Ορθόδοξοι της Αλβανίας και εθνικισμός

Γενικότερα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Θεόδωρος22
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2016 3:37 pm

Re: Ορθόδοξοι της Αλβανίας και εθνικισμός

Δημοσίευσηαπό Θεόδωρος22 » Τετ Οκτ 04, 2017 9:53 pm

Δεν νομίζω αδέρφια να έχει σημασία αν η Ορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας αφορά το 6%,το 22%,το 15% κτλ.Ας γίνει ολοκληρωμένη σωστή απογραφή να μάθουμε όλοι το ακριβές ποσοστό. Ο καθένας μπορεί να λέει τη γνώμη του εφόσον φυσικά δεν εξυβριζει την εκκλησία μας και τους χριστιανους.Για το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου δεν είμαστε κατάλληλοι να εκφράσουμε προσωπικές γνώμες αφού δε ζούμε στην Αλβανία. Θα έλεγα ότι τα ποσοστά από μόνα τους δε λένε πολλά. Τι αξία έχει να δηλώνει και το 99% Ορθόδοξοι και μόλις το 1% να ακολουθεί την Ορθοδοξία στην καθημερινότητα του;Ας μη κοιταμε τα ποσοστά ας κοιτάμε την πίστη.Με βάση την έρευνα που παρατέθηκε πιο πάνω μόλις το 26,7% των Ορθοδόξων της Αλβανίας δήλωσαν ότι ο Θεός είναι σημαντικός στην καθημερινότητα τους όταν το 35,6% των μουσουλμάνων και το 54,5% των Καθολικών δήλωσαν το ίδιο. Γνώμη μου ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας αναλάβει θα πρέπει να διορθώσει αυτό το πρόβλημα και να φροντίσει να αυξήσει το ενδιαφέρον των Ορθοδόξων Αλβανών για πνευματικά θέματα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα αποφασίσει γι αυτό. Εμείς σαν Ορθόδοξοι οφείλουμε να από δεχτούμε την απόφαση. Ο εθνικισμός είναι ύπουλος. Και δυστυχώς υποψιάζομαι ότι το χαμηλό ενδιαφέρον των Ορθοδόξων Αλβανών για την εκκλησία όπως αποτυπώνεται στις έρευνες τουλάχιστον οφείλεται στον Αλβανικό εθνικισμό.Το Αλβανικό έθνος αποτελείται από μουσουλμάνους, χριστιανους και άθεους δομημένο σε ένα εθνικισμό όπως είπες Νίκο. Οι Αλβανοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρώτα νιώθουν Αλβανοί κι έπειτα Μουσουλμάνοι, Ορθόδοξοι, Καθολικοι κτλ.Βάζουν δηλαδή την εθνικότητα πάνω από τη θρησκεία τους.Ο σωστός χριστιανός είναι μεν πατριώτης αλλά πρώτη θέση στην καρδιά του έχει η πίστη του.Δεν μπορώ π.χ εγώ σαν Ορθοδόξους να είμαι εθνικιστής. Αυτά τα δύο δε συμβαδίζουν.Άβαταρ μέλους
Γιώργος1998
Δημοσιεύσεις: 50
Εγγραφή: Δευτ Σεπ 25, 2017 7:51 pm

Re: Ορθόδοξοι της Αλβανίας και εθνικισμός

Δημοσίευσηαπό Γιώργος1998 » Δευτ Οκτ 16, 2017 8:01 pm

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος στο Προσωπικά της ΕΡΤ σε μια κατάθεση ψυχής http://webtv.ert.gr/ert1/prosopika/07fev2016-prosopika-archiepiskopos-tiranon-dirrachiou-ke-pasis-alvanias-anastasios/Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6431
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ορθόδοξοι της Αλβανίας και εθνικισμός

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Νοέμ 20, 2017 9:06 am

Αναστάσιος: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία ακτινοβολεί την αγάπη»
Newsroom 19-11-2017

Εικόνα

«Ο καθένας μας να κάνει αντίσταση ποιότητας», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, κατά τη συνάντηση που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους στην αλβανική πρωτεύουσα, με αφορμή τη συναυλία της λαϊκής ορχήστρας του Μίκη Θεοδωράκη.

Η συζήτηση με τον Μακαριώτατο περιστράφηκε στη δύσκολη πορεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, μετά το άνοιγμα των συνόρων πριν από 26 χρόνια, στη συνάντηση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και γενικότερα στην κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ευρώπη γενικότερα.

Ο, κατά κόσμον, Αναστάσιος Γιαννουλάτος έφτασε στην Αλβανία για πρώτη φορά το 1991, στα 62 του χρόνια, ως απεσταλμένος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γνωρίζοντας πως μετά το καθεστώς αθεΐας που είχε επιβάλει και συνταγματικά ο Εμβέρ Χότζα, είχε κατεδαφίσει την δυνατότητα της πίστης των ανθρώπων. Ωστόσο, τόνισε πως πάντα υπάρχει η ελπίδα και θέλησε με μία συμβολική κίνηση τότε, να την μεταλαμπαδεύσει και στον πονεμένο κόσμο της Αλβανίας.

