Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!
Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge
- Σακης
- Δημοσιεύσεις: 374
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm
- 4
- Έχει ευχαριστήσει: 1 φορά
- Έλαβε ευχαριστία: 18 φορές
Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Ιωάννη στον Εθνικό Κυρηκα
Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας παραχώρησε με προθυμία την πρώτη συνέντευξη της Αρχιεπισκοπίας του στον «Εθνικό Κήρυκα» και μίλησε με θάρρος και παρρησία για όλα: Για την καταστροφή που επέφερε το κομμουνιστικό καθεστώς στους ναούς, αλλά πιο πολύ στις ψυχές των ανθρώπων.
Για τον οραματιστή μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος ουσιαστικά ανάστησε την ισοπεδωμένη Εκκλησία της Αλβανίας.
Αποκάλυψε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος του είχε πει ότι επιθυμούσε να τον διαδεχθεί.
Ακόμα, μίλησε για τη διαιρεμένη Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την οικουμένη λόγω της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και την ανάγκη για ενότητά της.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Πώς αισθάνεστε με την εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας;
Είναι δύσκολο να το περιγράψω, γιατί είναι ένα μείγμα συναισθημάτων. Σίγουρα, αισθάνομαι τιμή, αλλά νιώθω το βάρος αυτής της θέσης και της ευθύνης που τη συνοδεύει.
Και ίσως αυτό μας βοηθήσει να είμαστε πιο ταπεινοί. Ελπίζω η χάρη του Κυρίου να μας βοηθήσει σε αυτό. Είχαμε καλό δάσκαλο, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και το παράδειγμά του θα είναι πάντα οδηγός μας.
Λέγω στον εαυτό μου ότι ίσως ο Θεός δεν θα μας κρίνει μόνο από τα αποτελέσματα, γιατί δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά θα μας κρίνει από τις προσπάθειες.
Και πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσουμε την Εκκλησία και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και μέσω αυτών να βοηθήσουμε και τους εαυτούς μας.
Τι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της εκλογής σας;
Ευγνωμοσύνη προς όλους, γιατί όπως είπα πριν, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερο από τον εαυτό μας και να κατανοούμε τους άλλους ανθρώπους.
Είμαστε εδώ για τους ανθρώπους, δεν είναι οι άνθρωποι για εμάς. Είμαστε εδώ για την Εκκλησία, δεν είναι η Εκκλησία για εμάς. Αυτές ήταν οι σκέψεις μου.
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι κάποια μέρα θα γινόσασταν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, όταν σπουδάζατε στη Θεολογική στη Βοστώνη;
Όχι, ποτέ, ποτέ δεν το σκέφτηκα.
Πώς ήταν η εμπειρία σας στη Θεολογική Σχολή;
Νομίζω ότι ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγας και είχα μια υποτροφία από την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βοστώνη για να σπουδάσω. Και τους είπα ότι αν η Εκκλησία στην Αλβανία ξανανοίξει, θα επιστρέψω.
Δεν με πίστεψαν, έλεγαν ότι δεν επιστρέφουν όσοι έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ολοι οι καθηγητές ήταν πολύ καλοί μαζί μου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο π. Καλύβας, ο π. Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Πατσάβος, ο π. Φιτζέραλντ και πολλοί άλλοι.
Ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου, και απόλαυσα τόσο πολύ το πρώτο μου Πάσχα, γιατί την εποχή που ζούσα στην Αλβανία, η θρησκεία είχε καταστραφεί.
Δεν υπήρχαν εκκλησίες, τίποτα. Γενικά, έχω καλές αναμνήσεις από τη Σχολή.
Είπατε ότι ήρθατε στην Αμερική ως πρόσφυγας. Πώς συνέβη αυτό; Γιατί;
Γιατί έφυγα από την Αλβανία πριν την πτώση του κομμουνισμού. Πήγα στην Ιταλία.
Δραπετεύσατε;
Κατά έναν τρόπο, ναι, ήταν μια μορφή διαφυγής από την Αλβανία. Και από την Ιταλία, πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο στόχος μου ήταν να σπουδάσω Θεολογία.
Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι στη ζωή μου θα πήγαινα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο Θεός έχει τρόπους και μας εκπλήσσει.
Πότε βαπτιστήκατε;
Βαπτίστηκα όταν ήμουν πολύ νέος, στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Ήταν γύρω στο 1974. Ήταν μια εποχή που στην Αλβανία η θρησκεία θεωρείτο έγκλημα.
Πού βαπτιστήκατε;
Δεν υπήρχαν εκκλησίες τότε. Βαπτίστηκα στην πόλη Βλόρα της Νότιας Αλβανίας. Εκεί υπήρχε ένας ιερέας, ο π. Κοσμάς, που ήταν ένας από τους λίγους ιερείς που εξακολουθούσαν να τελούν τις Ακολουθίες κρυφά.
Έγινα μέλος, ίσως το νεότερο μέλος, μιας μικρής υπόγειας εκκλησίας (κατακόμβη) κάτι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς.
Αυτό που θυμάμαι από εκείνη την εποχή ήταν μια μεγάλη χαρά, και ήταν ένα παράδοξο συναίσθημα γιατί υπήρχε διωγμός, αλλά ποτέ δεν ένιωσα μεγαλύτερη χαρά.
Ποιος ήταν Πρόεδρος της Αλβανίας τότε;
Ο δικτάτορας Εμβέρ Χότζα.
Πώς είναι τα πράγματα τώρα στην Αλβανία;
Νομίζω ότι πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί. Σίγουρα, η πολιτική της Εκκλησίας ήταν να έχει καλές σχέσεις, αλλά να διατηρεί όρια με την πολιτική, να μην παρεμβαίνει η πολιτική στην Εκκλησία.
Και ποτέ δεν είχαμε κάποιον να παρεμβαίνει στο ποιος θα είναι ο επίσκοπος, οπότε κατά κάποιον τρόπο έχουμε μια σωστή σχέση. Αλλά, όπως σε κάθε χώρα, πάντα υπάρχουν προβλήματα με την κυβέρνηση.
Πότε και πώς συναντηθήκατε με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο;
Όταν ήμουν στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που τότε ήταν Μητροπολίτης Βεροίας, μου είπε ότι ένας πολύ στενός του φίλος πήγε στην Αλβανία.
Είχα διαβάσει κάτι στις εφημερίδες και έτσι επικοινώνησα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και του είπα ότι όταν τελειώσω τη Σχολή θέλω θα έρθω.
Ήταν πολύ χαρούμενος και με ενθάρρυνε να έρθω. Πολλοί στην αλβανική κοινότητα της Βοστώνης περίμεναν ότι θα γίνω ιερέας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά σκέφτηκα ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας ιερέας παραπάνω ή λιγότερος δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά, ενώ στην Αλβανία υπήρχε ανάγκη.
Και τώρα, μετά από 30 χρόνια, νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση όχι μόνο απλά για την εκλογή μου, αλλά είχα αυτή τη σκέψη 30 χρόνια πριν: ότι ήταν η χώρα μου, γεννήθηκα εδώ, μεγάλωσα εδώ, οπότε ήταν καθήκον μου να υπηρετήσω εδώ.
Και κατά τη διάρκεια αυτών των τριών δεκαετιών, είμαστε πολύ κοντά με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Περάσαμε μαζί όλα τα προβλήματα. Πολλές λύπες, πολλές χαρές.
