Προγαμιαίες Σχέσεις
Δημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 25, 2012 6:25 pm
Η δημοσίευση αυτή αποτελεί αντίγραφο μιας ανάλογης, που έγινε από μένα στο forum athonite.gr/forum, και την παραθέτω σαν βάση για μια συζήτηση γύρω από το θέμα των προγαμιαίων σχέσεων, που ταλανίζει όλους τους νέους κι ιδιαίτερα τους Χριστιανούς νέους.
Αφορμή για τη αρχική δημοσίευση ήταν οι ερωτήσεις ενός φίλου από το forum αυτό, τις οποίες παραθέτω χωρίς όμως το όνομά του.
Ο Κύριος μάλιστα στην επί του Όρους ομιλία συμπλήρωσε:
"27 Ακούσατε ότι λέχθηκε στους αρχαίους (η εντολή): Να μη μοιχεύσεις. 28 Εγώ όμως σας λέω, ότι όποιος κοιτάει γυναίκα με σαρκική επιθυμία, έχει κιόλας διαπράξει μοιχεία μαζί της μέσα στην καρδιά του. 29 Γι’ αυτό, αν σε σκανδαλίζει το δεξί σου μάτι, βγάλε το και πέταξέ το από πάνω σου, γιατί σε συμφέρει να χαθεί ένα από τα μέλη σου, παρά να πεταχτεί ολόκληρο το σώμα σου στη γέεννα. 30 Κι αν το δεξί σου χέρι σε σκανδαλίζει, κόψε το και πέταξέ το από πάνω σου, γιατί σε συμφέρει να χαθεί ένα από τα μέλη σου, παρά να πεταχτεί ολόκληρο το σώμα σου στη γέεννα. 31 Ειπώθηκε ακόμα πως: Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, να της δώσει γραπτό διαζύγιο. 32 Εγώ όμως σας λέω πως, όποιος χωρίσει τη γυναίκα του για κάθε άλλο λόγο εκτός από πορνεία, την κάνει μοιχαλίδα, και όποιος παντρευτεί χωρισμένη γίνεται μοιχός. " (Ματθ. κεφ. 5)
Να διευκρινίσουμε λίγο την ορολογία. Γαστριμαργία είναι η πολυφαγία και λαιμαργία είναι η αναζήτηση εκλεκτικών γεύσεων, και στα δυο αντίθετη είναι η νηστεία. Πορνεία είναι η εκτός γάμου σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας και μοιχεία είναι η εξωσυζυγική σχέση. Τα υπόλοιπα πιστεύω δεν χρειάζονται ερμηνεία. Η αρετή που είναι αντίθετη σ΄ όλα αυτά είναι η εγκράτεια.
Η εγκράτεια όμως, όπως και όλες οι άλλες αρετές είναι δωρεά του Αγίου Πνεύματος και δίδεται στους ανθρώπους μετά από σκληρό πνευματικό αγώνα και ταπείνωση. Μέχρι ν΄ αποκτήσουμε αυτή την αρετή, αν μας αξιώσει ο Θεός, μπορούμε να είμαστε κατά διαστήματα και κατ΄ ανάγκην εγκρατείς, με πολύ αγώνα, με τη συμπαράσταση και τις συμβουλές του Πνευματικού μας.
Γιατί, λοιπόν, η Εκκλησία δεν καταλαβαίνει ότι η νέοι άνθρωποι, ειδικά όταν αγαπιούνται, είναι σαν το σπίρτο με τη βενζίνη; Είναι δυνατόν αυτά τα δυο να βρεθούν μαζί και να μην καούν; Γιατί η Εκκλησία είναι τόσο σκληρή με τους ερωτευμένους ανθρώπους;
Μάλιστα. Τώρα μπήκαμε στο ζουμί της υπόθεσης. Δηλαδή, πως είναι δυνατόν δυο άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι να μην πέσουν στον πειρασμό να "ολοκληρώσουν" τη σχέση τους;
Κατ΄ αρχήν αυτό το ερωτευμένοι σηκώνει πολύ συζήτηση. Δηλαδή τι σημαίνει σήμερα η λέξη έρωτας; Τις περισσότερες φορές, όταν αναφέρεται σκέτος, χωρίς τη λέξη αγάπη, είναι μάλλον μια απλή σωματική έλξη. Δηλαδή είμαι ερωτευμένος μαζί σου σημαίνει: μου αρέσεις και σε ποθώ. Ο έρωτας, λοιπόν, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια επιθυμία να χρησιμοποιήσεις το σώμα του άλλου ανθρώπου για να ικανοποιήσεις τον πόθο σου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον και για τους δυο σας. Νομίζεις ότι αυτός ο έρωτας, όπως τον περιγράφω είναι κατά Θεόν, και μπορεί να σταθεί σ΄ οποιοδήποτε πνευματικό κριτήριο;
Θα μου πεις, όχι εγώ δεν είμαι μόνο ερωτευμένος, τη αγαπώ την κοπέλα μου κι έχουμε αποφασίσει να ενώσουμε τις ζωές μας, αλλά προς το παρόν υπάρχουν διάφορα πρακτικά προβλήματα, που μας εμποδίζουν να παντρευτούμε. Αν εδώ το ερωτευμένος αποτελεί μόνο τη σαρκική πλευρά των αισθημάτων που τρέφεις για την κοπέλα που αγαπάς, πάει καλά. Το θέμα είναι τι απ΄ τα δυο θα επικρατήσει σ΄ αυτή τη φάση. Η αγάπη σου ή ο έρωτας. Γιατί αγαπώ σημαίνει σέβομαι, σημαίνει τιμώ και προστατεύω, σημαίνει βάζω τον άλλο τουλάχιστον ίσα με τον εαυτό μου. Αφού, λοιπόν, αγαπάς το σύντροφό σου, δεν θέλεις να διακινδυνεύσεις να πληγωθεί από μια άκαιρη εξέλιξη της σχέσης σας. Σημαίνει, ότι προτιμάς να γνωρίσεις τη σύντροφό σου καλύτερα σαν πρόσωπο, πριν η φωτιά του σαρκικού έρωτα σε τυφλώσει και δεν βλέπεις μπροστά σου. Σημαίνει ακόμη ότι επιθυμείς γι αυτή αυτό που επιθυμείς και για τον εαυτό σου, δηλαδή τη σωτηρία της ψυχής της, και δεν θά ΄θελες να την κάνεις ν΄ αμαρτήσει εξ αιτίας σου.