Την πρώτη ημέρα, όπως ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου, όταν πήγε στα απομεινάρια του ορθόδοξου καθεδρικού ναού του Ευαγγελισμού στα Τίρανα, ζήτησε από έναν ηλικιωμένο, που μιλούσε και ελληνικά, να μάθει πως λέγεται στην αλβανική γλώσσα, το Χριστός Ανέστη και είπε σε όλους να ανάψουν ένα κερί. Τότε, όσοι βρέθηκαν εκεί του απάντησαν Αληθώς Ανέστη. Αυτή ήταν η πρώτη συγκλονιστική αποτύπωση για τον Αρχιεπίσκοπο στην Αλβανία, που σήμερα έχει ένα ποσοστό περίπου 22% Ορθοδόξων. Ο κ. Αναστάσιος αναφέρει πως η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία ακτινοβολεί την αγάπη, καλλιεργεί άριστες σχέσεις με ανθρώπους και ηγέτες άλλων εκκλησιών στην χώρα. Μάλιστα τόνισε, ότι είναι κριτήριο ελευθερίας, να δίνεις την αγάπη, χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση.

Σήμερα, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανασυγκροτήθηκε είναι ζωντανή, έχει δημιουργήσει το Πανεπιστήμιο ΛΟΓΟΣ, ενώ έχει σπουδαία κοινωνική προσφορά και έργο.

Κληθείς να σχολιάσει το ρόλο του Ισλάμ σήμερα, τόνισε ότι δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και πρόσθεσε πως δεν αντιμετωπίζεται με τανκς και πυραύλους. Οι επαναστατημένες κοινωνίες, συνέχισε, δεν αντιμετωπίζονται με ευχές και γενικότητες, ενώ παρέθεσε το ερώτημα, ποιοι συντηρούν σήμερα τον πόλεμο, ποιοι ετοιμάζουν τα όπλα, ποιοι μετακινούν πληθυσμούς. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία σημείωσε ότι το κενό, που δημιούργησε ο συστηματικός πόλεμος εναντίον του Χριστιανισμού στην Ευρώπη ήρθε να το καλύψει το Ισλάμ, γιατί όλοι εκείνοι που ήρθαν με τον πόνο της προσφυγιάς ήταν κάποτε θύματα αποικιοκρατίας, βρέθηκαν σε μεγάλες πόλεις και ποτέ δεν αφομοιώθηκαν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι μια προσωπικότητα, που τιμά την Ελλάδα, επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος και αναφέρει πως η συνάντηση τους πριν λίγους μήνες ήταν εγκάρδια, είχαν μια πολύ ουσιαστική επικοινωνία και ο μουσικοσυνθέτης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την πορεία στην Αλβανία, στην οποία είχε πραγματοποιήσει μουσική εκδήλωση, το 1988.

Για τη συναυλία που θα πραγματοποιήθηκε χθες, βρέθηκε στα Τίρανα η κόρη του Μαργαρίτα. Στην επιστολή που απέστειλε στις 23 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στον Μίκη Θεοδωράκη, μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Προσφιλέστατε κύριε Θεοδωράκη, Με συγκίνηση αναλογίζομαι πάντοτε την συνάντησή μας το παρελθόντα Ιούνιο στην φιλόξενη κατοικίας και Σας ευχαριστώ θερμά για την ευγενική απόφασή Σας,» η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης να δώσει στα Τίρανα μία συναυλία στις 18 Νοεμβρίου».

Από την πλευρά του, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης απάντησε στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο:

«Σας ευχαριστώ θερμότατα, γιατί χάρη σε Σας, το έργο μου και η Ορχήστρα που φέρει το όνομα μου, εμφανίζονται μπροστά στους Έλληνες που ζουν στα Τίρανα, αλλά και στο αλβανικό κοινό, για το οποίο έχω πάντα φιλικά αισθήματα. Άλλωστε δεν ξεχάσω ποτέ, την χαρά και την συγκίνηση που ένιωσα όταν μου δόθηκε κάποτε η ευκαιρία να επισκεφτώ την Αλβανία και να παρουσιάσω ο ίδιος τα έργα μου στο κοινό αυτό. Με βαθειά εκτίμηση και αγάπη Μίκης Θεοδωράκης».

Ο μουσικοσυνθέτης, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, υπογράφει την πρώτη σελίδα του προγράμματος της συναυλίας, με την αφιέρωση, «Στον Αναστάσιο της καρδιάς μας».

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Ορθόδοξοι της Αλβανίας και εθνικισμός

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Φεβ 22, 2020 6:49 pm

Η εθνική καταγωγή του Γεώργιου Καστριώτη αμφισβητείται ιστορικά.Κάποιοι λένε πως καταγόταν από την Βόρεια Ηπειρο και άρα ήταν Βορειοηπειρώτης Ελληνας.Κάποιοι λένε πως ήταν Σέρβος από το Κόσοβο.Και τέλος κάποιοι λένε πως ήταν Αλβανός.Το μόνο σίγουρο γι αυτόν είναι πως ήταν Χριστιανος στο θρήσκευμα και διακρίθηκε για τους πολέμους του κατά των Τούρκων σε σημείο να γίνει ο φόβος τους.Υπάρχουν τέλος και πηγές που τον αναφέρουν ως σκέτο Βυζαντινό στη καταγωγή.
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες