στην προσπάθειά μου να πλησιάσω τον Θεό, έχω κάνει πολλά λάθη. Μιλάμε για πολλά πάθη. Εχω σκοντάψει πάρα πολλές φορές. Αλλά, σκοντάφτοντας, βγήκε αυτό το καλό: την επόμενη φορά που πέρασα από τον ίδιο δρόμο πρόσεξα περισσότερο. Εχω σκοντάψει πολλές φορές, έχω ματώσει και έχω πέσει κάτω. Αλλά σηκώθηκα πάλι». «Και ποιος σε βοήθησε να μην απελπιστείς;» «Η προσευχή. Διότι κοιτούσα τον Θεό και δεν στηριζόμουν στο εγώ. Το εγώ συνέχεια με απογοητεύει, με προδίδει και με δυσκολεύει. Στηρίζομαι όμως στον Θεό, ο οποίος μου λέει: “Παιδί μου, Εγώ δεν σε μαλώνω. Οι άνθρωποι μαλώνουν. Οι κοινωνικοί θεσμοί σε κρίνουν. Οι ανθρώπινες πεποιθήσεις σ' έχουν κατατάξει σε μια κατηγορία και σε ονομάζουν κάπως, σε εκτοπίζουν, σε απωθούν και σε βρίζουν. Εγώ όμως σ’ αγαπώ”».

Μίλα, λοιπόν, στον Θεό. Προσπάθησε να καταλαβαίνεις τα δικά Του μηνύματα, τη δική Του ατμόσφαιρα, τη δική Του κρίση, που 'ναι τελείως διαφορετική από την κρίση των ανθρώπων. Βλέπεις τι συνέβη στην περίπτωση των αμαρτωλών που συνάντησε ο Χριστός: όλοι οι γύρω τους έλεγαν ότι είναι για την Κόλαση. Κι ο Χριστός ξαφνικά είπε ότι αυτοί πάνε πρώτοι στον Παράδεισο.

Απόλυτη ανατροπή. Τα πάνω κάτω έφερε ο Χριστός σ' αυτές τις αντιλήψεις. Οι τελώνες, λέει, και οι αμαρτωλές γυναίκες πάνε πρώτοι στον Παράδεισο σε σχέση με εσάς. Και να φανταστείς ότι γι' αυτούς όλοι έλεγαν: «Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πιο κολασμένοι». Αν, λοιπόν, μπούμε στην ατμόσφαιρα του Χριστού και δούμε τον τρόπο που Εκείνος βλέπει τη ζωή κι αν θελήσουμε να μας πει Αυτός -ο Κύριος του ουρανού και της γης- τα δικά Του μυστικά και πώς βλέπει Αυτός τη ζωή, τους ανθρώπους, τον κόσμο, τότε θα δούμε πολύ διαφορετικά τα πράγματα στη συνέχεια.

Ολα αυτά μάς τα διδάσκει η προσευχή. Μέσα στο κλίμα της ανθούν όλα αυτά. Δεν είναι θέμα γραφείου ούτε ζήτημα εγκεφαλικό, ώστε απλώς να τα σκεφτούμε. Γιατί μπορεί το μυαλό μας να τα σκεφτεί, μα η καρδιά μας να μην τα δεχτεί. Ενώ διά της προσευχής αλλάζουν οι βίδες της καρδιάς μας (αν μπορούμε να πούμε ότι η καρδιά έχει βίδες).

Από το βιβλίο του π. Ανδρέα Κονάνου
«Στο βάθος κήπος», που μόλις κυκλοφόρησε

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

ΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ ΒΟΛΟΥ:

Κυριακή, 13 Μαρτίου, μετά τον εσπερινό.

Ο εσπερινός αρχίζει στις 6 μ.μ.,
η ομιλία περίπου στις 6.45 μ.μ.

Θέμα: ¨Ακόμα και τη Σαρακοστή, το Σπίτι μου μυρίζει Ανάσταση!¨

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!

