Όμως και παράτερα απ' αυτό αν το εξετάσεις το θέμα, ανοίγοντας ένα λεξικό για παράδειγμα, πολύ εύκολα θα διαπιστώσεις ότι η πίστη, οπουδήποτε και αν χρησιμοποιείται (ακόμη και στο τραπεζικό σύστημα το οποίο και υπηρετώ.. ) δεν έχει ουδεμία σχέση με τη βεβαιότητα!!! Ουδεμία όμως!! Η έννοια της πίστης υφίσταται μόνο σε συνθήκες χαμηλής βεβαιότητας!! Αλλιώς καταρρίπτεται! Αλλιώς δεν έχει νόημα ύπαρξης!!
Το πιστωτικό σύστημα (=Τραπεζικό σύστημα) σου παρέχει μία πίστωση ορισμένης διαρκείας (δάνειο 5ετίας για παράδειγμα) επειδή πιστεύει (=ελπίζει) ότι μέχρι και τον πέμπτο χρόνο θα έχει εισπράξει τόσο τα χρήματα που σου παρείχε ως πίστωση, όσο και την αμοιβή του για αυτή την..."ελπίδα" που έτρεφε για τη χάρη σου...
Ένα λεπτό γιατί μπερδευόμαστε άσκοπα νομίζω. Κατ' αρχήν συμφωνώ με τον Στρατή στο Πίστη=εμπιστοσύνη. Αλλά η συσχέτιση αυτή ελύνει το πρόβλημα επειδή εντός της εμιστοσύνης πάλι η πίστη εμφανίζεται ως συνθετικό. Αν θέλουμε να την ορίσουμε πρέπει να βρούμε πιο πρωτογενείς, πιο βασικές έννοιες.
Σχετικά με το τραπεζικό σύστημα τώρα εγώ έχω την εντύπωση ότι με αυτά που λες επιβεβαιώνεις ότι είπα. Απλά δεν το έχεις δει με προσοχή ακόμη.Όταν μας δίνει "πίστωση" κάποιος μας τη δίνει γιατί έχει μια βεβαιότητα ότι κάτι θα πάρει που θα αξίζει τον κόπο. Αλλιώς δε μας δίνει πίστωση ούτε η τράπεζα. Η λέξη "ελπίδα" έχει ασαφές νόημα. Σημαίνει τόσο το ελπιζόμενο που δεν έχει πολλές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί όσο και το ελπιζόμενο που έχει πολλές πιθανότητες πραγματοποίησης. Δε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στην περίπτωση αυτή για να ορίσουμε την πίστη. Δες και την Αποκάλυψη: "ο Πιστός" και ο "Αμήν" (=αληθινός) είναι ο Χριστός. Τι σημαίνει πιστός λοιπόν; Εκείνος για τον οποίο υπάρχει πίστη =βεβαιότητα για κάποια πράγματα.
Όταν κάποιος έρθει και μας πει: ο Μωάμεθ ήταν ο μέγιστος προφήτης , τότε αν εμείς τον πιστέψουμε επειδή μας φαίνεται τίμιος και ειλικρινής άνθρωπος ,θα πιστέψουμε Εν ΜΕΡΕΙ και όχι πλήρως σε αυτό που μας λέει. Ομοίως και αν μας πει ότι ο Χριστός είναι Θεός. Η πλήρης πίστη θα έρθει με τη δική μας έρευνα και ενδιαφέρον. Από εκεί θα φανεί πιος είναι αληθινά πιστός , όχι από την τυφλή υπακοή και αποδοχή ενός δόγματος που από μέσα μας απορρίπτουμε επειδή δεν κατανοούμε. Η αποδοχή άνευ έρευνας μας οδηγεί κάλιστα στην καταδίκη όπως έγινε με πάμπολλους αιρετικούς και φαίνεται αυτό από τους βίους των αγίων που έλεγαν ότι πηγαίνουν στην κόλαση μαζί με τους ηγέτες τους. Αν αρκούσε η απλή παραδοχή και πίστη στα λόγια ενός ηγέτη , πχ επισκόπου , πατριάρχη κλπ τότε όλοι οι Νεστοριανοί (άκου σύμπτωση με το όνομα!) θα ήταν στον παράδεισο και το ίδιο και οι οπαδοί του ’ρειου, και οι Μωαμεθανοί και γενικά όλοι όσοι πίστεψαν ότι τους είπαν και δεν ερεύνησαν πιο πέρα ενώ είχαν τη δυνατότητα.
Στην προς Ρωμαίους αναφέρεται διεξοδικά ο απ. Παύλος στην πίστη. Σύγκρινέ τη με την επιστολή Ιακώβου."Ίδε συ Ιουδαιος επονομάζη και εαναπαύη τω νόμω και καυχάσαι εν Θεώ" (Β 17)
και
"τι ουν το περισσόν ιουδαίου; ή τις η ωφέλεια της περιτομής; πολύ κατά πάντα τρόπον. πρώτον μεν γαρ ότι επιστέυθησαν τα λόγια του Θεού. τι γαρ ει ηπίστησαν τινές;μη η απιστία αυτών την πίστην του θεού καταργήσει;" (Γ 1-4)
Η πίστη για την οποία μιλάει εδώ είναι η αποδοχή της περιτομής που έγινε από τον Αβραάμ και του ενήλικες κατά την έξοδο από την Αίγυποτ που μερικοί απίστησαν. Αλλά αυτή δεν ήταν η πλήρης πίστη, διότι παρά το ότι έλαβαν όλοι την περιτομή απίστησαν μερικοί και πέθαναν στην έρημο από διάφορες αιτίες.
Γ 10: εδώ λέει ποιος ειναι δίκαιος δανειζόμενος από τον Ψαλμό ιγ τα λόγια: "ουκ εστίν δίκαιος ουδέ εις, ουκ εστίν ο συνιών , ουκ εστίν ο εκζητών τον Θεόν, πάντες εξέκλιναν, πάντες ηχρειώθησαν. Ουκ εστίν ο ποιών χρηστότητα, ουκε στίν έως ενός"
Δηλαδή τόσο ο απ. πάυλος όσο και ο Δαυίδ θεωρούν και διδάσκουν ότι δικαιοσύνη είναι να αναζητάς το Θεό και να "συνίεις"= να κατανοείς. Συνίω= κατανοώ.
Αν δεν υπάρχει κατανόηση δεν υπάρχει δικαιοσύνη και αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα να προχωρήσει κανείς και να φτάσει στην αγιότητα.
Και για να αποδείξη πόση σημασία έχει η πίστη λέει ότι στον Αβραάμ υπολογίστηκλε ως δικαιοσύνη η πίστη , ενώ ήταν ακόμη χωρίς περιτομή, για να μη νομίσει κανείς ότι η πίστη είναι η απλή εξωτερική πράξη.
Συνεπώς από τα προηγούμενα αλλά και από όσα θα βρεις στην επιστολή αυτή καταλήγουμε ότι πίστη είναι η βεβαιότητα που αναπτύσσεται στον άνθρωπο , ξεκινώντας σαν σπόρος αρχικά, καθώς αναζητά και ερευνά και κατανοεί τα περί Θεού και όχι οποιαδήποτε εξωτερική εκδήλωση όπως ήταν η περιτομή την οποία αντικατέστησε το βάπτισμα. Όταν λέει ότι ο πιστεύσας και βαπτισθέις σωθήσεται εννοέι ότι η αληθινή πίστη οδηγεί και σε ενέργειες αλλά δεν είναι αυτές που ορίσουν τη σωτηρία κάποιου ανθρώπου. Αν λείπουν από πρόθεση τα έργα και ενώ μπορεί κανείς να τα κάνει, τότε δεν έχει αληθινή πίστη αλλά ψευδή, στα λόγια μόνο. Αν λέιπουν από αντικειμενική αδυναμία (πχ ο ληστής που πάνω από το σταυρό δε μπορούσε να αλλάξει ότι έκανε) τότε η πίστη είναι αρκετή να σώσει έναν ανθρωπο γιατί από την πρόθεση κρίνεται.
Στο Δ κεφάλαιο παραβάλλει ο απ. Πάυλος την πίστη του Αβραάμ στο ότι θα αποκτήσει από τη Σάρρα υιό με την πίστη των χριστιανών στην ανάσταση του Χριστού. Ο Αβραάμ π΄σιτεψε σε κάτι που σε άλλον θα φαινόταν αδύνατο, αλλά είχε ήδη μέσα του τη βεβαιότητα ότι ο Θεός μπορεί να κάνει αδύνατα πράγματα. Αυτή είναι η πραγματική γνώση και η πραγματική λογική. Από τη στιγμή που βλέπει κανείς να πραγματοποιείται ένα αδύνατο φαινόμενο η λογική λέει ότι το ον που το πραγματοποίησε μπορεί να πραγματοποιήσει και άλλα. Η ψευδολογική θα θέλει να απορρίψει και αυτό που βλέπει, όπως έκαναν οι εβραίοι όταν έβλεπαν τα θαύματα του Χριστού, γιατί αυτά τους κατέστρεφαν το λογικό οικοδόμημα που είχαν χτίσει σχετικά με το ρόλο τους και με το Μεσσία. Προτίμησαν αυτά τα "λογικά" οικοδομήματα από το Χριστό και την αλήθεια και ο Χριστός τους άφησε να επιλέξουν αυτό που αγάπησαν περισσότερο να έχουν αυτό που αναζητούσαν.
Περί πίστης και γνώσης στο Α ΚορΙΓ 2 "και πάσαν την γνώσην και πάσαν την πιστην ώστε όρη μεθιστάνειν , αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών και κύμβαλον αλαλάζον"
Ούτε η γνώση ούτε η πίστη είναι απόβλητα ή το ένα καλό και το άλλο κακό , αλλά υστερούν απέναντι στην αγάπη. Ο χαλκός και τα κύμβαλα ήταν μουσικά όργανα των οργιαστικών λατρειών και των μυστηρίων των αρχαίων θεών. Υπονοέι ο απ. Παύλος ότι μερικοί από τους λάτρεις αυτούς αν και είχαν πίστη και γνωση και δυνάμεις υπερφυσικές όμως δεν είχαν αγάπη οπότε ήταν άχρηστα όλα τα άλλα. Στο Ιε κεφ της ίδιας επιστολής συναρμολογεί τα λογικά επιχειρήματα και συσχετίζει τις έννοιες της ανάστασης και τις υπόλοιπες της χριστιανικής πίστης. Δηλαδή ακολουθεί ΛΟΓΙΚΗ διαδικασία απόδειξης, όχι επιβολή. Το επιχείρημά του είναι ότι αν ήταν ψευδής η ανάσταση του Χριστού , θα είναι ψευδής και των άλλων ανθρώπων και ο ίδιος όπως και η άλλοι απόστολοι δε θα έτρεχε για ένα παραμύθι σε όλον τον κόσμο να κινδυνεύει συνεχώς, ούτε θα ήθελε να είναι ψευδκύρηκας και ψευδοδιδάσκαλος. Οπότε να η λογική απόδειξη που έλεγα.
Και τέλος υπάρχει ολόκληρη σειρά θεμάτων-όψεων της πιστης στο ΙΑ της προς εβραίους.
Ξεκινά από το γνωστό όρισμό και συνεχίζει:
"
Έστι πίστις ελπιζομένων υπόστασις , πραγμάτων έλεγχος ου βλεπομένων
εν ταύτη γαρ εμαρτυρήθησαν οι πρεσβύτεροι
Πίστει νοούμεν κατηρτίσθαι τους αιώνας ρήματι Θεού εις το μη εκ φαινομένων τα βλεπόμενα γεγονέναι" (σημ: πρόσεξε το "νοούμεν" εδώ)
Η φράση αυτη είναι πολυ σημαντική και θέλει ανάλυση για πολλούς λόγους.
"Πίστει πλείονα θυσίαν ’βελ παρά Κάιν προσήνεγκε τω Θεώ, δι ης εμαρτυρήθη είναι δίκαιος μαρτυρούμενος επί τοις δώροις αυτού του Θεού και διατής αποθανών έτι λαλείται
Πίστει Ενώχ μετετέθη του μη ιδείν θάνατον και ουχ ευρίσκετο διότι μετέθηκεν αυτόν ο Θεός. Προ γαρ της μεταθέσεως αυτού μεμαρτύρηται ευηρεστηκέναι τω Θεώ, χωρίς δε πίστεως αδύνατον ευαρεστησαι πιστεύσαι γαρ δει τον προσερχόμενον τω Θεώ ότι εστί και τοις εκζητούσιν αυτόν μισθαποδότης γίνεται.
Ξανά προσοχή στο "εκζητούσιν" εδώ γιατί επιβεβαιώνει αυτό ου έλεγα πιο πάνω.
"
Πίστει χρηματισθείς Νώε περί των μηδέπω βλεπομένων , ευλαβηθείς κατεσκέυασε κιβωτόν εις σωτηρίαν του οίκου αυτού, δι ης κατέκρινεν τον κόσμον και της κατά πίστην διακαιοσύνης εγένετο κληρονόμος"
Επειδή είναι μεγάλο το κομμάτι και είναι αργά ας το συνεχίσει κάποιος που θα έχει το κείμενο αν είναι δυνατό από το πρωτότυπο γιατί δε μπορώ να γράψω άλλο και θα συνεχίσουμε και με τα άλλα σημεία που άφησα αναπάντητα .