Τα πρακτικά τώρα. Γιατί ξέρω, ότι αυτά που λέω, είναι δύσκολα να γίνουν:
Πρώτα πρώτα, αν αγαπιέστε και σκέφτεστε να ζήσετε μαζί για όλη σας τη ζωή, θα βρείτε ένα κοινό Πνευματικό. Αν ο ένας έχει ας πάει σ΄ αυτόν κι ο άλλος. Αν έχετε κι οι δυο διαλέξτε τον ένα απ΄ τους δυο και ζητήστε την ευλογία του άλλου.
Δεύτερον δεν εκθέτετε τους εαυτούς σας σε άσκοπους κινδύνους. Δηλαδή, βγαίνετε μαζί, διασκεδάζετε μαζί κόσμια, χωρίς καταχρήσεις φαγητού ή ποτού, χωρίς ξεμοναχιάσματα σε έρημα μέρη και χωρίς να κάνετε παρέα με ανθρώπους που είναι αντίθετοι στην προσπάθειά σας. Το να αγκαλιάζεστε ή να αγγίζεστε ή να φιλιέστε, εξαρτάται απ’ το πόσο μπορείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας. Συμβουλευτείτε τον Πνευματικό σας πάνω σ΄ αυτό. Εκείνος μπορεί να καταλάβει πόσο αντέχετε. Πέρα απ΄ το ν΄ αποφεύγετε τ΄ αρνητικά, κάντε θετικά πράγματα μαζί. Δηλαδή κοινή προσευχή, κοινό εκκλησιασμό, συμμετοχή σε πνευματικές συγκεντρώσεις, παρέες που να κάνουν τον ίδιο αγώνα, βοηθείστε μαζί ανθρώπους που σας έχουν ανάγκη, κάντε μαζί προσκυνηματικές εκδρομές κλπ.
Τρίτον η αγάπη πρέπει να εξελίσσεται και να μην μένει στάσιμη. Όταν γνωρίσετε καλά ο ένας τον άλλον και πιστέψετε ότι είστε έτοιμοι για το γάμο, μην ταλαιπωρείτε άλλο τους εαυτούς σας. Παντρευτείτε. Μην βάζετε σ΄ αυτό εμπόδια, που μαζί θα μπορέσετε να τα ξεπεράσετε καλύτερα. Δηλαδή μην βάλετε προϋποθέσεις για το γάμο σας, που δεν έχουν να κάνουν με την επιβίωσή σας ή με πνευματικά θέματα. Όλα τα υπόλοιπα προβλήματα θα βοηθήσει κι ο Θεός να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. "Ζητάτε πρώτα την Βασιλεία των Ουρανών κι όλα τ΄ άλλα θα σας δοθούν" μας είπε και πρέπει να Του έχουμε εμπιστοσύνη, ότι αν ακολουθούμε τις εντολές Του και ζητάμε το Έλεος Του, θα μας βοηθήσει σ΄ όσα δεν καταφέρνουμε μόνοι μας.
Αυτά. Και πάντα να θυμόμαστε ότι όλοι είμαστε αμαρτωλοί, εξ αιτίας της πεπτωκυίας φύσης μας, κι αν πέσουμε θα ζητάμε ταπεινά το Έλεος Του Θεού, κι αν δεν πέσουμε θα Τον δοξάζουμε γιατί με τη δική Του δύναμη τα καταφέραμε.
Τους όρους αυτούς τους έχω ακούσει από τον π. Αθανάσιο κι απ΄ άλλού. Δηλαδή από Γέροντες στο Άγιο Όρος, από τον Πνευματικό μου κι από άλλους. Δεν έχω πρόχειρη αυτή τη στιγμή κάποια πατερική πηγή. Πάντως ο π. Αθανάσιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού είναι ιδιαίτερα διαβασμένος και δεν θα τά 'λεγε τυχαία.
Όσο για τη θεολογική ορολογία, την αναφέρω γιατί βοηθά αν θέλεις να ψάξεις πηγές, όχι γιατί έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία. Αν προσέξεις στην παραπάνω ευαγγελική περικοπή είναι γραμμένα διαφορετικά. Σημασία έχει ο αγώνας για την εγκράτεια, τώρα αν την αμαρτία τη συγκεκριμένη τη λένε έτσι ή αλλιώς, αμαρτία είναι.
Συνεχίζοντας παραθέτω ένα ακόμη σημαντικό χωρίο, που δείχνει τι είδους σχέση εννοούσε ο Κύριος ότι πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, αλλά και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης των σαρκικών παθών:
"3 Τον πλησίασαν τότε οι Φαρισαίοι πειράζοντάς τον και λέγοντάς του: Επιτρέπεται στον άντρα να χωρίσει τη γυναίκα του για οποιαδήποτε αιτία; 4 Κι αποκρίθηκε εκείνος και τους είπε: Δε διαβάσατε ότι από την αρχή ο Δημιουργός τούς δημιούργησε άντρα και γυναίκα 5 και είπε: Γι’ αυτό θα εγκαταλείψει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα γίνουν οι δύο μια σάρκα; 6 Επομένως δεν είναι δύο, αλλά μια σάρκα. Εκείνο, λοιπόν, που ο Θεός ζευγάρωσε ο άνθρωπος να μην το χωρίζει. 7 Του λένε: Τότε γιατί ο Μωυσής έδωσε εντολή να της δώσει γραπτό διαζύγιο και να τη χωρίσει; 8 Τους λέει: Εξαιτίας της σκληροκαρδίας σας, σας επέτρεψε ο Μωυσής να χωρίσετε τις γυναίκες σας, όμως από την αρχή δεν έχει γίνει έτσι. 9 Και σας λέω τούτο, ότι όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, για λόγο άλλο εκτός από πορνεία, και παντρευτεί άλλη, γίνεται μοιχός και όποιος παντρευτεί χωρισμένη γυναίκα, γίνεται μοιχός. 10 Του λένε οι μαθητές του: Αν είναι τέτοια η προϋπόθεση του δεσμού του άντρα με τη γυναίκα του, τότε δε συμφέρει να παντρευτεί κανείς. 11 Κι εκείνος τους είπε: Δεν μπορούν όλοι να δεχτούν την αλήθεια αυτή, αλλά μόνο εκείνοι στους οποίους έχει δοθεί αυτή η χάρη. 12 Γιατί υπάρχουν ευνούχοι, που από την κοιλιά των μητέρων τους γεννήθηκαν έτσι, και υπάρχουν ευνούχοι που ευνουχίστηκαν από τους ανθρώπους, και υπάρχουν ευνούχοι που ευνουχίστηκαν μόνοι τους για τη βασιλεία των ουρανών. Όποιος μπορεί να το δεχτεί αυτό, ας το δεχτεί." (Ματθ. κεφ. 19)
"2 Ήρθαν τότε οι Φαρισαίοι και θέλοντας να τον παγιδέψουν τον ρωτούσαν αν επιτρέπεται στον άντρα να χωρίσει τη γυναίκα του. 3 Κι εκείνος τους αποκρίθηκε: Τι σας πρόσταξε ο Μωυσής; 4 Εκείνοι του απάντησαν: Ο Μωυσής επέτρεψε στον άντρα να δίνει γραπτό διαζύγιο και να τη χωρίσει. 5 Τότε ο Ιησούς τους είπε: Εξαιτίας της σκληροκαρδίας σας ο Μωυσής έγραψε σε σας την εντολή αυτή. 6 Από την αρχή όμως της δημιουργίας ο Θεός τους έπλασε άντρα και γυναίκα: 7 Γι’ αυτό και θα εγκαταλείψει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, 8 και θα γίνουν οι δύο μια σάρκα. Επομένως δεν είναι πια δύο, αλλά μια σάρκα. 9 Εκείνο, λοιπόν, που ο Θεός συνένωσε, ο άνθρωπος να μην το χωρίζει. 10 Στο σπίτι, λοιπόν, οι μαθητές τον ρωτούσαν πάλι για το θέμα αυτό. 11 Και τους λέει: Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία σε βάρος της. 12 Κι αν μια γυναίκα χωρίσει τον άντρα της και παντρευτεί άλλον διαπράττει μοιχεία." (Μαρκ. κεφ. 10)
Εδώ ο Κύριος λέει σαφώς ότι οι σχέση ανάμεσα σ΄ έναν άνδρα και μια γυναίκα πρέπει να είναι μοναδική και μονοσήμαντη. Δηλαδή, ο κάθε άνδρας κι η κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίσουν σωματικά ένα σύντροφο στη ζωή τους, τον σύζυγό τους. Επίσης λέει ότι τα δεσμά του γάμου, που ευλογούνται απ΄ την Εκκλησία, πρέπει κανονικά να είναι ακατάλυτα, γιατί στο Γάμο μπαίνουν δύο άνθρωποι και βγαίνει ένας, ένα σώμα ("και έσονται οι δυο εις σάρκα μία") με δυο ψυχές, που αγωνίζονται μαζί για την Βασιλεία των Ουρανών. Η κατάλυση του γάμου είναι, σαν να κόβει ένας άνθρωπος το σώμα του στα δυο.
Κάθε φορά που ένας άνδρας συνευρίσκεται ερωτικά με μια γυναίκα, ουσιαστικά ενώνονται, σ΄ ένα σώμα. Εάν αυτό γίνεται εντός Γάμου είναι ευλογημένο και μπορεί να βοηθά στο σκοπό του Γάμου, δηλαδή στη σωτηρία των ψυχών των συζύγων. Όταν γίνεται εκτός γάμου, δεν έχει την ευλογία του Θεού, κι επομένως απομακρύνει τους συνερχόμενους από το στόχο τους, δηλαδή από τη σωτηρία των ψυχών τους. Δεν παύει όμως η ένωση των σωμάτων να είναι γεγονός:
"15 Δεν ξέρετε ότι τα σώματά σας είναι μέλη του Χριστού; Να πάρω, λοιπόν, τα μέλη λοιπόν του Χριστού και να τα κάνω μέλη πόρνης; Να μη γίνει τέτοιο πράγμα! 16 Ή μήπως δεν ξέρετε πως αυτός που έρχεται σε σαρκική επαφή με πόρνη, γίνεται ένα σώμα μαζί της; Γιατί, όπως λέει η Γραφή: «Οι δύο θα γίνουν ένα σώμα». 17 Εκείνος, όμως, που προσκολλάται στον Κύριο, γίνεται ένα πνεύμα μαζί του. 18 Μακριά από την πορνεία λοιπόν! Όποιο άλλο αμάρτημα κι αν διαπράξει ο άνθρωπος, αμαρτάνει έξω απ’ το σώμα του. Εκείνος, όμως, που πορνεύει, αμαρτάνει μέσα στο ίδιο του το σώμα! 19 Ή μήπως δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, που βρίσκεται μέσα σας, που το έχετε λάβει απ’ το Θεό, κι επομένως δεν σας ανήκει; 20 Γιατί αγοραστήκατε με πληρωμή τιμήματος. Δοξάστε, λοιπόν, πραγματικά το Θεό και με το σώμα σας και με το πνεύμα σας, τα οποία ανήκουν στο Θεό." (Προς Κορινθίους Α', κεφ. 6)
Ο Κύριος, όταν οι μαθητές Του του είπαν ότι "υπό συνθήκες μονογαμίας και εφ όρου ζωής δεσίματος με μια γυναίκα είναι καλύτερα να μην παντρεύεται κάποιος", δεν απέρριψε τη σκέψη τους, τους είπε όμως ότι την αγαμία δεν μπορεί να την επιλέξει ο καθένας, αλλά μόνο όποιος είναι προορισμένος γι αυτό. Αυτό που είπε εδώ ο Κύριος το εξηγεί ο Απόστολος Παύλος παρακάτω στην ίδια Επιστολή:
"1 Σχετικά, τώρα, μ’ εκείνα που μου γράψατε, καλό είναι για τον άντρα να μην αγγίξει γυναίκα. 2 Αλλά για να αποφεύγονται όμως περιπτώσεις πορνείας, ας έχει ο κάθε άντρας τη δική του γυναίκα και η κάθε γυναίκα ας έχει το δικό της άντρα. 3 Ο άντρας να δείχνει την κατανόηση που οφείλει στη γυναίκα του. Το ίδιο και η γυναίκα στον άντρα της. 4 Η γυναίκα δεν ορίζει η ίδια το σώμα της, αλλ’ ο άντρας της. Το ίδιο κι ο άντρας δεν ορίζει ο ίδιος το σώμα του, αλλ’ η γυναίκα του. 5 Μην αποστερείτε ο ένας στον άλλο (τη σωματική επαφή), εκτός αν γίνεται αυτό με σύμφωνη γνώμη και των δύο για λίγο καιρό, για να αφοσιωθείτε στη νηστεία και στην προσευχή. Κατόπιν, όμως, να σμίγετε πάλι σαν αντρόγυνο για να μην σας πειράζει ο Σατανάς εξαιτίας της έλλειψης αυτοκυριαρχίας σας. 6 Μ’ αυτό σας το λέω προαιρετικά, όχι σαν εντολή. 7 Θα προτιμούσα όλοι οι άνθρωποι να είναι σαν κι εμένα, αλλά ο καθένας έχει το δικό του χάρισμα από το Θεό. Ο ένας έτσι, ο άλλος αλλιώς. 8 Σχετικά, τώρα, με τους ανύπαντρους και τις χήρες, σας απαντώ πως είναι καλό γι αυτούς να μείνουν ανύπαντροι, όπως κι εγώ. 9 Αν όμως δεν μπορούν μείνουν εγκρατείς, τότε ας παντρευτούν. Είναι προτιμότερο να παντρευτεί κάποιος, παρά να φλέγεται από επιθυμία.....25 Σχετικά τώρα με τους παρθένους (άνδρες ή γυναίκες), ειδική εντολή από τον Κύριο δεν έχω να μεταδώσω. Δίνω, όμως, τη γνώμη μου με την αξιοπιστία που έχω σαν ελεημένος του Κυρίου. 26 Νομίζω, λοιπόν, ότι για την ικανοποίηση της παρούσα ανάγκης, καλά θά είναι ο άνθρωπος να συμπεριφέρεται ως εξής: 27 Έχεις δεθεί με γυναίκα; Μη ζητάς τη διάλυση του δεσμού σου. Είσαι αδέσμευτος; Μη ζητάς γυναίκα. 28 Μα κι αν παντρευτείς, δε σημαίνει πως αμάρτησες. Κι αν μία γυναίκα παρθένος παντρευτεί, δε σημαίνει πως αμάρτησε. Θα έχουν, όμως, και θλίψεις εξ αιτίας της σάρκας τους όσοι παντρεύονται, κι εγώ νοιάζομαι για σας." (Προς Κορινθίους Α, κεφ. 7)
Λέει, λοιπόν, ο Απόστολος. όποιος δεν μπορεί ν΄ αγωνιστεί για τη Βασιλεία του Θεού μόνος Του, γιατί πειράζεται από τη σάρκα Του, ας διαλέξει ένα σύντροφο στον αγώνα του, ν΄ αγωνιστούν μαζί για τη σωτηρία τους, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Να ξέρετε όμως, λέει, ότι ο γάμος δεν είναι διασκέδαση, γιατί θα έχουν και θλίψεις όσοι τον επιλέξουν εξ αιτίας της σαρκικής σχέσης που έχουν μεταξύ τους.
Με λίγα λόγια ο γάμος δεν είναι γλέντι, αλλά αγώνας στον οποίο δυο μαζί αγωνίζονται για τη σωτηρία των ψυχών τους. Ότι γίνεται μέσα στο γάμο, που οδηγεί στην κατεύθυνση αυτή, είναι ευλογημένο και δεν είναι αμαρτία. Μέσα στα πλαίσια αυτά εντάσσεται κι η σαρκική σχέση των συζύγων, η οποία όμως κρύβει πολλούς κινδύνους.
Ποια είναι τώρα η στάση της Εκκλησίας απέναντι στις σαρκικές αμαρτίες και στους σαρκικά αμαρτάνοντες;
Απέναντι στα σαρκικά αμαρτήματα δεν μπορεί παρά να τηρεί το θέλημα τους Θεού, όπως το περιγράψαμε πιο πάνω, απέναντι όμως στους αμαρτάνοντες η στάση της υπαγορεύεται από τη στάση του Κυρίου απέναντι στη μοιχαλίδα:
"1 Κι ο Ιησούς πήγε στο Όρος των Ελαιών. 2 Τα χαράματα όμως γύρισε πάλι στο ναό κι όλος ο λαός ερχόταν κοντά του. Έτσι, κάθισε και τους δίδασκε. 3 Τότε οι νομοδιδάσκαλοι και οι Φαρισαίοι φέρνουν μια γυναίκα, που την είχαν πιάσει να διαπράττει μοιχεία, και αφού την έστησαν στη μέση, 4 του λένε: Δάσκαλε, η γυναίκα αυτή πιάστηκε την ώρα που διέπραττε μοιχεία. 5 Και στο νόμο, ο Μωυσής μας έχει δώσει την εντολή να λιθοβολούμε αυτού του είδους τις γυναίκες. Εσύ, λοιπόν, τι λες; 6 Αυτό όμως το έλεγαν για να τον παγιδέψουν, ώστε να έχουν κάτι να τον κατηγορήσουν. Αλλ’ ο Ιησούς έσκυψε κάτω κι άρχισε να γράφει με το δάχτυλό του πάνω στο χώμα. 7 Επειδή όμως επέμεναν να τον ρωτούνε, ανασήκωσε το κεφάλι του και τους είπε: Όποιος από σας είναι αναμάρτητος, πρώτος ας της ρίξει πέτρα. 8 Έπειτα ξανάσκυψε κάτω κι έγραφε πάνω στο χώμα. 9 Εκείνοι, λοιπόν, όταν το άκουσαν αυτό, άρχισαν από τους πρεσβυτέρους ως και τους πιο απλούς να φεύγουν ο ένας κατόπιν του άλλου, ώσπου έμεινε μόνο ο Ιησούς και η γυναίκα που βρισκόταν στη μέση. 10 Ανασήκωσε τότε το κεφάλι του ο Ιησούς και της είπε: Γυναίκα, πού είναι αυτοί; Δε σε καταδίκασε κανένας; 11 Κι εκείνη απάντησε: Κανένας, Κύριε. Τότε ο Ιησούς της είπε: Ούτε κι εγώ σε καταδικάζω. Πήγαινε κι απ’ εδώ και μπρος μην αμαρτάνεις πια." (Ιωαν. κεφ 8 )
Δηλαδή, η Εκκλησία αγκαλιάζει τον αμαρτωλό, δεν τον καταδικάζει, αλλά τον προτρέπει και τον στηρίζει να μετανοήσει και να μην αμαρτάνει πλέον.
Αφορμή για τη αρχική δημοσίευση ήταν οι ερωτήσεις ενός φίλου από το forum αυτό, τις οποίες παραθέτω χωρίς όμως το όνομά του.
