
Στο πλοίο της Εκκλησίας καπετάνιος είναι ο Χριστός, όλοι οι άλλοι είμαστε επιβάτες
Υπάρχουν παπικοί οικουμενιστές, όπως υπάρχουν και "ορθόδοξοι". Αυτό όμως δεν αρκεί για να ταυτίσουμε τον Οικουμενισμό με τον ρωμαιοκαθολικισμό, όπως δεν το κάνουμε και για την Ορθοδοξία.
Αλλού πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια του Οικουμενισμού σε μη θρησκευτικά οικονομικά, φιλοσοφικά ή πολιτικά συστήματα. Ας πούμε ο ανθρωπισμός κάνει κέντρο του κόσμου τον άνθρωπο, επομένως ο θεός μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και παίζει λιγότερο ρόλο ποιος είναι τελικά. Πολλοί αγνωστικιστές καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι μάλλον υπάρχει Θεός Δημιουργός και σταματούν εκεί. Μπορεί να ακολουθούν κάποια θρησκεία από παράδοση, αλλά δεν αισθάνονται την ανάγκη να πάνε παραπέρα, γιατί δεν αισθάνονται, ότι τον έχουν ανάγκη ή ότι η παρουσία του είναι παρεμβατική στην πορεία του κόσμου (Αϊνστάιν).
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς στην ομιλία του υπερασπίζεται την Ορθοδοξία απέναντι σε όλες τις αιρέσεις και τον Οικουμενισμό. Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Στην επιχειρηματολογία δεν ταυτίζει τον παπισμό με τον Οικουμενισμό. Απλά τον αναφέρει στα αίτια του Οικουμενισμού μαζί με τον ανθρωπισμό, που προκλήθηκε από την παπική διαστροφή του Χριστιανισμού. Επίσης αναφέρεται στην επιθετική τακτική του παπισμού για τη διεύρυνση της αίρεσης με κάθε μέσο.
Χρειάζεται διάκριση στην υπεράσπιση της Ορθόδοξης πίστης μας, ώστε η επιχειρηματολογία να μην την κάνει απωθητική αντί να προσελκύει. Η Εκκλησία δε μας ανήκει. Εννοώ δεν ανήκει ούτε στον κλήρο ούτε στο λαό που την απαρτίζει. Η Εκκλησία είναι του Χριστού και την υπερασπίζεται το Άγιο Πνεύμα απέναντι στους εχθρούς της. Εμείς απλά ομολογούμε Χριστόν με έργα και με λόγια σύμφωνα με το θέλημά Του και προσευχόμαστε για την επιστροφή όλων των ανθρώπων.
Σε καμιά περίπτωση δε δημιουργούμε τείχη. Όπως το μωρό δεν τρώει από την πρώτη στιγμή στερεά τροφή, έτσι και στους εκτός Εκκλησίας προβάλουμε πρώτα αυτά που μπορούν να κατανοήσουν, όπως και την εμπειρία ("έρχου και ίδε"), όχι τα βαθιά δογματικά, που θα τους μπερδέψουν και τελικά θα τους διώξουν. Όταν έρθουν και αρχίσουν να ζουν την Εκκλησία, θα τους βοηθήσει το Άγιο Πνεύμα να κατανοήσουν και τα υπόλοιπα. Δεν αρνούμαστε ούτε αποκρύπτουμε τις βαθύτερες έννοιες της πίστης μας, σύμφωνα όμως με το παράδειγμα του Χριστού (παραβολές, παραδείγματα από την καθημερινή ζωή), μιλάμε με γλώσσα απλή και κατανοητή και "ο έχων ώτα ακούειν ακουέτο", δηλαδή όποιος έχει αγαθή προαίρεση θα κατανοήσει την πρόσκληση.
Ο βίος και η διδασκαλία του Αγίου Ιωάννη της Κροστάνδης, που τιμούμε σήμερα τη μνήμη του, είναι λαμπρό παράδειγμα του, πως η Εκκλησία αγκαλιά ζει μια ταλαίπωρη κοινωνία και την φέρνει με αγάπη κοντά στο Χριστό.