Σας είπε ποτέ ότι ήθελε να είστε ο διάδοχός του;
Ναι, ναι. Αν και ήμουν λίγο διστακτικός, προσπαθούσε να με πείσει γι’ αυτό και για τη σημασία του καθήκοντος. Διότι, όπως έλεγε, ο θρόνος του Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία δεν είναι θρόνος δόξας, είναι θρόνος σταυρού.
Καταλαβαίνουμε ότι ο σταυρός είναι το μέσο για την ανάσταση. Αν κηρύττουμε τον σταυρό, δεν πρέπει να φοβόμαστε.
Και αυτές οι σκέψεις ήταν που με έκαναν να αποδεχτώ αυτή την ευθύνη, διότι δεν είναι εύκολο στην Αλβανία, αλλά τώρα δεν είναι εύκολο πουθενά.
Ο κόσμος γίνεται παγκοσμιοποιημένος, οπότε αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όλου του κόσμου.
Ποια είναι μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία της Αλβανίας;
Έχουμε το πρόβλημα με την περιουσία της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν θέλει να γίνει πλούσια, αλλά να υπηρετεί, αλλά για να υπηρετεί πρέπει να πληρώνει μισθούς ιερέων, σχολείων και πολλών άλλων αναγκών.
Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος άφησε μια κληρονομιά, ήταν άνθρωπος με όραμα και δημιούργησε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι τώρα αποφέρουν κάποια έσοδα στην Εκκλησία. Αν είχαμε και τις υπόλοιπες περιουσίες, θα ήταν πιο εύκολο.
Το καθήκον μας τώρα είναι να φέρουμε το Ευαγγέλιο σε μια κοινωνία που έχει χάσει τις αξίες της.
Η καταστροφή δεν ήταν μόνο στα κτίρια και τις υποδομές της Εκκλησίας, αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων.
Και το κύριο καθήκον μας τώρα είναι να αναζωογονήσουμε αυτές τις ψυχές, να σπείρουμε τους σπόρους της ελπίδας.
Τα περισσότερα έσοδά μας προέρχονται πλέον από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και από τις εισφορές των πιστών. Τώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι πρέπει να υποστηρίζουν την Εκκλησία.
Κατέστρεψαν τα πάντα, αλλά τώρα, σιγά σιγά, οι άνθρωποι χαίρονται, προσφέρουν κάτι. Όσο πλησιάζουν την Εκκλησία, τόσο καλύτερο είναι για την ψυχή τους και την πνευματική τους ζωή.
Λαμβάνετε οικονομική βοήθεια από τα ιεραποστολικά κέντρα της Αμερικής;
Ναι, αλλά δεν είναι κάτι σημαντικό. Σίγουρα, ο ελληνικός λαός υπήρξε πολύ γενναιόδωρος προς εμάς και είμαστε ευγνώμονες.
Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας.
Διατηρούμε φιλικές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδας. Ήμουν Μητροπολίτης Κορυτσάς, και η περιοχή μας συνορεύει με τη Φλώρινα, την Καστοριά και άλλες πόλεις.
Η αλβανική κυβέρνηση βοηθά οικονομικά;
Πολύ λίγο, αυτό ισχύει για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία. Δίνουν κάτι, αλλά δεν επαρκεί για να λύσει τα προβλήματά μας. Το καλύτερο θα ήταν να μας επιστραφούν οι περιουσίες που μας ανήκαν.
Ποιος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων;
Η Εκκλησία. Έχουμε έναν κεντρικό λογαριασμό. Κάθε Μητρόπολη δίνει το 40% των εσόδων της στο Κέντρο, στην Αρχιεπισκοπή.
Κάποιες Μητροπόλεις έχουν περισσότερα έσοδα, άλλες λιγότερα. Αλλά όλοι οι ιερείς πληρώνονται ισότιμα, διότι όλοι κάνουν το ίδιο έργο.
Πόσος είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός ιερέα;
Περίπου 600 ευρώ.
Αυτό είναι όλο;
Ναι, αλλά καλύπτουμε και την υγειονομική τους περίθαλψη. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει ιδρύσει μια κλινική στα Τίρανα, όπου όλοι οι ιερείς λαμβάνουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
Σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Πιστεύω ότι πρέπει να επισκεφθούμε όλες τις Εκκλησίες. Ισως όχι αμέσως. Νομίζω ότι ήταν πάντα φυσιολογικό να γίνονται τέτοιες επισκέψεις.
Διατηρούμε καλές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες και πρέπει να τις διατηρήσουμε. Μερικές φορές μπορεί να μην συμφωνούμε, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να διακόψουμε τις σχέσεις μας.
Έχετε άποψη για τη διαίρεση που έχει προκληθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας;
Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης: Λυπούμαστε γι’ αυτό. Ήταν μια τραγωδία που δίχασε πολλές Εκκλησίες. Η θέση μας έχει ήδη εκφραστεί με τις αποφάσεις της Συνόδου μας. Δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε.
Είμαστε πάντα ανοιχτοί και γνωρίζουμε ότι είμαστε μια μικρή Εκκλησία. Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις για πολλά θέματα.
Έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για συμφιλίωση, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ήταν άνθρωπος με όραμα και ήξερε τι θα συμβεί.
Και νομίζω ότι ήταν ευγενικός. Συμφωνούσε σε πολλά πράγματα και από τις δύο πλευρές.
Ήταν ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους που ένωσε τους Προκαθήμενους στις Πανορθόδοξες Συνόδους. Ήμουν μαζί του σε όλα αυτά.
Τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσει η συμφιλίωση;
Δεν μπορώ να πω τι ακριβώς πρέπει να γίνει, αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει καλή θέληση. Αν υπάρχει καλή θέληση, ίσως βρούμε μια λύση προς όφελος όλων.
Στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Χάρηκα πολύ που τους είδα όλους μαζί. Σκέφτηκα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τούς ένωσε, ακόμα και μετά τον θάνατό του.
Αν είχατε μπροστά σας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τι θα του λέγατε;
Δεν μπορώ να πω. Εξαρτάται από το τι θα συζητηθεί.
Η συζήτηση θα αφορά την ενότητα της Εκκλησίας.
Θα υποστηρίξουμε πάντα ό,τι συμβάλλει στην ενότητα της Εκκλησίας.
Θα του λέγατε να προχωρήσει στη συμφιλίωση της Εκκλησίας;
Δεν μπορώ να πω από τώρα τι ακριβώς θα συζητηθεί. Δεν πιστεύω σε προκαθορισμένες συζητήσεις. Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση.
Αλλά σίγουρα έχουμε μεγάλο σεβασμό για το Πατριαρχείο, καθώς έχουμε ιστορικούς δεσμούς εδώ και αιώνες, και ευχόμαστε το καλύτερο τόσο γι’ αυτό όσο και για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού;
Η Σχολή βρίσκεται πάντα στις προσευχές μου. Είναι κομμάτι της ψυχής μου, της ζωής μου. Λυπάμαι όταν ακούω κάτι αρνητικό, και χαίρομαι όταν ακούω για την πρόοδό της.
Είμαι περήφανος που υπήρξα μέρος αυτής της Σχολής. Έχω πολλούς φίλους ιερείς στην Ελληνική Αρχιεπισκοπή, όπως ο π. Λουκάς Βερώνης, που πέρασε κάποια χρόνια στην Αλβανία.
https://www.romfea.gr/sinenteyxeis/6856 ... ias-ioanni
Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας παραχώρησε με προθυμία την πρώτη συνέντευξη της Αρχιεπισκοπίας του στον «Εθνικό Κήρυκα» και μίλησε με θάρρος και παρρησία για όλα: Για την καταστροφή που επέφερε το κομμουνιστικό καθεστώς στους ναούς, αλλά πιο πολύ στις ψυχές των ανθρώπων.
Για τον οραματιστή μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος ουσιαστικά ανάστησε την ισοπεδωμένη Εκκλησία της Αλβανίας.
Αποκάλυψε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος του είχε πει ότι επιθυμούσε να τον διαδεχθεί.
Ακόμα, μίλησε για τη διαιρεμένη Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την οικουμένη λόγω της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και την ανάγκη για ενότητά της.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Πώς αισθάνεστε με την εκλογή σας στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας;
Είναι δύσκολο να το περιγράψω, γιατί είναι ένα μείγμα συναισθημάτων. Σίγουρα, αισθάνομαι τιμή, αλλά νιώθω το βάρος αυτής της θέσης και της ευθύνης που τη συνοδεύει.
Και ίσως αυτό μας βοηθήσει να είμαστε πιο ταπεινοί. Ελπίζω η χάρη του Κυρίου να μας βοηθήσει σε αυτό. Είχαμε καλό δάσκαλο, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και το παράδειγμά του θα είναι πάντα οδηγός μας.
Λέγω στον εαυτό μου ότι ίσως ο Θεός δεν θα μας κρίνει μόνο από τα αποτελέσματα, γιατί δεν εξαρτώνται όλα από εμάς, αλλά θα μας κρίνει από τις προσπάθειες.
Και πρέπει να καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να βοηθήσουμε την Εκκλησία και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και μέσω αυτών να βοηθήσουμε και τους εαυτούς μας.
Τι σκέψεις περνούσαν από το μυαλό σας όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της εκλογής σας;
Ευγνωμοσύνη προς όλους, γιατί όπως είπα πριν, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη και πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερο από τον εαυτό μας και να κατανοούμε τους άλλους ανθρώπους.
Είμαστε εδώ για τους ανθρώπους, δεν είναι οι άνθρωποι για εμάς. Είμαστε εδώ για την Εκκλησία, δεν είναι η Εκκλησία για εμάς. Αυτές ήταν οι σκέψεις μου.
Σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι κάποια μέρα θα γινόσασταν Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, όταν σπουδάζατε στη Θεολογική στη Βοστώνη;
Όχι, ποτέ, ποτέ δεν το σκέφτηκα.
Πώς ήταν η εμπειρία σας στη Θεολογική Σχολή;
Νομίζω ότι ήταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μου. Πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες ως πρόσφυγας και είχα μια υποτροφία από την Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βοστώνη για να σπουδάσω. Και τους είπα ότι αν η Εκκλησία στην Αλβανία ξανανοίξει, θα επιστρέψω.
Δεν με πίστεψαν, έλεγαν ότι δεν επιστρέφουν όσοι έρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ολοι οι καθηγητές ήταν πολύ καλοί μαζί μου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο π. Καλύβας, ο π. Παπαδημητρίου, ο καθηγητής Πατσάβος, ο π. Φιτζέραλντ και πολλοί άλλοι.
Ήταν πολύ φιλικοί μαζί μου, και απόλαυσα τόσο πολύ το πρώτο μου Πάσχα, γιατί την εποχή που ζούσα στην Αλβανία, η θρησκεία είχε καταστραφεί.
Δεν υπήρχαν εκκλησίες, τίποτα. Γενικά, έχω καλές αναμνήσεις από τη Σχολή.
Είπατε ότι ήρθατε στην Αμερική ως πρόσφυγας. Πώς συνέβη αυτό; Γιατί;
Γιατί έφυγα από την Αλβανία πριν την πτώση του κομμουνισμού. Πήγα στην Ιταλία.
Δραπετεύσατε;
Κατά έναν τρόπο, ναι, ήταν μια μορφή διαφυγής από την Αλβανία. Και από την Ιταλία, πήγα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ο στόχος μου ήταν να σπουδάσω Θεολογία.
Ποτέ δεν σκέφτηκα ότι στη ζωή μου θα πήγαινα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ο Θεός έχει τρόπους και μας εκπλήσσει.
Πότε βαπτιστήκατε;
Βαπτίστηκα όταν ήμουν πολύ νέος, στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Ήταν γύρω στο 1974. Ήταν μια εποχή που στην Αλβανία η θρησκεία θεωρείτο έγκλημα.
Πού βαπτιστήκατε;
Δεν υπήρχαν εκκλησίες τότε. Βαπτίστηκα στην πόλη Βλόρα της Νότιας Αλβανίας. Εκεί υπήρχε ένας ιερέας, ο π. Κοσμάς, που ήταν ένας από τους λίγους ιερείς που εξακολουθούσαν να τελούν τις Ακολουθίες κρυφά.
Έγινα μέλος, ίσως το νεότερο μέλος, μιας μικρής υπόγειας εκκλησίας (κατακόμβη) κάτι πολύ δύσκολο να κατανοήσει κανείς.
Αυτό που θυμάμαι από εκείνη την εποχή ήταν μια μεγάλη χαρά, και ήταν ένα παράδοξο συναίσθημα γιατί υπήρχε διωγμός, αλλά ποτέ δεν ένιωσα μεγαλύτερη χαρά.
Ποιος ήταν Πρόεδρος της Αλβανίας τότε;
Ο δικτάτορας Εμβέρ Χότζα.
Πώς είναι τα πράγματα τώρα στην Αλβανία;
Νομίζω ότι πολλά πράγματα έχουν βελτιωθεί. Σίγουρα, η πολιτική της Εκκλησίας ήταν να έχει καλές σχέσεις, αλλά να διατηρεί όρια με την πολιτική, να μην παρεμβαίνει η πολιτική στην Εκκλησία.
Και ποτέ δεν είχαμε κάποιον να παρεμβαίνει στο ποιος θα είναι ο επίσκοπος, οπότε κατά κάποιον τρόπο έχουμε μια σωστή σχέση. Αλλά, όπως σε κάθε χώρα, πάντα υπάρχουν προβλήματα με την κυβέρνηση.
Πότε και πώς συναντηθήκατε με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο;
Όταν ήμουν στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, που τότε ήταν Μητροπολίτης Βεροίας, μου είπε ότι ένας πολύ στενός του φίλος πήγε στην Αλβανία.
Είχα διαβάσει κάτι στις εφημερίδες και έτσι επικοινώνησα με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και του είπα ότι όταν τελειώσω τη Σχολή θέλω θα έρθω.
Ήταν πολύ χαρούμενος και με ενθάρρυνε να έρθω. Πολλοί στην αλβανική κοινότητα της Βοστώνης περίμεναν ότι θα γίνω ιερέας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αλλά σκέφτηκα ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας ιερέας παραπάνω ή λιγότερος δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά, ενώ στην Αλβανία υπήρχε ανάγκη.
Και τώρα, μετά από 30 χρόνια, νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση όχι μόνο απλά για την εκλογή μου, αλλά είχα αυτή τη σκέψη 30 χρόνια πριν: ότι ήταν η χώρα μου, γεννήθηκα εδώ, μεγάλωσα εδώ, οπότε ήταν καθήκον μου να υπηρετήσω εδώ.
Και κατά τη διάρκεια αυτών των τριών δεκαετιών, είμαστε πολύ κοντά με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. Περάσαμε μαζί όλα τα προβλήματα. Πολλές λύπες, πολλές χαρές.
Σας είπε ποτέ ότι ήθελε να είστε ο διάδοχός του;
Ναι, ναι. Αν και ήμουν λίγο διστακτικός, προσπαθούσε να με πείσει γι’ αυτό και για τη σημασία του καθήκοντος. Διότι, όπως έλεγε, ο θρόνος του Αρχιεπισκόπου στην Αλβανία δεν είναι θρόνος δόξας, είναι θρόνος σταυρού.
Καταλαβαίνουμε ότι ο σταυρός είναι το μέσο για την ανάσταση. Αν κηρύττουμε τον σταυρό, δεν πρέπει να φοβόμαστε.
Και αυτές οι σκέψεις ήταν που με έκαναν να αποδεχτώ αυτή την ευθύνη, διότι δεν είναι εύκολο στην Αλβανία, αλλά τώρα δεν είναι εύκολο πουθενά.
Ο κόσμος γίνεται παγκοσμιοποιημένος, οπότε αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όλου του κόσμου.
Ποια είναι μερικά από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία της Αλβανίας;
Έχουμε το πρόβλημα με την περιουσία της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν θέλει να γίνει πλούσια, αλλά να υπηρετεί, αλλά για να υπηρετεί πρέπει να πληρώνει μισθούς ιερέων, σχολείων και πολλών άλλων αναγκών.
Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος άφησε μια κληρονομιά, ήταν άνθρωπος με όραμα και δημιούργησε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, οι οποίοι τώρα αποφέρουν κάποια έσοδα στην Εκκλησία. Αν είχαμε και τις υπόλοιπες περιουσίες, θα ήταν πιο εύκολο.
Το καθήκον μας τώρα είναι να φέρουμε το Ευαγγέλιο σε μια κοινωνία που έχει χάσει τις αξίες της.
Η καταστροφή δεν ήταν μόνο στα κτίρια και τις υποδομές της Εκκλησίας, αλλά και στις ψυχές των ανθρώπων.
Και το κύριο καθήκον μας τώρα είναι να αναζωογονήσουμε αυτές τις ψυχές, να σπείρουμε τους σπόρους της ελπίδας.
Τα περισσότερα έσοδά μας προέρχονται πλέον από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και από τις εισφορές των πιστών. Τώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι πρέπει να υποστηρίζουν την Εκκλησία.
Κατέστρεψαν τα πάντα, αλλά τώρα, σιγά σιγά, οι άνθρωποι χαίρονται, προσφέρουν κάτι. Όσο πλησιάζουν την Εκκλησία, τόσο καλύτερο είναι για την ψυχή τους και την πνευματική τους ζωή.
Λαμβάνετε οικονομική βοήθεια από τα ιεραποστολικά κέντρα της Αμερικής;
Ναι, αλλά δεν είναι κάτι σημαντικό. Σίγουρα, ο ελληνικός λαός υπήρξε πολύ γενναιόδωρος προς εμάς και είμαστε ευγνώμονες.
Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας.
Διατηρούμε φιλικές σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδας. Ήμουν Μητροπολίτης Κορυτσάς, και η περιοχή μας συνορεύει με τη Φλώρινα, την Καστοριά και άλλες πόλεις.
Η αλβανική κυβέρνηση βοηθά οικονομικά;
Πολύ λίγο, αυτό ισχύει για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία. Δίνουν κάτι, αλλά δεν επαρκεί για να λύσει τα προβλήματά μας. Το καλύτερο θα ήταν να μας επιστραφούν οι περιουσίες που μας ανήκαν.
Ποιος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων;
Η Εκκλησία. Έχουμε έναν κεντρικό λογαριασμό. Κάθε Μητρόπολη δίνει το 40% των εσόδων της στο Κέντρο, στην Αρχιεπισκοπή.
Κάποιες Μητροπόλεις έχουν περισσότερα έσοδα, άλλες λιγότερα. Αλλά όλοι οι ιερείς πληρώνονται ισότιμα, διότι όλοι κάνουν το ίδιο έργο.
Πόσος είναι ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός ιερέα;
Περίπου 600 ευρώ.
Αυτό είναι όλο;
Ναι, αλλά καλύπτουμε και την υγειονομική τους περίθαλψη. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει ιδρύσει μια κλινική στα Τίρανα, όπου όλοι οι ιερείς λαμβάνουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη.
Σκοπεύετε να επισκεφθείτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο;
Πιστεύω ότι πρέπει να επισκεφθούμε όλες τις Εκκλησίες. Ισως όχι αμέσως. Νομίζω ότι ήταν πάντα φυσιολογικό να γίνονται τέτοιες επισκέψεις.
Διατηρούμε καλές σχέσεις με όλες τις Εκκλησίες και πρέπει να τις διατηρήσουμε. Μερικές φορές μπορεί να μην συμφωνούμε, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να διακόψουμε τις σχέσεις μας.
Έχετε άποψη για τη διαίρεση που έχει προκληθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία λόγω της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας;
Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης: Λυπούμαστε γι’ αυτό. Ήταν μια τραγωδία που δίχασε πολλές Εκκλησίες. Η θέση μας έχει ήδη εκφραστεί με τις αποφάσεις της Συνόδου μας. Δεν έχουμε κάτι άλλο να προσθέσουμε.
Είμαστε πάντα ανοιχτοί και γνωρίζουμε ότι είμαστε μια μικρή Εκκλησία. Πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις για πολλά θέματα.
Έχουμε κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για συμφιλίωση, γιατί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ήταν άνθρωπος με όραμα και ήξερε τι θα συμβεί.
Και νομίζω ότι ήταν ευγενικός. Συμφωνούσε σε πολλά πράγματα και από τις δύο πλευρές.
Ήταν ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους που ένωσε τους Προκαθήμενους στις Πανορθόδοξες Συνόδους. Ήμουν μαζί του σε όλα αυτά.
Τι πρέπει να γίνει για να ξεκινήσει η συμφιλίωση;
Δεν μπορώ να πω τι ακριβώς πρέπει να γίνει, αλλά πιστεύω ότι το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει καλή θέληση. Αν υπάρχει καλή θέληση, ίσως βρούμε μια λύση προς όφελος όλων.
Στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Χάρηκα πολύ που τους είδα όλους μαζί. Σκέφτηκα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τούς ένωσε, ακόμα και μετά τον θάνατό του.
Αν είχατε μπροστά σας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τι θα του λέγατε;
Δεν μπορώ να πω. Εξαρτάται από το τι θα συζητηθεί.
Η συζήτηση θα αφορά την ενότητα της Εκκλησίας.
Θα υποστηρίξουμε πάντα ό,τι συμβάλλει στην ενότητα της Εκκλησίας.
Θα του λέγατε να προχωρήσει στη συμφιλίωση της Εκκλησίας;
Δεν μπορώ να πω από τώρα τι ακριβώς θα συζητηθεί. Δεν πιστεύω σε προκαθορισμένες συζητήσεις. Εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση.