Η εντολή ήταν και είναι: "ου μοιχεύσεις". Ο π. Αθανάσιος Λεμεσού λέει ότι στην εντολή αυτή συμπεριλαμβάνονται όλες οι σαρκικές αμαρτίες, δηλαδή η γαστριμαργία, η λαιμαργία, η πορνεία, η μοιχεία, η παρά φύση συνουσία, η ομοφυλοφιλία, ο αυνανισμός και κάθε άλλη μεταχείριση του σώματός μας. που προσβάλει το εν ημίν Άγιο Πνεύμα.Είναι και κάτι άλλο που με απασχολεί. Αν ένα ζευγάρι για κάποιους θα ονόμαζα σοβαρούς λόγους δεν είναι έτοιμο να παντρευτεί, αλλά υπάρχει μεταξύ τους αληθινή ερωτική αγάπη, και θέλουν να κάνουν έρωτα πριν τον γάμο, αν τυχόν επιχειρήσουν να έρθουν σε σωματική επαφή με απώτερο σκοπό την απόλυτη αφοσίωση ο ένας στον άλλο, τον έρωτα, είμαστε σίγουροι ότι το μόνο που θα αποφέρει είναι μια στυγνή ηδονή;
Ο Κύριος μάλιστα στην επί του Όρους ομιλία συμπλήρωσε:
"27 Ακούσατε ότι λέχθηκε στους αρχαίους (η εντολή): Να μη μοιχεύσεις. 28 Εγώ όμως σας λέω, ότι όποιος κοιτάει γυναίκα με σαρκική επιθυμία, έχει κιόλας διαπράξει μοιχεία μαζί της μέσα στην καρδιά του. 29 Γι’ αυτό, αν σε σκανδαλίζει το δεξί σου μάτι, βγάλε το και πέταξέ το από πάνω σου, γιατί σε συμφέρει να χαθεί ένα από τα μέλη σου, παρά να πεταχτεί ολόκληρο το σώμα σου στη γέεννα. 30 Κι αν το δεξί σου χέρι σε σκανδαλίζει, κόψε το και πέταξέ το από πάνω σου, γιατί σε συμφέρει να χαθεί ένα από τα μέλη σου, παρά να πεταχτεί ολόκληρο το σώμα σου στη γέεννα. 31 Ειπώθηκε ακόμα πως: Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, να της δώσει γραπτό διαζύγιο. 32 Εγώ όμως σας λέω πως, όποιος χωρίσει τη γυναίκα του για κάθε άλλο λόγο εκτός από πορνεία, την κάνει μοιχαλίδα, και όποιος παντρευτεί χωρισμένη γίνεται μοιχός. " (Ματθ. κεφ. 5)
Να διευκρινίσουμε λίγο την ορολογία. Γαστριμαργία είναι η πολυφαγία και λαιμαργία είναι η αναζήτηση εκλεκτικών γεύσεων, και στα δυο αντίθετη είναι η νηστεία. Πορνεία είναι η εκτός γάμου σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας και μοιχεία είναι η εξωσυζυγική σχέση. Τα υπόλοιπα πιστεύω δεν χρειάζονται ερμηνεία. Η αρετή που είναι αντίθετη σ΄ όλα αυτά είναι η εγκράτεια.
Η εγκράτεια όμως, όπως και όλες οι άλλες αρετές είναι δωρεά του Αγίου Πνεύματος και δίδεται στους ανθρώπους μετά από σκληρό πνευματικό αγώνα και ταπείνωση. Μέχρι ν΄ αποκτήσουμε αυτή την αρετή, αν μας αξιώσει ο Θεός, μπορούμε να είμαστε κατά διαστήματα και κατ΄ ανάγκην εγκρατείς, με πολύ αγώνα, με τη συμπαράσταση και τις συμβουλές του Πνευματικού μας.
Γιατί, λοιπόν, η Εκκλησία δεν καταλαβαίνει ότι η νέοι άνθρωποι, ειδικά όταν αγαπιούνται, είναι σαν το σπίρτο με τη βενζίνη; Είναι δυνατόν αυτά τα δυο να βρεθούν μαζί και να μην καούν; Γιατί η Εκκλησία είναι τόσο σκληρή με τους ερωτευμένους ανθρώπους;
Μάλιστα. Τώρα μπήκαμε στο ζουμί της υπόθεσης. Δηλαδή, πως είναι δυνατόν δυο άνθρωποι που είναι ερωτευμένοι να μην πέσουν στον πειρασμό να "ολοκληρώσουν" τη σχέση τους;
Κατ΄ αρχήν αυτό το ερωτευμένοι σηκώνει πολύ συζήτηση. Δηλαδή τι σημαίνει σήμερα η λέξη έρωτας; Τις περισσότερες φορές, όταν αναφέρεται σκέτος, χωρίς τη λέξη αγάπη, είναι μάλλον μια απλή σωματική έλξη. Δηλαδή είμαι ερωτευμένος μαζί σου σημαίνει: μου αρέσεις και σε ποθώ. Ο έρωτας, λοιπόν, στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια επιθυμία να χρησιμοποιήσεις το σώμα του άλλου ανθρώπου για να ικανοποιήσεις τον πόθο σου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό στο μέλλον και για τους δυο σας. Νομίζεις ότι αυτός ο έρωτας, όπως τον περιγράφω είναι κατά Θεόν, και μπορεί να σταθεί σ΄ οποιοδήποτε πνευματικό κριτήριο;
Θα μου πεις, όχι εγώ δεν είμαι μόνο ερωτευμένος, τη αγαπώ την κοπέλα μου κι έχουμε αποφασίσει να ενώσουμε τις ζωές μας, αλλά προς το παρόν υπάρχουν διάφορα πρακτικά προβλήματα, που μας εμποδίζουν να παντρευτούμε. Αν εδώ το ερωτευμένος αποτελεί μόνο τη σαρκική πλευρά των αισθημάτων που τρέφεις για την κοπέλα που αγαπάς, πάει καλά. Το θέμα είναι τι απ΄ τα δυο θα επικρατήσει σ΄ αυτή τη φάση. Η αγάπη σου ή ο έρωτας. Γιατί αγαπώ σημαίνει σέβομαι, σημαίνει τιμώ και προστατεύω, σημαίνει βάζω τον άλλο τουλάχιστον ίσα με τον εαυτό μου. Αφού, λοιπόν, αγαπάς το σύντροφό σου, δεν θέλεις να διακινδυνεύσεις να πληγωθεί από μια άκαιρη εξέλιξη της σχέσης σας. Σημαίνει, ότι προτιμάς να γνωρίσεις τη σύντροφό σου καλύτερα σαν πρόσωπο, πριν η φωτιά του σαρκικού έρωτα σε τυφλώσει και δεν βλέπεις μπροστά σου. Σημαίνει ακόμη ότι επιθυμείς γι αυτή αυτό που επιθυμείς και για τον εαυτό σου, δηλαδή τη σωτηρία της ψυχής της, και δεν θά ΄θελες να την κάνεις ν΄ αμαρτήσει εξ αιτίας σου.