Όλα τα καλά, να γίνονται και με καλό τρόπο.
Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας, που όλο το χρόνο δεν τρώνε κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, γάλα, τυρί, αυγό. Όλο το χρόνο.
Βίγκαν λέγονται.
Άρα, η νηστεία ως μεμονωμένο φαινόμενο, δεν χαρακτηρίζει μόνο τους πιστούς.
Το θέμα είναι να νηστεύεις με αγάπη.
Με διάκριση.
Με χαρά.
Με προσευχή και εσωτερική καλλιέργεια.
Με σωματικό αποκλεισμό, μα ψυχικό χορτασμό.
Με πνεύμα ενότητας προς όλους, ακόμα και μ' αυτούς που την Κ. Δευτέρα ψήνουν κρέας.
Να κάνεις κομποσκοίνι, χωρίς να κάνεις κόμπο την καρδιά του ανθρώπου σου.
Να πλησιάζεις τη θεία Κοινωνία, χωρίς να ξεχνάς ότι είσαι και εις γάμου κοινωνία.
Στην εκκλησία άγιος, στο σπίτι δήμιος.
Να χαίρεσαι την κάθε μέρα, χωρίς γκρίνια, νεύρα, μούτρα ή πείσματα.
Να είσαι του Θεού, όχι μόνο στο ύφος, μα κυρίως στο ήθος.
Ο Χριστός δεν είναι στυλ, μα κάτι πιο βαθύ κι αόρατο, που μερικές φορές βγαίνει από αλήτες του κόσμου αυτού, κι όχι από ανθρώπους που έχουν τη μορφή της ευλάβειας κι ευσέβειας, αγνοούν όμως τη βαθύτερη δύναμή της.
Αν είσαι με ύφος αββά, και ήθος αγά, απέτυχες.
Αν είσαι ¨άγιος¨, μα δεν αγαπάς τον αμαρτωλό, κρίμα τις στερήσεις.
Αν κατακρίνεις τους πάντες, καλύτερα να έτρωγες μπριζόλες κάθε μέρα, με καθαρή καρδιά.
Τα ίδια λέμε κάθε χρόνο.
Διότι τα ίδια κάνουμε κάθε χρόνο. Δυστυχώς, δύσκολες οι ουσιαστικές αλλαγές.
Αλλαγή, δεν είναι η αλλαγή στις προτιμήσεις της κουζίνας, μα στις επιλογές της καρδιάς, που με το χρόνο έχουν ... τσιμεντώσει.
Γενικά, αυτοί οι λίγοι που αγωνίζονται αληθινά, (και μάλλον δεν έχουν και φέησμπουκ, ούτε γράφουν, ούτε είναι παπάδες), ας εύχονται για όλο τον κόσμο...
Καλή Σαρακοστή.
Με χαρά.
Με αγάπη.
Με αναστάσιμη ελπίδα.
Με το Χριστό, που χαμογελά όλο το χρόνο!!

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

ΟΜΙΛΙΑ, την Καθαρή Τετάρτη,
μετά το Μ. Απόδειπνο που αρχίζει στις 6 μ.μ.,
στην αγία Τριάδα Βύρωνος.

Θέμα: «Δύσκολοι άνθρωποι δίπλα μας»

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Άβαταρ μέλους
Toula
12

Δημοσίευση από Toula »

ΦΊΛΑ ΤΟΝ ΣΥΚΟΦΆΝΤΗ ΠΟΥ ΜΕ ΘΑΒΕΙ, ΚΥΡΙΕ, ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ!

Η πιο ωραία κίνηση
όταν σε κατηγορούν ή σε σχολιάζουν πικρά,
είναι,
να επικαλείσαι το Έλεος, την Αγάπη
και το Φως του Χριστού,
ώστε να νικήσει αυτό,
και όχι το σκοτάδι
του μίσους.
Αν μπεις στο ίδιο κλίμα μίσους,
αναπαράγεις την κακία
και την εξαπλώνεις.
Να λες για όποιον σε συκοφαντεί,
με ειλικρίνεια αυτή την προσευχή:
Γέμισε, Κύριε,
την ψυχή του συκοφάντη μου,
με τόση ευτυχία,
που να μη μπορεί να με κακολογεί!
Όχι λόγω κάποιας τιμωρίας,
μα λόγω της μεγάλης Σου
ευτυχίας!!
Να μην μπορεί
να ανοίξει το στόμα του
να με κατηγορεί, από τη μέθη της χαράς
που θα ζει.
Κι απ’ τα φιλιά Σου.
Διότι, σίγουρα,
αυτός που ζηλεύει, φθονεί
και σχολιάζει σκορπώντας δηλητήριο,
βιώνει κάτι άσχημο μέσα του.
Σίγουρο.
Καρασίγουρο!!!
Κάπου πονά, κάπου υποφέρει,
λιώνει
και βασανίζεται προσωπικά.
Έχει δικά του θέματα,
άλυτα.
Αν ήθελε πραγματικά
να βοηθήσει, όπως διατείνεται,
θα το έκανε σίγουρα
μόνο με αγάπη,
υποστηρικτικό ύφος
και θεοπρεπές ήθος.
Η αληθινή βοήθεια
συνοδεύεται πάντα
από αγάπη, συμπόνοια και στήριξη,
κι όχι από κατηγορία, εξευτελισμό
και διαπόμπευση.Κύριε,
βοήθα μας, για να νικάει πάντα
η αγάπη Σου.
Κύριέ μου,
Φως μου, και Σωτήρα μου,
Βράχε μου
και Στήριγμά μου.
Αμήν.
Με αφορμή τον Κ. και την Λ. που περνούν δύσκολα στη δουλειά τους με συναδέλφους και φίλους.
Με αφορμή και τον Ιούδα, που έλεγε ότι τον πονάει η σπατάλη του μύρου για το Χριστό, κι ότι τον συγκινούν – και καλά – οι φτωχοί και άστεγοι, ενώ πίσω απ’ αυτά άλλα δικά του έκρυβε κακά. Σε λίγες μέρες, τα φανέρωσε όλα κι έβγαλε την κακία του όλη φανερά…
---------------------------------
ΟΜΙΛΙΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ, στην αγία Τριάδα Βύρωνος.
Πληροφορίες στην προηγούμενη ανάρτηση.

π. Ανδρέας Κονάνος
fb
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα - Spriritual Messages”