1. Ο ιερέας μπορεί όντως να είναι ανάξιος, αλλά εμείς, στο ταξίδι μας, δεν έχουμε ωε τελικό προορισμό τον ιερέα, αλλά τον Θεό. Εκείνον προσπαθούμε να προσεγγίσουμε και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να υπερβούμε το ρήγμα που μας χωρίζει από Εκείνον. Πρέπει οπωσδήποτε να περάσουμε πάνω από τη γέφυρα, που είναι ο ιερέας. Πάνω του θα πατήσουμε για να οδηγηθούμε στον προορισμό. Καλό θα ήταν η γέφυρα να ήταν σαν αυτήν του Ρίου - Αντρίου, αλλά εάν δεν έχουμε άλλες επιλογές οποιαδήποτε γέφυρα μπορεί να κάνει τη δουλειά της, ώστε να μην μείνουμε στην εδώ πλευρά του ρήγματος και χαθούμε μια για πάντα.ΧΡΙΣΤΙΝΑ έγραψε:Συζήταγα με μια φίλη τις προάλλες, η οποία ενω δεν είναι άθεη, δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, ίσως γιατί δεν πιστεύει πως οι ιερείς-μια μερίδα αυτών- είναι άξιοι εκπρόσωποι του θεού.
2. Κανείς δεν γνωρίζει πότε διαπράττει μια αμαρτία. Πριν ασχοληθώ πιο σοβαρά με την εκκλησία θεωρούσα ότι είχα μία ή δύο αμαρτίες στην μέχρι εκείνη τη στιγμή ζωή μου. Αργότερα κατάλαβα ότι είναι πάνω από πενήντα. Τώρα πιστεύω ότι διαπράττω εκατό αμαρτίες ημερησίως. Ο πνευματικός μου ήταν αυτός που με διαφώτισε πότε αμαρτάνω και ΚΥΡΙΩΣ στο ότι πολλές φορές που νόμιζα ότι είχα δίκιο, στην πραγματιότητα αμάρτανα.
3. Η αμαρτία είναι σαν το μικρόβιο. Όταν το έχεις μέσα σου και δεν προσπαθείς να το σκοτώσεις εκείνο αναπτύσσεται και πολλαπλασιάζεται. Κάτι σαν τον καρκίνο. Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει πως όταν δεν πηγαίνω στον πνευματικό για εξομολόγηση και συγχώρεση (από τον Θεό) των αμαρτιών μου, είμαι πολύ περισσότερο επιρρεπής προς την αμαρτία, γιατί οι αντιστάσεις μου μειώνονται σταδιακά. Λογικό. Όπως και ένας ασθενής που δεν παίρνει αγωγή, εξασθενεί μέρα με τη μέρα.
4. Εάν δεν θέλει να εξομολογηθεί, μην την πιέσεις. Έτσι ακριβώς ήμουν κι εγώ κάποτε και την καταλαβαίνω. Τη στροφή θα την πάρει από τον Θεό, αλλά αν θέεις να τη βοηθήσεις μπορείς να προσεύχεσαι περισσότερο γι' αυτήν και να μιλάς πολύ λιγότερο.
5. Τα Ευαγγέλια είναι τέσσερα. Μ' αυτά τα Ευαγγέλια μορφώθηκαν και έδρασαν οι εκπληκτικοί άγιοί μας.