Τα πρακτικά τώρα. Γιατί ξέρω, ότι αυτά που λέω, είναι δύσκολα να γίνουν:
Πρώτα πρώτα, αν αγαπιέστε και σκέφτεστε να ζήσετε μαζί για όλη σας τη ζωή, θα βρείτε ένα κοινό Πνευματικό. Αν ο ένας έχει ας πάει σ΄ αυτόν κι ο άλλος. Αν έχετε κι οι δυο διαλέξτε τον ένα απ΄ τους δυο και ζητήστε την ευλογία του άλλου.
Δεύτερον δεν εκθέτετε τους εαυτούς σας σε άσκοπους κινδύνους. Δηλαδή, βγαίνετε μαζί, διασκεδάζετε μαζί κόσμια, χωρίς καταχρήσεις φαγητού ή ποτού, χωρίς ξεμοναχιάσματα σε έρημα μέρη και χωρίς να κάνετε παρέα με ανθρώπους που είναι αντίθετοι στην προσπάθειά σας. Το να αγκαλιάζεστε ή να αγγίζεστε ή να φιλιέστε, εξαρτάται απ’ το πόσο μπορείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας. Συμβουλευτείτε τον Πνευματικό σας πάνω σ΄ αυτό. Εκείνος μπορεί να καταλάβει πόσο αντέχετε. Πέρα απ΄ το ν΄ αποφεύγετε τ΄ αρνητικά, κάντε θετικά πράγματα μαζί. Δηλαδή κοινή προσευχή, κοινό εκκλησιασμό, συμμετοχή σε πνευματικές συγκεντρώσεις, παρέες που να κάνουν τον ίδιο αγώνα, βοηθείστε μαζί ανθρώπους που σας έχουν ανάγκη, κάντε μαζί προσκυνηματικές εκδρομές κλπ.
Τρίτον η αγάπη πρέπει να εξελίσσεται και να μην μένει στάσιμη. Όταν γνωρίσετε καλά ο ένας τον άλλον και πιστέψετε ότι είστε έτοιμοι για το γάμο, μην ταλαιπωρείτε άλλο τους εαυτούς σας. Παντρευτείτε. Μην βάζετε σ΄ αυτό εμπόδια, που μαζί θα μπορέσετε να τα ξεπεράσετε καλύτερα. Δηλαδή μην βάλετε προϋποθέσεις για το γάμο σας, που δεν έχουν να κάνουν με την επιβίωσή σας ή με πνευματικά θέματα. Όλα τα υπόλοιπα προβλήματα θα βοηθήσει κι ο Θεός να λυθούν με τον καλύτερο τρόπο. "Ζητάτε πρώτα την Βασιλεία των Ουρανών κι όλα τ΄ άλλα θα σας δοθούν" μας είπε και πρέπει να Του έχουμε εμπιστοσύνη, ότι αν ακολουθούμε τις εντολές Του και ζητάμε το Έλεος Του, θα μας βοηθήσει σ΄ όσα δεν καταφέρνουμε μόνοι μας.
Αυτά. Και πάντα να θυμόμαστε ότι όλοι είμαστε αμαρτωλοί, εξ αιτίας της πεπτωκυίας φύσης μας, κι αν πέσουμε θα ζητάμε ταπεινά το Έλεος Του Θεού, κι αν δεν πέσουμε θα Τον δοξάζουμε γιατί με τη δική Του δύναμη τα καταφέραμε.
Ας σταθούμε απλά στις ορολογίες, που με απασχολούν ιδιαίτερα, της πορνείας και της μοιχείας. Θα ήθελα να ξέρω απλά γιατί θεωρώ απαραίτητο στοιχείο την εγκυρότητα στα πιστεύω μου, τις πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν πληροφορίες για να δοθούν οι εξής ορολογίες: «Πορνεία είναι η εκτός γάμου σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας και μοιχεία είναι η εξωσυζυγική σχέση»
Τους όρους αυτούς τους έχω ακούσει από τον π. Αθανάσιο κι απ΄ άλλού. Δηλαδή από Γέροντες στο Άγιο Όρος, από τον Πνευματικό μου κι από άλλους. Δεν έχω πρόχειρη αυτή τη στιγμή κάποια πατερική πηγή. Πάντως ο π. Αθανάσιος ο Μητροπολίτης Λεμεσού είναι ιδιαίτερα διαβασμένος και δεν θα τά 'λεγε τυχαία.
Όσο για τη θεολογική ορολογία, την αναφέρω γιατί βοηθά αν θέλεις να ψάξεις πηγές, όχι γιατί έχει ιδιαίτερη πνευματική σημασία. Αν προσέξεις στην παραπάνω ευαγγελική περικοπή είναι γραμμένα διαφορετικά. Σημασία έχει ο αγώνας για την εγκράτεια, τώρα αν την αμαρτία τη συγκεκριμένη τη λένε έτσι ή αλλιώς, αμαρτία είναι.
