Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!
Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge
Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
Ο Άγιος Πορφύριος κάπου το 1980 είχε πει σε μία ομιλία του στον κόσμο που ήταν εκεί,πως σε 40-50 χρόνια,ο κόσμος στην Ελλάδα θα δουλεύει 4-5 ωρες τη μέρα.
Re: Άγιος Πορφύριος
Μιά φορά είχε ζητήσει στον πατέρα μου ο πνευματικός του,να πάει την εφημερίδα Ακρόπολη στον γέροντα Πορφύριο,γιατί την διάβαζε ο γέροντας.
Και ο πατέρας μου επειδή ντρεπόταν να πάει εφημερίδα στον γέροντα,γιατί τι θά λεγε ο κόσμος που θα έβλεπε κάποιον να δίνει εφημερίδα στον γέροντα,την έβαλε απο μέσα απτο μπουφάν του και κατω απτη μασχάλη του.
Ο πατέρας μου είχε δει άλλη μια φορά τον γέροντα στη ζωή του.
Και μόλις έφτασε εκεί οπου σήμερα είναι το μοναστήρι του,ο γέροντας πήγε καταπάνω του και άρπαξε την εφημερίδα που είχε κρυμμένη ο πατέρας μου,ενώ δεν του είχε πεί κανένας οτι θα του φέρουν εφημερίδα και ποιός θα του τη φέρει.
Και ο πατέρας μου επειδή ντρεπόταν να πάει εφημερίδα στον γέροντα,γιατί τι θά λεγε ο κόσμος που θα έβλεπε κάποιον να δίνει εφημερίδα στον γέροντα,την έβαλε απο μέσα απτο μπουφάν του και κατω απτη μασχάλη του.
Ο πατέρας μου είχε δει άλλη μια φορά τον γέροντα στη ζωή του.
Και μόλις έφτασε εκεί οπου σήμερα είναι το μοναστήρι του,ο γέροντας πήγε καταπάνω του και άρπαξε την εφημερίδα που είχε κρυμμένη ο πατέρας μου,ενώ δεν του είχε πεί κανένας οτι θα του φέρουν εφημερίδα και ποιός θα του τη φέρει.
Μιά μέρα που είχε πάει ο πατέρας μου στον γέροντα Πορφύριο,αφού τελείωσε ο πατέρας μου όσα είχε να του πεί,πήγε να φύγει,και την ώρα που άνοιγε την πόρτα,του λέει ο γέροντας:
Που πάς;Γιάτι δε μου είπες οτι πονάς εκεί;
(Πράγματι ο πατέρας μου είχε κάποιες μέρες έναν πόνο κοντα στην καρδιά χωρίς να ξέρει τι είναι,και δεν ήθελε να το πεί στον γέροντα,γιατί είχε τόσα να του πεί)
Και τότε πήγε κοντά του ο γέροντας και τον ακούμπησε εκεί,και οταν έφυγε απο εκεί ο πατέρας μου,δεν ξαναείχε αυτόν τον πόνο.
Που πάς;Γιάτι δε μου είπες οτι πονάς εκεί;
(Πράγματι ο πατέρας μου είχε κάποιες μέρες έναν πόνο κοντα στην καρδιά χωρίς να ξέρει τι είναι,και δεν ήθελε να το πεί στον γέροντα,γιατί είχε τόσα να του πεί)
Και τότε πήγε κοντά του ο γέροντας και τον ακούμπησε εκεί,και οταν έφυγε απο εκεί ο πατέρας μου,δεν ξαναείχε αυτόν τον πόνο.
Σε ευχαριστούμε αδελφέ μας για όσα μας ανέφερες για τον Άγιο Πορφύριο! Μεγάλη ευλογία που ο πατέρας σου ήταν κοντά του!!
- Νίκος
- Διαχειριστής
- 12
- Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
- Έλαβε ευχαριστία: 362 φορές
Όπως έχω πει και παλιότερα, είχα την ευλογία να γνωρίσω τον Άγιο Πορφύριο, όταν ήταν ακόμη εφημέριος στην Πολυκλινική Αθηνών. Τότε είχαμε πάει με την πρώτη μου σύζυγο να τον συμβουλευτούμε σχετικά με τον επικείμενο Γάμο μας, που αντιμετώπιζε κάποιες δυσκολίες. Ο Άγιος είχε προβλέψει. ότι ο Γάμος θα γίνει, είχε όμως αφήσει να αιωρείται ένα "αλλά". Το αλλά επαληθεύτηκε επίσης με τη διάλυση αυτού του Γάμου 5 χρόνια αργότερα.

Η αλήθεια είναι, ότι δεν τον θυμάμαι καλά τον Άγιο, αν και τον είδα ακόμη μια φορά αργότερα στα Καλίσια. Έχουν περάσει από τότε 4 δεκαετίες.
Τις πρεσβείες του να έχουμε.

Η αλήθεια είναι, ότι δεν τον θυμάμαι καλά τον Άγιο, αν και τον είδα ακόμη μια φορά αργότερα στα Καλίσια. Έχουν περάσει από τότε 4 δεκαετίες.
Τις πρεσβείες του να έχουμε.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
- Μάνος
- 7
- Έλαβε ευχαριστία: 4 φορές
Αμήν! Από τους νεότερους Αγίους μας έχω μια ιδιαίτερη συμπάθεια στον Άγιο Πορφύριο!
Ἀπὸ τῶν πολλῶν μου ἁμαρτιῶν, ἀσθενεῖ τὸ σῶμα, ἀσθενεῖ μου καὶ ἡ ψυχή· (Άξιον εστίν)
- Anastasios68
- Διαχειριστής
- 12
- Έχει ευχαριστήσει: 447 φορές
- Έλαβε ευχαριστία: 28 φορές
- Επικοινωνία:
Δεν τον είχα γνωρίσει από κοντά, ούτε τον άγιο Πορφύριο, ούτε τον άγιο Παΐσιο, ούτε τον άγιο Ιάκωβο.
Ενώ θα μπορούσα, είχα την ηλικία τότε αλλά όχι το μυαλό
Τις πρεσβείες τους να έχουμε!
Ενώ θα μπορούσα, είχα την ηλικία τότε αλλά όχι το μυαλό

Τις πρεσβείες τους να έχουμε!
«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22
- Νίκος
- Διαχειριστής
- 12
- Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
- Έλαβε ευχαριστία: 362 φορές
Οι τελευταίες στιγμές του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη
Οι τελευταίες στιγμές του Αγίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη
facebook 2/12/2024

γράφει ο π. Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης, πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου
Στις τελευταίες στιγμές της ζωής του αναφερόταν σε ένα κεφάλαιο του Προφήτη Ησαΐα που υπάρχει και η φράσις,
«· ἱμάτιον ἔχεις, ἀρχηγὸς ἡμῶν γενοῦ».
Ετόνιζε στο περιβάλλον του να βρούνε που αναφέρεται.
Σε κάποια στιγμή τον άκουσα προσεκτικά να ξανατονίζει, αφού πλέον βρήκανε το συγκεκριμένο χωρίο «· ἱμάτιον ἔχεις, ἀρχηγὸς ἡμῶν γενοῦ».
Και επεξηγώντας το να λέγει: «Ζωστικό έχεις; Γίνε αρχηγός μας».
Κάποια πνευματικά του παιδιά από το Μήλεσι Αττικής του είπανε ότι αυτό βρέθηκε στο 3ο Κεφάλαιο του Προφήτου Ησαϊα.
Ζήτησε όλο το κεφάλαιο να του το διαβάσουμε.
Μιλάει για την ηθική κατάπτωση όλου του Ισραήλ και της Ιερουσαλήμ.
Μας τόνισε ότι αυτά ισχύουν και για σήμερα και θα γίνουν.
Έβλεπε την κατάπτωση και τη σύγκρουση. Τόνιζε τις τελευταίες εκείνες ημέρες
“Αλλάζει η δικαιοσύνη του Θεού”….
Ο «παλαιός Ισραήλ» έχασε την ενότητα του με τον Θεό και ο «νέος Ισραήλ» έχασε αυτήν ακριβώς την πορεία ενότητας με τον Χριστό.
Αυτή ήταν και η μεγάλη λαχτάρα του Γέροντα και την υπηρέτησε κυριολεκτικώς μέχρι τελευταίας πνοής…. το τελευταίο βράδυ για μισή ώρα ψέλλιζε την Αρχιερατική Προσευχή του Ιησού “Ίνα ώσιν εν” και είχε εναποθέσει όλες του τις ελπίδες μονάχα στον Ιησού Χριστό…
Η Αρχιερατική Προσευχή του Χριστού «Ίνα ώσιν εν» ήταν αυτή που υπηρέτησε ο Γέροντας όσο ζούσε και με αυτή κοιμήθηκε στα χείλη.
Γιατί γνώριζε ότι η ανθρωπότητα διασφαλίζοντας την ενότητα με τον Χριστό δεν θα είχε ποτέ να φοβηθεί ούτε πολέμους, ούτε αντίχριστο.
Οι πόλεμοι, οι επικείμενες συμφορές και γεγονότα είναι το ύστατο φάρμακο στην αποστασία του ανθρώπου και για αυτό ο Γέρων Πορφύριος έλεγε ότι:
«Η Αποκάλυψη γράφτηκε για να μην γίνει».
Έλεγε ο Γέροντας: «Η εποχή μας είναι σαν την εποχή του Χριστού.
Και τότε ο κόσμος είχε φθάσει σε μία αθλία κατάσταση. Ο Θεός, όμως μας λυπήθηκε.
Και τώρα δεν πρέπει ν” απελπιζόμαστε.
Βλέπω μέσα από τη συμφορά να εμφανίζεται κάποιος πολύ σπουδαίος άνθρωπος του Θεού, ο οποίος θα συνεγείρει και θα ενώσει τον κόσμο προς το καλό»
«Μπορεί όμως, με το σχέδιο τού Θεού, να έρθει, να έρθει ώστε οι άνθρωποι ν” αποκτήσουν μία επίγνωση, να ιδούνε το χάος ολοζώντανο μπροστά τους, να πούνε:
Έ! Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε.
Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε.
Και να έρθουνε πάλι στο δρόμο τού Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις».
Η μεγαλύτερη αποκάλυψη του Θεού ήταν το τελευταίο βράδυ της ζωής του, όταν για μισή ώρα περίπου προσευχόταν με την αρχιερατική προσευχή του Ιησού «Ίνα ώσιν εν».
Το ίδιο το Άγιο Πνεύμα προσευχόταν μέσω του Γέροντα Πορφυρίου για την εν Χριστώ ενότητα όλων των Χριστιανών αλλά και όλων των ανθρώπων της γης, για να μην έρθουν τα δεινά της αποκαλύψεως.
Πηγή: Panteleimon Krouskos : facebook
facebook 2/12/2024

γράφει ο π. Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης, πνευματικό τέκνο του Αγίου Πορφυρίου
Στις τελευταίες στιγμές της ζωής του αναφερόταν σε ένα κεφάλαιο του Προφήτη Ησαΐα που υπάρχει και η φράσις,
«· ἱμάτιον ἔχεις, ἀρχηγὸς ἡμῶν γενοῦ».
Ετόνιζε στο περιβάλλον του να βρούνε που αναφέρεται.
Σε κάποια στιγμή τον άκουσα προσεκτικά να ξανατονίζει, αφού πλέον βρήκανε το συγκεκριμένο χωρίο «· ἱμάτιον ἔχεις, ἀρχηγὸς ἡμῶν γενοῦ».
Και επεξηγώντας το να λέγει: «Ζωστικό έχεις; Γίνε αρχηγός μας».
Κάποια πνευματικά του παιδιά από το Μήλεσι Αττικής του είπανε ότι αυτό βρέθηκε στο 3ο Κεφάλαιο του Προφήτου Ησαϊα.
Ζήτησε όλο το κεφάλαιο να του το διαβάσουμε.
Μιλάει για την ηθική κατάπτωση όλου του Ισραήλ και της Ιερουσαλήμ.
Μας τόνισε ότι αυτά ισχύουν και για σήμερα και θα γίνουν.
Έβλεπε την κατάπτωση και τη σύγκρουση. Τόνιζε τις τελευταίες εκείνες ημέρες
“Αλλάζει η δικαιοσύνη του Θεού”….
Ο «παλαιός Ισραήλ» έχασε την ενότητα του με τον Θεό και ο «νέος Ισραήλ» έχασε αυτήν ακριβώς την πορεία ενότητας με τον Χριστό.
Αυτή ήταν και η μεγάλη λαχτάρα του Γέροντα και την υπηρέτησε κυριολεκτικώς μέχρι τελευταίας πνοής…. το τελευταίο βράδυ για μισή ώρα ψέλλιζε την Αρχιερατική Προσευχή του Ιησού “Ίνα ώσιν εν” και είχε εναποθέσει όλες του τις ελπίδες μονάχα στον Ιησού Χριστό…
Η Αρχιερατική Προσευχή του Χριστού «Ίνα ώσιν εν» ήταν αυτή που υπηρέτησε ο Γέροντας όσο ζούσε και με αυτή κοιμήθηκε στα χείλη.
Γιατί γνώριζε ότι η ανθρωπότητα διασφαλίζοντας την ενότητα με τον Χριστό δεν θα είχε ποτέ να φοβηθεί ούτε πολέμους, ούτε αντίχριστο.
Οι πόλεμοι, οι επικείμενες συμφορές και γεγονότα είναι το ύστατο φάρμακο στην αποστασία του ανθρώπου και για αυτό ο Γέρων Πορφύριος έλεγε ότι:
«Η Αποκάλυψη γράφτηκε για να μην γίνει».
Έλεγε ο Γέροντας: «Η εποχή μας είναι σαν την εποχή του Χριστού.
Και τότε ο κόσμος είχε φθάσει σε μία αθλία κατάσταση. Ο Θεός, όμως μας λυπήθηκε.
Και τώρα δεν πρέπει ν” απελπιζόμαστε.
Βλέπω μέσα από τη συμφορά να εμφανίζεται κάποιος πολύ σπουδαίος άνθρωπος του Θεού, ο οποίος θα συνεγείρει και θα ενώσει τον κόσμο προς το καλό»
«Μπορεί όμως, με το σχέδιο τού Θεού, να έρθει, να έρθει ώστε οι άνθρωποι ν” αποκτήσουν μία επίγνωση, να ιδούνε το χάος ολοζώντανο μπροστά τους, να πούνε:
Έ! Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε.
Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε.
Και να έρθουνε πάλι στο δρόμο τού Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις».
Η μεγαλύτερη αποκάλυψη του Θεού ήταν το τελευταίο βράδυ της ζωής του, όταν για μισή ώρα περίπου προσευχόταν με την αρχιερατική προσευχή του Ιησού «Ίνα ώσιν εν».
Το ίδιο το Άγιο Πνεύμα προσευχόταν μέσω του Γέροντα Πορφυρίου για την εν Χριστώ ενότητα όλων των Χριστιανών αλλά και όλων των ανθρώπων της γης, για να μην έρθουν τα δεινά της αποκαλύψεως.
Πηγή: Panteleimon Krouskos : facebook
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.