Αλλά σίγουρα έχουμε μεγάλο σεβασμό για το Πατριαρχείο, καθώς έχουμε ιστορικούς δεσμούς εδώ και αιώνες, και ευχόμαστε το καλύτερο τόσο γι’ αυτό όσο και για όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού;
Η Σχολή βρίσκεται πάντα στις προσευχές μου. Είναι κομμάτι της ψυχής μου, της ζωής μου. Λυπάμαι όταν ακούω κάτι αρνητικό, και χαίρομαι όταν ακούω για την πρόοδό της.
Είμαι περήφανος που υπήρξα μέρος αυτής της Σχολής. Έχω πολλούς φίλους ιερείς στην Ελληνική Αρχιεπισκοπή, όπως ο π. Λουκάς Βερώνης, που πέρασε κάποια χρόνια στην Αλβανία.
https://www.romfea.gr/sinenteyxeis/6856 ... ias-ioanni
- Anastasios68
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 3951
- Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
- 12
- Τοποθεσία: Πεύκη
- Έχει ευχαριστήσει: 447 φορές
- Έλαβε ευχαριστία: 28 φορές
- Επικοινωνία:
Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Ο Θεός να τον στηρίζει στο δύσκολο έργο του!
«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22
- Σακης
- Δημοσιεύσεις: 374
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm
- 4
- Έχει ευχαριστήσει: 1 φορά
- Έλαβε ευχαριστία: 18 φορές
Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Εθνική Πινακοθήκη: Αρχές Μαΐου επιστρέφουν οι πίνακες που βανδαλίστηκαν
Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να επιστρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη στο χώρο της έκθεσης «Η σαγήνη του αλλόκοτου» αποκατεστημένοι οι πίνακες του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη τους οποίους βανδάλισε ο βουλευτής της Νίκης.
Την είδηση έκανε γνωστή η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, στο περιθώριο της παρουσίασης της αναδρομικής έκθεσης του Παναγιώτη Τέτση με τίτλο «Η εμμονή του βλέμματος».
Η κα Τσιάρα, πρόσθεσε ότι η επιστροφή των τεσσάρων έργων του Κατσαδιώτη, «θα γίνει με ασφάλεια», αφού, όπως ανέφερε, «η σχετική μελέτη της εκ νέου ασφαλούς ένταξής τους στους τοίχους της Πινακοθήκης ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες».
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, «η επάνοδος των έργων θα συνοδευτεί με μια μεγάλη διεπιστημονική ημερίδα όπου θα συζητηθεί σε ευρεία κλίμακα το καυτό ζήτημα της λογοκρισίας στην τέχνη».
https://orthodoxia.info/news/ethniki-pi ... -oy-epist/
Αυτή η αντίχριστη κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της και προκαλεί ξανά το θρησκευτικό αίσθημα των Ορθοδόξων Χριστιανών ενόψει Πάσχα.Οφειλουμε να διαμαρτυρηθούμε δυναμικά ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι και η Εκκλησία της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση και την Υπουργό Πολιτισμού πως η έκθεση αυτών των βλάσφημων έργων είναι κόκκινο πανί.Αν η κυβέρνηση επιμείνει στις επόμενες εκλογές χρειάζεται μαζικό εκλογικό μαύρισμα.
Στις αρχές Μαΐου αναμένεται να επιστρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη στο χώρο της έκθεσης «Η σαγήνη του αλλόκοτου» αποκατεστημένοι οι πίνακες του εικαστικού Χριστόφορου Κατσαδιώτη τους οποίους βανδάλισε ο βουλευτής της Νίκης.
Την είδηση έκανε γνωστή η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, στο περιθώριο της παρουσίασης της αναδρομικής έκθεσης του Παναγιώτη Τέτση με τίτλο «Η εμμονή του βλέμματος».
Η κα Τσιάρα, πρόσθεσε ότι η επιστροφή των τεσσάρων έργων του Κατσαδιώτη, «θα γίνει με ασφάλεια», αφού, όπως ανέφερε, «η σχετική μελέτη της εκ νέου ασφαλούς ένταξής τους στους τοίχους της Πινακοθήκης ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες».
Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, «η επάνοδος των έργων θα συνοδευτεί με μια μεγάλη διεπιστημονική ημερίδα όπου θα συζητηθεί σε ευρεία κλίμακα το καυτό ζήτημα της λογοκρισίας στην τέχνη».
https://orthodoxia.info/news/ethniki-pi ... -oy-epist/
Αυτή η αντίχριστη κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τα λάθη της και προκαλεί ξανά το θρησκευτικό αίσθημα των Ορθοδόξων Χριστιανών ενόψει Πάσχα.Οφειλουμε να διαμαρτυρηθούμε δυναμικά ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι και η Εκκλησία της Ελλάδας να ξεκαθαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση και την Υπουργό Πολιτισμού πως η έκθεση αυτών των βλάσφημων έργων είναι κόκκινο πανί.Αν η κυβέρνηση επιμείνει στις επόμενες εκλογές χρειάζεται μαζικό εκλογικό μαύρισμα.
- Anastasios68
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 3951
- Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
- 12
- Τοποθεσία: Πεύκη
- Έχει ευχαριστήσει: 447 φορές
- Έλαβε ευχαριστία: 28 φορές
- Επικοινωνία:
Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Τίποτα πια δεν μου κάνει εντύπωση. Αυτοί ας υπηρετούν όποιον νομίζουν και εμείς πάντοτε κοντά στον Χριστό και την Αγία Εκκλησία Του!
«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22
- Σακης
- Δημοσιεύσεις: 374
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm
- 4
- Έχει ευχαριστήσει: 1 φορά
- Έλαβε ευχαριστία: 18 φορές
Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Breitbart: Θετική εξέλιξη η εκλογή Τραμπ – Αιχμές για τους γάμους ομόφυλων
Το εγκώμιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, χαιρετίζοντας την εκλογή του ως «θετική εξέλιξη» και χαρακτηρίζοντάς τον «δύναμη για το καλό στον κόσμο». Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Breitbart, αμερικανική υπερσυντηρητική φιλοτραμπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, όπου προ ημερών είχε παραχωρήσει συνέντευξη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρουσία του δημοσιογράφου του Μάθιου Μπόιλ στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών. Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι συμφωνεί με τη συνολική κατεύθυνση της πολιτικής Τραμπ στα οικονομικά και στα πολιτισμικά ζητήματα, ωστόσο κάλεσε τον πρόεδρο να είναι προσεκτικός ώστε να μη διολισθήσει ο κόσμος σε πόλεμο. «Η εκλογή του προέδρου Τραμπ ήταν μια θετική εξέλιξη. Θα ήθελα να του πω πως χρειαζόμαστε αλλαγές, όπως αυτές που προσπαθεί να εφαρμόσει, αλλά αλλαγές που μπορούμε και πρέπει να κατανοούμε. Για παράδειγμα, όταν η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα μεταβάλλεται παράλληλα με τις οικονομικές ισορροπίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, ακόμα και σε έναν πόλεμο. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο. Η οικονομία αλλάζει καθημερινά. Οι τιμές αυξάνονται και επιβαρύνουν τις οικογένειες, και η ζωή γίνεται δυσκολότερη. Το μήνυμά μου είναι πως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στις νεότερες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute O κ. Ιερώνυμος τοποθετήθηκε, επίσης, σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τον πολιτισμικό προσανατολισμό της Δύσης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές γύρω από τα ζητήματα φύλου και τον ρόλο του Τραμπ στον διεθνή διάλογο, λέγοντας: «Στην Ελλάδα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν έχει γίνει αποδεκτός από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πιστεύουμε στην ανθρώπινη ελευθερία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ακραίες ενέργειες και διαδηλώσεις ή ακτιβισμό που προκαλεί σε μεγάλο βαθμό κάποιους ανθρώπους. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εξαναγκάζουμε πολιτικούς να ψηφίζουν κάτι με το οποίο διαφωνούν ουσιαστικά. Όλα αυτά έχουν σοκάρει τον μέσο πολίτη τα προηγούμενα χρόνια. Υστερα ήρθε η νίκη του Τραμπ και ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως υπάρχουν μόνο δύο φύλα, και παρατηρήσαμε ότι πολλοί παγκόσμιοι και ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να επαναλαμβάνουν το ίδιο επιχείρημα». Αναφερόμενος σε κύμα επιστροφής των νέων στην πίστη, δήλωσε ότι βλέπει «τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα για τη θρησκεία και τη δραστηριότητα της Εκκλησίας», παρόμοια με φαινόμενα που παρατηρούνται και στις ΗΠΑ. «Είναι αλήθεια ότι κι εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε αν αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε είναι πραγματική αύξηση ή απλώς μια παροδική τάση»,
Οπως σημειώνεται στο αμερικανικό δημοσίευμα, η Εκκλησία της Ελλάδος, μέρος της ευρύτερης Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι τεράστια. Ο Ιερώνυμος Β’ εποπτεύει περισσότερους από 100 επισκόπους και περισσότερους από 8.500 ιερείς.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 15 εκατομμύρια μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ελλάδα και παγκοσμίως μέσω της ελληνικής διασποράς, και αποτελεί κρίσιμο μέρος του ευρύτερου διεθνούς δικτύου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και τεράστιους πληθυσμούς και στη Μέση Ανατολή. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας -κοντά ή πιθανώς πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως μετά την Καθολική Εκκλησία, προστίθεται.
Πηγή: https://www.protagon.gr/epikairotita/ie ... 4343130495
Το εγκώμιο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπλεξε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, χαιρετίζοντας την εκλογή του ως «θετική εξέλιξη» και χαρακτηρίζοντάς τον «δύναμη για το καλό στον κόσμο». Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Breitbart, αμερικανική υπερσυντηρητική φιλοτραμπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, όπου προ ημερών είχε παραχωρήσει συνέντευξη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την παρουσία του δημοσιογράφου του Μάθιου Μπόιλ στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών. Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος δήλωσε ότι συμφωνεί με τη συνολική κατεύθυνση της πολιτικής Τραμπ στα οικονομικά και στα πολιτισμικά ζητήματα, ωστόσο κάλεσε τον πρόεδρο να είναι προσεκτικός ώστε να μη διολισθήσει ο κόσμος σε πόλεμο. «Η εκλογή του προέδρου Τραμπ ήταν μια θετική εξέλιξη. Θα ήθελα να του πω πως χρειαζόμαστε αλλαγές, όπως αυτές που προσπαθεί να εφαρμόσει, αλλά αλλαγές που μπορούμε και πρέπει να κατανοούμε. Για παράδειγμα, όταν η σχέση των ΗΠΑ με την Κίνα μεταβάλλεται παράλληλα με τις οικονομικές ισορροπίες, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα, ακόμα και σε έναν πόλεμο. Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο. Η οικονομία αλλάζει καθημερινά. Οι τιμές αυξάνονται και επιβαρύνουν τις οικογένειες, και η ζωή γίνεται δυσκολότερη. Το μήνυμά μου είναι πως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στις νεότερες γενιές», τόνισε χαρακτηριστικά ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute O κ. Ιερώνυμος τοποθετήθηκε, επίσης, σε επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τον πολιτισμικό προσανατολισμό της Δύσης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στις αλλαγές γύρω από τα ζητήματα φύλου και τον ρόλο του Τραμπ στον διεθνή διάλογο, λέγοντας: «Στην Ελλάδα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν έχει γίνει αποδεκτός από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Πιστεύουμε στην ανθρώπινη ελευθερία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ακραίες ενέργειες και διαδηλώσεις ή ακτιβισμό που προκαλεί σε μεγάλο βαθμό κάποιους ανθρώπους. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να εξαναγκάζουμε πολιτικούς να ψηφίζουν κάτι με το οποίο διαφωνούν ουσιαστικά. Όλα αυτά έχουν σοκάρει τον μέσο πολίτη τα προηγούμενα χρόνια. Υστερα ήρθε η νίκη του Τραμπ και ο πρόεδρος ξεκαθάρισε πως υπάρχουν μόνο δύο φύλα, και παρατηρήσαμε ότι πολλοί παγκόσμιοι και ευρωπαίοι ηγέτες άρχισαν να επαναλαμβάνουν το ίδιο επιχείρημα». Αναφερόμενος σε κύμα επιστροφής των νέων στην πίστη, δήλωσε ότι βλέπει «τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος στην Ελλάδα για τη θρησκεία και τη δραστηριότητα της Εκκλησίας», παρόμοια με φαινόμενα που παρατηρούνται και στις ΗΠΑ. «Είναι αλήθεια ότι κι εμείς οι ίδιοι αναρωτιόμαστε αν αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε είναι πραγματική αύξηση ή απλώς μια παροδική τάση»,
Οπως σημειώνεται στο αμερικανικό δημοσίευμα, η Εκκλησία της Ελλάδος, μέρος της ευρύτερης Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ή Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι τεράστια. Ο Ιερώνυμος Β’ εποπτεύει περισσότερους από 100 επισκόπους και περισσότερους από 8.500 ιερείς.
Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 15 εκατομμύρια μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ελλάδα και παγκοσμίως μέσω της ελληνικής διασποράς, και αποτελεί κρίσιμο μέρος του ευρύτερου διεθνούς δικτύου της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που περιλαμβάνει μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης και τεράστιους πληθυσμούς και στη Μέση Ανατολή. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας -κοντά ή πιθανώς πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα παγκοσμίως μετά την Καθολική Εκκλησία, προστίθεται.
Πηγή: https://www.protagon.gr/epikairotita/ie ... 4343130495
- Νίκος
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 7396
- Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
- 12
- Τοποθεσία: Κοζάνη
- Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
- Έλαβε ευχαριστία: 362 φορές
Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Ο Αρχιεπίσκοπος είναι φανερό, ότι συμφωνεί με την πολιτική Τραμπ μόνο στο θέμα των 2 φύλων. Όσο για τον υπολογισμό των μελών της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι για γέλια. Πως γίνεται σε 10 εκατ. Έλληνες τα 15 να είναι Ορθόδοξοι μόνο ο αρθρογράφος το ξέρει. Από αυτό να καταλάβεις την αξιοπιστία του. Οι Έλληνες της διασποράς δεν ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος ούτε καν οι κάτοικοι της Κρήτης, που είναι εντός Ελλάδος.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
- Σακης
- Δημοσιεύσεις: 374
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm
- 4
- Έχει ευχαριστήσει: 1 φορά
- Έλαβε ευχαριστία: 18 φορές
Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θεωρεί βάση της συνέντευξης την εκλογή Τραμπ ως θετική δύναμη στον κόσμο.Σιγουρα δεν είναι τόσο έκδηλος θαυμασμός όσο αυτός που εξέφρασε προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στον Λευκό Οίκο που είπε προφανώς υπερβάλλοντας στον Τραμπ ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θυμίζει τον Μεγάλο Κωνσταντίνο: https://flight.com.gr/elpidoforos-trump-white-house-25/ .Συνολικά η πολιτική πλατφόρμα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ είναι γενικά πιο κοντά στην χριστιανική ηθική βάση αξιών πάντα σε σχέση με τους Δημοκρατικούς (βάση των μετεκλογικων αναλύσεων της ψήφου στην Αμερική άλλωστε η πλειοψηφία των Ορθόδοξων Χριστιανών της Αμερικής ψήφισε τον Τραμπ στις τελευταίες εκλογές) αναφέρομαι φυσικά στα λεγόμενα δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ,τις αμβλώσεις και τα σχετικά.
Ο Τραμπ στην προσωπική του ζωή δεν δείχνει α ιδιαίτερα ευσεβής σε αντίθεση με άλλα στελέχη της κυβέρνησης του και του Ρεπουμπλικανικου κόμματος.Ο ίδιος ο Τραμπ προέρχεται από έναν χώρο που κυριαρχεί το χρήμα και όχι τόσο οι χριστιανικές αρετές της ταπεινότητας.Ας έχουμε όμως στο μυαλό μας ότι ο Θεός ενίοτε χρησιμοποιεί όπως βλέπουμε στη Βίβλο και ανθρώπους όχι τόσο δυνατης ας πούμε ηθικής αξίας για να προωθήσουν το σχέδιο Του.Ο Κύρος ο Μέγας για παράδειγμα ο κατακτητής ο θεμελιωτής Βασιλιάς των Περσών που κατέλυσε τη Βαβυλώνα και απελευθέρωσε τους Εβραίους από την εξορία δίνοντας τους πίσω την Παλαιστίνη και το δικαίωμα να χτίσουν ξανά τον ναό του Σολομώντα δεν φημιζόταν για την ηθική του ή για την προσωπική του ευσέβεια.Αλλα υπηρέτησε το σχέδιο του Θεού ακόμα και χωρίς να το ξέρει ο ίδιος.
Το αν τώρα οι κληρικοί και μάλιστα προκαθήμενοι εκκλησιών όπως ο Αμερικής Ελπιδοφόρος και Ελλάδας πρέπει να εκφέρουν γνώμη στα πολιτικά πράγματα με στήριξη πολιτικών είναι απλή συζήτηση.Για παράδειγμα ο μακαριστός Αλβανίας Αναστάσιος αλλά και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης δεν εκφράζουν πολιτικές συμπάθειες και δεν μιλάνε ποτέ πολιτικά.Θυμιζω ότι η εκκλησία της Αλβανίας εξαρχής διαφωνούσε και διαφωνεί με το Αυτοκεφαλο της Ουκρανίας και τη στάση
του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά πάντα εξέφραζε τη διαφωνία χωρίς να μιλάει πολιτικά ποτέ.
Ο Τραμπ στην προσωπική του ζωή δεν δείχνει α ιδιαίτερα ευσεβής σε αντίθεση με άλλα στελέχη της κυβέρνησης του και του Ρεπουμπλικανικου κόμματος.Ο ίδιος ο Τραμπ προέρχεται από έναν χώρο που κυριαρχεί το χρήμα και όχι τόσο οι χριστιανικές αρετές της ταπεινότητας.Ας έχουμε όμως στο μυαλό μας ότι ο Θεός ενίοτε χρησιμοποιεί όπως βλέπουμε στη Βίβλο και ανθρώπους όχι τόσο δυνατης ας πούμε ηθικής αξίας για να προωθήσουν το σχέδιο Του.Ο Κύρος ο Μέγας για παράδειγμα ο κατακτητής ο θεμελιωτής Βασιλιάς των Περσών που κατέλυσε τη Βαβυλώνα και απελευθέρωσε τους Εβραίους από την εξορία δίνοντας τους πίσω την Παλαιστίνη και το δικαίωμα να χτίσουν ξανά τον ναό του Σολομώντα δεν φημιζόταν για την ηθική του ή για την προσωπική του ευσέβεια.Αλλα υπηρέτησε το σχέδιο του Θεού ακόμα και χωρίς να το ξέρει ο ίδιος.
Το αν τώρα οι κληρικοί και μάλιστα προκαθήμενοι εκκλησιών όπως ο Αμερικής Ελπιδοφόρος και Ελλάδας πρέπει να εκφέρουν γνώμη στα πολιτικά πράγματα με στήριξη πολιτικών είναι απλή συζήτηση.Για παράδειγμα ο μακαριστός Αλβανίας Αναστάσιος αλλά και ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Ιωάννης δεν εκφράζουν πολιτικές συμπάθειες και δεν μιλάνε ποτέ πολιτικά.Θυμιζω ότι η εκκλησία της Αλβανίας εξαρχής διαφωνούσε και διαφωνεί με το Αυτοκεφαλο της Ουκρανίας και τη στάση
του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά πάντα εξέφραζε τη διαφωνία χωρίς να μιλάει πολιτικά ποτέ.
- Νίκος
- Διαχειριστής
- Δημοσιεύσεις: 7396
- Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
- 12
- Τοποθεσία: Κοζάνη
- Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
- Έλαβε ευχαριστία: 362 φορές
Πέθανε ο πάπας Φραγκίσκος
Πέθανε ο πάπας Φραγκίσκος
ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ 21/04/2025

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απεβίωσε τη Δευτέρα του Πάσχα (21/04) σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.
Ο καρδινάλιος Γιόζεφ Φάρελ, προσωρινός διοικητής του Βατικανού, ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου με την ακόλουθη γραπτή δήλωση:
«Αγαπητές αδελφές και αδελφοί, με βαθύ πόνο πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου. Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον Οίκο του Πατρός. Το σύνολο της ζωής του αφιερώθηκε στην υπηρεσία προς τον Κύριο και την Εκκλησία του.
Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και οικουμενική αγάπη. Ειδικά υπέρ των φτωχότερων και περιθωριοποιημένων. Με απεριόριστη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του, πραγματικού μαθητή του Κυρίου Ιησού, παραδίδουμε την ψυχή του πάπα Φραγκίσκου στην πλήρη ελέους αγάπη του Θεού».
Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου 2013, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς παρατηρητές της Εκκλησίας. Ο Αργεντινός ιερέας, γνωστός για το πάθος του υπέρ των φτωχών, θεωρούνταν τότε αουτσάιντερ.
Από την αρχή της θητείας του επιχείρησε να προβάλει την απλότητα στον ρόλο του. Ποτέ δεν εγκαταστάθηκε στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα του Αποστολικού Παλατιού, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, δηλώνοντας ότι προτιμούσε ένα κοινοτικό περιβάλλον για την «ψυχική του υγεία».
Ανέλαβε τα ηνία μιας Εκκλησίας που είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης και μαστιζόταν από εσωτερικές διαμάχες στη γραφειοκρατία του Βατικανού. Είχε εκλεγεί με σαφή εντολή να αποκαταστήσει την τάξη και την αξιοπιστία.
Ωστόσο, όσο προχωρούσε η θητεία του στον παπικό θρόνο, αντιμετώπισε σφοδρές επικρίσεις από συντηρητικούς, που τον κατηγορούσαν ότι υπονόμευσε αγαπημένες παραδόσεις. Την ίδια στιγμή, πολλοί προοδευτικοί θεωρούσαν πως δεν είχε τολμήσει αρκετά για να αναμορφώσει ουσιαστικά την 2.000 ετών Εκκλησία.
Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, ο Φραγκίσκος αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο. Σε πλήθος διεθνών ταξιδιών, συγκέντρωσε τεράστια πλήθη και προώθησε ακούραστα τον διαθρησκευτικό διάλογο, την ειρήνη και την υπεράσπιση των περιθωριοποιημένων, όπως οι μετανάστες.
Για μεγάλο μέρος της θητείας του, το Βατικανό φιλοξενούσε δύο πάπες, καθώς ο προκάτοχός του, Βενέδικτος ΙΣΤ΄, είχε επιλέξει να παραμείνει στην Αγία Έδρα μετά την παραίτησή του το 2013, μια απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του Φραγκίσκου.
Ο Βενέδικτος, εμβληματική μορφή του συντηρητικού μπλοκ, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2022, αφήνοντας τον Φραγκίσκο μόνο στην παπική σκηνή.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, ο Φραγκίσκος είχε ορίσει σχεδόν το 80% των καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του διαδόχου του, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες συνέχισης της προοδευτικής του πορείας, παρά την αυξανόμενη πίεση από παραδοσιακούς κύκλους.
Πηγή: Liberal
ΥΓ. Ο αποθανών πάπας είχε περάσει πρόσφατα πνευμονία, από την οποία η υγεία του δεν είχε ανακάμψει όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία χτες το πρωί, που είναι και η τελευταία εν ζωή.
Την πορεία μας και την προσφορά μας σ' αυτή την ζωή την κρίνει ο Δίκαιος Κριτής. Εκείνος θα αποφασίσει, εάν ο αποθανών πάπας έκανε μια προσπάθεια να διορθώσει το πολλά λάθη των ρωμαιοκαθολικών και πόσο αυτό είναι σημαντικό για την πιθανότητα επανόδου. των παπικών στην Ορθοδοξία
ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ 21/04/2025

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο πρώτος Λατινοαμερικανός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απεβίωσε τη Δευτέρα του Πάσχα (21/04) σε ηλικία 88 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού.
Ο καρδινάλιος Γιόζεφ Φάρελ, προσωρινός διοικητής του Βατικανού, ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του πάπα Φραγκίσκου με την ακόλουθη γραπτή δήλωση:
«Αγαπητές αδελφές και αδελφοί, με βαθύ πόνο πρέπει να ανακοινώσω τον θάνατο του Αγίου Πατέρα μας Φραγκίσκου. Στις 7:35 σήμερα το πρωί, ο επίσκοπος της Ρώμης Φραγκίσκος επέστρεψε στον Οίκο του Πατρός. Το σύνολο της ζωής του αφιερώθηκε στην υπηρεσία προς τον Κύριο και την Εκκλησία του.
Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και οικουμενική αγάπη. Ειδικά υπέρ των φτωχότερων και περιθωριοποιημένων. Με απεριόριστη ευγνωμοσύνη για το παράδειγμά του, πραγματικού μαθητή του Κυρίου Ιησού, παραδίδουμε την ψυχή του πάπα Φραγκίσκου στην πλήρη ελέους αγάπη του Θεού».
Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγη πάπας στις 13 Μαρτίου 2013, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς παρατηρητές της Εκκλησίας. Ο Αργεντινός ιερέας, γνωστός για το πάθος του υπέρ των φτωχών, θεωρούνταν τότε αουτσάιντερ.
Από την αρχή της θητείας του επιχείρησε να προβάλει την απλότητα στον ρόλο του. Ποτέ δεν εγκαταστάθηκε στα πολυτελή παπικά διαμερίσματα του Αποστολικού Παλατιού, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του, δηλώνοντας ότι προτιμούσε ένα κοινοτικό περιβάλλον για την «ψυχική του υγεία».
Ανέλαβε τα ηνία μιας Εκκλησίας που είχε υποστεί σοβαρό πλήγμα από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης και μαστιζόταν από εσωτερικές διαμάχες στη γραφειοκρατία του Βατικανού. Είχε εκλεγεί με σαφή εντολή να αποκαταστήσει την τάξη και την αξιοπιστία.
Ωστόσο, όσο προχωρούσε η θητεία του στον παπικό θρόνο, αντιμετώπισε σφοδρές επικρίσεις από συντηρητικούς, που τον κατηγορούσαν ότι υπονόμευσε αγαπημένες παραδόσεις. Την ίδια στιγμή, πολλοί προοδευτικοί θεωρούσαν πως δεν είχε τολμήσει αρκετά για να αναμορφώσει ουσιαστικά την 2.000 ετών Εκκλησία.
Παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, ο Φραγκίσκος αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο. Σε πλήθος διεθνών ταξιδιών, συγκέντρωσε τεράστια πλήθη και προώθησε ακούραστα τον διαθρησκευτικό διάλογο, την ειρήνη και την υπεράσπιση των περιθωριοποιημένων, όπως οι μετανάστες.
Για μεγάλο μέρος της θητείας του, το Βατικανό φιλοξενούσε δύο πάπες, καθώς ο προκάτοχός του, Βενέδικτος ΙΣΤ΄, είχε επιλέξει να παραμείνει στην Αγία Έδρα μετά την παραίτησή του το 2013, μια απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την εκλογή του Φραγκίσκου.
Ο Βενέδικτος, εμβληματική μορφή του συντηρητικού μπλοκ, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2022, αφήνοντας τον Φραγκίσκο μόνο στην παπική σκηνή.
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025, ο Φραγκίσκος είχε ορίσει σχεδόν το 80% των καρδιναλίων που έχουν δικαίωμα ψήφου για την εκλογή του διαδόχου του, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες συνέχισης της προοδευτικής του πορείας, παρά την αυξανόμενη πίεση από παραδοσιακούς κύκλους.
Πηγή: Liberal
ΥΓ. Ο αποθανών πάπας είχε περάσει πρόσφατα πνευμονία, από την οποία η υγεία του δεν είχε ανακάμψει όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία χτες το πρωί, που είναι και η τελευταία εν ζωή.
Την πορεία μας και την προσφορά μας σ' αυτή την ζωή την κρίνει ο Δίκαιος Κριτής. Εκείνος θα αποφασίσει, εάν ο αποθανών πάπας έκανε μια προσπάθεια να διορθώσει το πολλά λάθη των ρωμαιοκαθολικών και πόσο αυτό είναι σημαντικό για την πιθανότητα επανόδου. των παπικών στην Ορθοδοξία
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
- Σακης
- Δημοσιεύσεις: 374
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm
- 4
- Έχει ευχαριστήσει: 1 φορά
- Έλαβε ευχαριστία: 18 φορές
Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα
Πολλές από τις κινήσεις του Πάπα Φραγκίσκου και τα λεγόμενα ανοίγματα που ήθελε να κάνει όπως και τις θεολογικές αλλαγές που πρωωθουσε ήταν σε σύγκρουση με την Αγία Γραφή στο δόγμα της.Απο εκεί και πέρα δεν είμαστε εμείς οι τελικοί κριτές για να κάνουμε εδώ αποτίμηση συνολική του έργου του.