Συνεχίζοντας παραθέτω ένα ακόμη σημαντικό χωρίο, που δείχνει τι είδους σχέση εννοούσε ο Κύριος ότι πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα, αλλά και ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης των σαρκικών παθών:
"3 Τον πλησίασαν τότε οι Φαρισαίοι πειράζοντάς τον και λέγοντάς του: Επιτρέπεται στον άντρα να χωρίσει τη γυναίκα του για οποιαδήποτε αιτία; 4 Κι αποκρίθηκε εκείνος και τους είπε: Δε διαβάσατε ότι από την αρχή ο Δημιουργός τούς δημιούργησε άντρα και γυναίκα 5 και είπε: Γι’ αυτό θα εγκαταλείψει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα γίνουν οι δύο μια σάρκα; 6 Επομένως δεν είναι δύο, αλλά μια σάρκα. Εκείνο, λοιπόν, που ο Θεός ζευγάρωσε ο άνθρωπος να μην το χωρίζει. 7 Του λένε: Τότε γιατί ο Μωυσής έδωσε εντολή να της δώσει γραπτό διαζύγιο και να τη χωρίσει; 8 Τους λέει: Εξαιτίας της σκληροκαρδίας σας, σας επέτρεψε ο Μωυσής να χωρίσετε τις γυναίκες σας, όμως από την αρχή δεν έχει γίνει έτσι. 9 Και σας λέω τούτο, ότι όποιος χωρίσει τη γυναίκα του, για λόγο άλλο εκτός από πορνεία, και παντρευτεί άλλη, γίνεται μοιχός και όποιος παντρευτεί χωρισμένη γυναίκα, γίνεται μοιχός. 10 Του λένε οι μαθητές του: Αν είναι τέτοια η προϋπόθεση του δεσμού του άντρα με τη γυναίκα του, τότε δε συμφέρει να παντρευτεί κανείς. 11 Κι εκείνος τους είπε: Δεν μπορούν όλοι να δεχτούν την αλήθεια αυτή, αλλά μόνο εκείνοι στους οποίους έχει δοθεί αυτή η χάρη. 12 Γιατί υπάρχουν ευνούχοι, που από την κοιλιά των μητέρων τους γεννήθηκαν έτσι, και υπάρχουν ευνούχοι που ευνουχίστηκαν από τους ανθρώπους, και υπάρχουν ευνούχοι που ευνουχίστηκαν μόνοι τους για τη βασιλεία των ουρανών. Όποιος μπορεί να το δεχτεί αυτό, ας το δεχτεί." (Ματθ. κεφ. 19)
"2 Ήρθαν τότε οι Φαρισαίοι και θέλοντας να τον παγιδέψουν τον ρωτούσαν αν επιτρέπεται στον άντρα να χωρίσει τη γυναίκα του. 3 Κι εκείνος τους αποκρίθηκε: Τι σας πρόσταξε ο Μωυσής; 4 Εκείνοι του απάντησαν: Ο Μωυσής επέτρεψε στον άντρα να δίνει γραπτό διαζύγιο και να τη χωρίσει. 5 Τότε ο Ιησούς τους είπε: Εξαιτίας της σκληροκαρδίας σας ο Μωυσής έγραψε σε σας την εντολή αυτή. 6 Από την αρχή όμως της δημιουργίας ο Θεός τους έπλασε άντρα και γυναίκα: 7 Γι’ αυτό και θα εγκαταλείψει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, 8 και θα γίνουν οι δύο μια σάρκα. Επομένως δεν είναι πια δύο, αλλά μια σάρκα. 9 Εκείνο, λοιπόν, που ο Θεός συνένωσε, ο άνθρωπος να μην το χωρίζει. 10 Στο σπίτι, λοιπόν, οι μαθητές τον ρωτούσαν πάλι για το θέμα αυτό. 11 Και τους λέει: Όποιος χωρίσει τη γυναίκα του και παντρευτεί άλλη, διαπράττει μοιχεία σε βάρος της. 12 Κι αν μια γυναίκα χωρίσει τον άντρα της και παντρευτεί άλλον διαπράττει μοιχεία." (Μαρκ. κεφ. 10)
Εδώ ο Κύριος λέει σαφώς ότι οι σχέση ανάμεσα σ΄ έναν άνδρα και μια γυναίκα πρέπει να είναι μοναδική και μονοσήμαντη. Δηλαδή, ο κάθε άνδρας κι η κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίσουν σωματικά ένα σύντροφο στη ζωή τους, τον σύζυγό τους. Επίσης λέει ότι τα δεσμά του γάμου, που ευλογούνται απ΄ την Εκκλησία, πρέπει κανονικά να είναι ακατάλυτα, γιατί στο Γάμο μπαίνουν δύο άνθρωποι και βγαίνει ένας, ένα σώμα ("και έσονται οι δυο εις σάρκα μία") με δυο ψυχές, που αγωνίζονται μαζί για την Βασιλεία των Ουρανών. Η κατάλυση του γάμου είναι, σαν να κόβει ένας άνθρωπος το σώμα του στα δυο.
Κάθε φορά που ένας άνδρας συνευρίσκεται ερωτικά με μια γυναίκα, ουσιαστικά ενώνονται, σ΄ ένα σώμα. Εάν αυτό γίνεται εντός Γάμου είναι ευλογημένο και μπορεί να βοηθά στο σκοπό του Γάμου, δηλαδή στη σωτηρία των ψυχών των συζύγων. Όταν γίνεται εκτός γάμου, δεν έχει την ευλογία του Θεού, κι επομένως απομακρύνει τους συνερχόμενους από το στόχο τους, δηλαδή από τη σωτηρία των ψυχών τους. Δεν παύει όμως η ένωση των σωμάτων να είναι γεγονός:
"15 Δεν ξέρετε ότι τα σώματά σας είναι μέλη του Χριστού; Να πάρω, λοιπόν, τα μέλη λοιπόν του Χριστού και να τα κάνω μέλη πόρνης; Να μη γίνει τέτοιο πράγμα! 16 Ή μήπως δεν ξέρετε πως αυτός που έρχεται σε σαρκική επαφή με πόρνη, γίνεται ένα σώμα μαζί της; Γιατί, όπως λέει η Γραφή: «Οι δύο θα γίνουν ένα σώμα». 17 Εκείνος, όμως, που προσκολλάται στον Κύριο, γίνεται ένα πνεύμα μαζί του. 18 Μακριά από την πορνεία λοιπόν! Όποιο άλλο αμάρτημα κι αν διαπράξει ο άνθρωπος, αμαρτάνει έξω απ’ το σώμα του. Εκείνος, όμως, που πορνεύει, αμαρτάνει μέσα στο ίδιο του το σώμα! 19 Ή μήπως δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, που βρίσκεται μέσα σας, που το έχετε λάβει απ’ το Θεό, κι επομένως δεν σας ανήκει; 20 Γιατί αγοραστήκατε με πληρωμή τιμήματος. Δοξάστε, λοιπόν, πραγματικά το Θεό και με το σώμα σας και με το πνεύμα σας, τα οποία ανήκουν στο Θεό." (Προς Κορινθίους Α', κεφ. 6)
Ο Κύριος, όταν οι μαθητές Του του είπαν ότι "υπό συνθήκες μονογαμίας και εφ όρου ζωής δεσίματος με μια γυναίκα είναι καλύτερα να μην παντρεύεται κάποιος", δεν απέρριψε τη σκέψη τους, τους είπε όμως ότι την αγαμία δεν μπορεί να την επιλέξει ο καθένας, αλλά μόνο όποιος είναι προορισμένος γι αυτό. Αυτό που είπε εδώ ο Κύριος το εξηγεί ο Απόστολος Παύλος παρακάτω στην ίδια Επιστολή:
"1 Σχετικά, τώρα, μ’ εκείνα που μου γράψατε, καλό είναι για τον άντρα να μην αγγίξει γυναίκα. 2 Αλλά για να αποφεύγονται όμως περιπτώσεις πορνείας, ας έχει ο κάθε άντρας τη δική του γυναίκα και η κάθε γυναίκα ας έχει το δικό της άντρα. 3 Ο άντρας να δείχνει την κατανόηση που οφείλει στη γυναίκα του. Το ίδιο και η γυναίκα στον άντρα της. 4 Η γυναίκα δεν ορίζει η ίδια το σώμα της, αλλ’ ο άντρας της. Το ίδιο κι ο άντρας δεν ορίζει ο ίδιος το σώμα του, αλλ’ η γυναίκα του. 5 Μην αποστερείτε ο ένας στον άλλο (τη σωματική επαφή), εκτός αν γίνεται αυτό με σύμφωνη γνώμη και των δύο για λίγο καιρό, για να αφοσιωθείτε στη νηστεία και στην προσευχή. Κατόπιν, όμως, να σμίγετε πάλι σαν αντρόγυνο για να μην σας πειράζει ο Σατανάς εξαιτίας της έλλειψης αυτοκυριαρχίας σας. 6 Μ’ αυτό σας το λέω προαιρετικά, όχι σαν εντολή. 7 Θα προτιμούσα όλοι οι άνθρωποι να είναι σαν κι εμένα, αλλά ο καθένας έχει το δικό του χάρισμα από το Θεό. Ο ένας έτσι, ο άλλος αλλιώς. 8 Σχετικά, τώρα, με τους ανύπαντρους και τις χήρες, σας απαντώ πως είναι καλό γι αυτούς να μείνουν ανύπαντροι, όπως κι εγώ. 9 Αν όμως δεν μπορούν μείνουν εγκρατείς, τότε ας παντρευτούν. Είναι προτιμότερο να παντρευτεί κάποιος, παρά να φλέγεται από επιθυμία.....25 Σχετικά τώρα με τους παρθένους (άνδρες ή γυναίκες), ειδική εντολή από τον Κύριο δεν έχω να μεταδώσω. Δίνω, όμως, τη γνώμη μου με την αξιοπιστία που έχω σαν ελεημένος του Κυρίου. 26 Νομίζω, λοιπόν, ότι για την ικανοποίηση της παρούσα ανάγκης, καλά θά είναι ο άνθρωπος να συμπεριφέρεται ως εξής: 27 Έχεις δεθεί με γυναίκα; Μη ζητάς τη διάλυση του δεσμού σου. Είσαι αδέσμευτος; Μη ζητάς γυναίκα. 28 Μα κι αν παντρευτείς, δε σημαίνει πως αμάρτησες. Κι αν μία γυναίκα παρθένος παντρευτεί, δε σημαίνει πως αμάρτησε. Θα έχουν, όμως, και θλίψεις εξ αιτίας της σάρκας τους όσοι παντρεύονται, κι εγώ νοιάζομαι για σας." (Προς Κορινθίους Α, κεφ. 7)
Λέει, λοιπόν, ο Απόστολος. όποιος δεν μπορεί ν΄ αγωνιστεί για τη Βασιλεία του Θεού μόνος Του, γιατί πειράζεται από τη σάρκα Του, ας διαλέξει ένα σύντροφο στον αγώνα του, ν΄ αγωνιστούν μαζί για τη σωτηρία τους, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Να ξέρετε όμως, λέει, ότι ο γάμος δεν είναι διασκέδαση, γιατί θα έχουν και θλίψεις όσοι τον επιλέξουν εξ αιτίας της σαρκικής σχέσης που έχουν μεταξύ τους.
Με λίγα λόγια ο γάμος δεν είναι γλέντι, αλλά αγώνας στον οποίο δυο μαζί αγωνίζονται για τη σωτηρία των ψυχών τους. Ότι γίνεται μέσα στο γάμο, που οδηγεί στην κατεύθυνση αυτή, είναι ευλογημένο και δεν είναι αμαρτία. Μέσα στα πλαίσια αυτά εντάσσεται κι η σαρκική σχέση των συζύγων, η οποία όμως κρύβει πολλούς κινδύνους.
Ποια είναι τώρα η στάση της Εκκλησίας απέναντι στις σαρκικές αμαρτίες και στους σαρκικά αμαρτάνοντες;
Απέναντι στα σαρκικά αμαρτήματα δεν μπορεί παρά να τηρεί το θέλημα τους Θεού, όπως το περιγράψαμε πιο πάνω, απέναντι όμως στους αμαρτάνοντες η στάση της υπαγορεύεται από τη στάση του Κυρίου απέναντι στη μοιχαλίδα:
"1 Κι ο Ιησούς πήγε στο Όρος των Ελαιών. 2 Τα χαράματα όμως γύρισε πάλι στο ναό κι όλος ο λαός ερχόταν κοντά του. Έτσι, κάθισε και τους δίδασκε. 3 Τότε οι νομοδιδάσκαλοι και οι Φαρισαίοι φέρνουν μια γυναίκα, που την είχαν πιάσει να διαπράττει μοιχεία, και αφού την έστησαν στη μέση, 4 του λένε: Δάσκαλε, η γυναίκα αυτή πιάστηκε την ώρα που διέπραττε μοιχεία. 5 Και στο νόμο, ο Μωυσής μας έχει δώσει την εντολή να λιθοβολούμε αυτού του είδους τις γυναίκες. Εσύ, λοιπόν, τι λες; 6 Αυτό όμως το έλεγαν για να τον παγιδέψουν, ώστε να έχουν κάτι να τον κατηγορήσουν. Αλλ’ ο Ιησούς έσκυψε κάτω κι άρχισε να γράφει με το δάχτυλό του πάνω στο χώμα. 7 Επειδή όμως επέμεναν να τον ρωτούνε, ανασήκωσε το κεφάλι του και τους είπε: Όποιος από σας είναι αναμάρτητος, πρώτος ας της ρίξει πέτρα. 8 Έπειτα ξανάσκυψε κάτω κι έγραφε πάνω στο χώμα. 9 Εκείνοι, λοιπόν, όταν το άκουσαν αυτό, άρχισαν από τους πρεσβυτέρους ως και τους πιο απλούς να φεύγουν ο ένας κατόπιν του άλλου, ώσπου έμεινε μόνο ο Ιησούς και η γυναίκα που βρισκόταν στη μέση. 10 Ανασήκωσε τότε το κεφάλι του ο Ιησούς και της είπε: Γυναίκα, πού είναι αυτοί; Δε σε καταδίκασε κανένας; 11 Κι εκείνη απάντησε: Κανένας, Κύριε. Τότε ο Ιησούς της είπε: Ούτε κι εγώ σε καταδικάζω. Πήγαινε κι απ’ εδώ και μπρος μην αμαρτάνεις πια." (Ιωαν. κεφ 8 )
Δηλαδή, η Εκκλησία αγκαλιάζει τον αμαρτωλό, δεν τον καταδικάζει, αλλά τον προτρέπει και τον στηρίζει να μετανοήσει και να μην αμαρτάνει πλέον.