Στρατή, πράγματι πολλοί άνθρωποι από εσωτερική παρόρμηση ή από οικογενειακή παράδοση, κάνουν μια βασικά "καλή ζωή". Έχουν δηλαδή μια συμμαζεμένη οικογένεια, δεν κάνουν εξαλλοσύνες ή χτυπητές κοινωνικές αδικίες, εκκλησιάζονται που και που, βοηθάνε και κανέναν, αν τους το ζητήσει. Αυτό επαναπαύει τη συνείδησή τους και ικανοποιεί το περί δικαίο αίσθημά τους. Όταν λοιπόν είναι σ΄αυτή την κατάσταση ένας άνθρωπος, ικανοποιημένος απ΄τον εαυτό του γιατί είναι καλός, αισθάνεται ότι δεν πολυ-έχει ανάγκη το Θεό, κι αυτό ακριβώς είναι κι η μεγαλύτερεη αμαρτία του. Στην κατάσταση αυτή δεν τον πειράζει κι ο διάβολος, γιατί είναι βασικά χαμένος κι επομένως είναι δικός του. Έτσι φαίνεται εξωτερικά ότι μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι καλύτερος και πιο κοινωνικά αποδεκτός από ένα άλλο, που έχει νοιώσει το σκίρτημα της αγάπης για το Θεό και βρίσκεται σε φάση μετάνοιας, τον πολεμάει κι ο διάβολος, και πέφτει, ξανασηκώνεται, χτυπιέται, ματώνει, αλλά έχει ελπίδα με τη Χάρι του Θεού να σωθεί.stratis έγραψε:Κάποτε μιλούσα με κάποιον για την Εκκλησία και την πίστη γενικότερα. Καλός πατέρας, με 2 παιδιά, ειλικρινά δοκιμασμένος και αυτοδημιούργητος μου είπε "εγώ μπαίνω στην εκκλησία όποτε νιώσω την ανάγκη, ανάβω το κεράκι μου, λέω αυτά που λέω, έχω να πω -κάτι τέτοιο είπε- και είμαι εντάξει". Εγώ προσωπικά ως Στρατής αναρωτιέμαι, είναι αρκετό αυτό και κυρίως είναι αρεστό αυτό; Βέβαια από την άλλη το να πάω π.χ. στην Εκκλησία ή να νηστέψω ή να μελετήσω ή ή ή δίχως πραγματικά να το θέλω χάνει αρκετά από την αξία του.
Βλέπεις δεν μετράει μόνο τι κάνεις, αλλά γιατί το κάνεις. Ότι δεν κάνουμε για την αγάπη του Θεού, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι μόνο με τη βοήθειά Του μπορούμε να το πετύχουμε, γιατί από μόνοι μας τίποτε καλό δεν μπορούμε να κάνουμε, όταν δε νοιώθουμε ότι είμαστε πολύ μακριά απ΄ το Δημιουργό μας, και δεν ποθήσουμε με κάθε κόστος να παλέψουμε για να βρεθούμε και πάλι κοντά Του, τότε ότι και να κάνουμε όσο καλό κι αν φαίνεται δεν μας ωφελεί πνευματικά, αλλά κινδυνεύουμε να το χρησιμοποιήσει ο αντίπαλος για να χαϊδέψει τον εγωισμό μας.
Κανείς δεν είναι ήρωας αν δεν έχει πάει στον πόλεμο. Και κανένας δε θα ξεφύγει από τον πόλεμο αυτό. Όταν λοιπόν θά 'ρθουν οι δοκιμασίες, όποιος έχει μάθει να δίνει μάχες, να τις χάνει και να ξανασηκώνεται, αλλά κι όταν κερδίζει ν' αφιερώνει τη νίκη του στο Θεό, απ΄τον οποίο αντλεί τη δύναμη, αυτός στο τέλος θα βγει νικητής. Όποιος δεν έμαθε ν΄αγωνίζεται κι έχει μάθει νά ΄ναι καλός στα εύκολα και χωρίς προσωπικό ρίσκο, με το πρώτο φύσημα του ανέμου θα διαλυθεί, γιατί δεν έμαθε να ζητά τη βοήθεια του Θεού.