Θα σου δώσω μία πιθανή εξήγηση γιατί φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλες. Ο Θεός όπως ξέρουμε προγνωρίζει και θέλει τη σωτηρία όλων των ανθρώπων αφού είναι παιδιά Του. Εδώ λοιπόν ενδεχομένως δοκιμάζει το βιαστή, ληστή και δολοφόνο Θανάση διότι αυτός ως παντογνώστης ξέρει τα πάντα, από τα πιο απλά έως τα βάθη της ψυχής μας. Μας λέει άλλωστε ο ίδιος:Και γιατι να δοκιμασει εμενα και οχι καποιον αλλο που ισως εχει κανει περισσοτερα και τον αφηνει σε μια πλουσια και ευτυχισμενη για εμας ζωη.
Ιερεμίας ΙΖ' 10 10 εγώ Κύριος ετάζων καρδίας και δοκιμάζων νεφρούς τού δούναι εκάστω κατά τας οδούς αυτού και κατά τους καρπούς των επιτηδευμάτων αυτού.
Αποκάλυψη Β' 23 ότι εγώ ειμι ο ερευνών νεφρούς και καρδίας, και δώσω υμίν εκάστω κατά τα έργα υμών.
Προγνωρίζει λοιπόν ότι με ένα ταρακούνημα που θα σου προκαλέσει θα σε φέρει σε μετάνοια και κατά συνέπεια στη σωτηρία ενώ για τον άλλο τον οποίο αναφέρεις, τον τρις χειρότερο προγνωρίζει ότι και αν τον δοκιμάσει τίποτε θα δε αλλάξει. Πολλές φορές όμως δοκιμάζει και αυτόν γιατί είναι δίκαιος και θέλει να δίνει ευκαιρίες σε όλους. Γνωρίζω άτομα τα οποία έκαναν κάποτε κάποια πράγματα και μετά στη ζωή τους χτύπησαν πολλές φορές καμπανάκια με διάφορα περιστατικά. Δυστυχώς όμως δεν αισθάνομαι βέβαιος ότι τα άκουσαν...
1. Ότι σου δίνεται μια ευκαιρία να δεις και εσύ τελικά αν πιστεύεις στο Θεό ή όχι και εφόσον πιστεύεις να το δείξεις και στο Θεό δείχνοντάς του εμπιστοσύνη κατά το "και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ παραθόμεθα".Και τι πρεπει να αισθανομαι εγω με καθε δοκιμασια;
2. Ότι όταν σε κάθε δοκιμασία σου δίνεται η ευκαιρία να αποδείξεις την πίστη σου τότε παράλληλα κερδίζεις απαραίτητες μάχες για τη σωτηρία σου.
3. Τέλος πρέπει να αισθάνεσαι την ελευθερία να επίλέξεις καθώς ο Ιησούς Χριστός είπε:
Κτ Μάρκον Η' 34 Καί προσκαλεσάμενος τον όχλον σύν τοίς μαθηταίς αυτού είπεν αυτοίς· Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι.