Αγαπητά μέλη και επισκέπτες, καλώς ήρθατε στο ανανεωμένο μας φόρουμ!
Με πολλή χαρά περιμένουμε τις νέες σας δημοσιεύσεις!

Εκκλησία και πολιτική.

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
12
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Εκκλησία και πολιτική.

Δημοσίευση από ORTHODOXIA »

Έχουν ανοιχτεί διάφορα επιμέρους θέματα που αφορούν τμήματα αυτής της γενικότερης συζήτησης, όπως:

Ορθοδοξία και οικονομικά συστήματα.
Η πατρίδα μας και ο κόσμος χρειάζονται την Ορθοδοξία
Οικουμενικότητα και Πατριωτισμός στην Ορθόδοξη Παράδοση
Θέλουμε το χωρισμό Εκκλησίας - κράτους;
Το "πολίτευμα" του Σταυρού
Ορθοδοξία και Περιβάλλον


Ας δούμε όμως σε γενικές γραμμές που συμπίπτουν και που διαφέρουν η Εκκλησία και η πολιτική στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Εικόνα

Για να διευκολύνουμε τη συζήτηση παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο:

Εσχατολογία, Εκκλησία, Κοινωνία, η πολιτική διάσταση της εσχατολογίας
Δρ. Δημήτριος Κ. Γερούκαλης

Όμιλος για τον Ελληνικό Πολιτισμό
ΚΩΣ, Οκτώβριος 2003-10-20

Συχνά διατυπώνονται ερωτήματα για τη θέση της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο. Ιδωμένη η Εκκλησία με τα μάτια του κόσμου και τοποθετημένη στην προκρούστεια κλίνη του ανθρωπίνου μέτρου, κρίνεται για την παρουσία της μέσα στον κόσμο.

Ας μελετήσουμε λοιπόν πως έχουν τα πράγματα!

Θα ξεκινήσω για να «προκαλέσω» τον αναγνώστη με τις απαντήσεις ενός Ορθοδόξου σε παρόμοια ερωτήματα Προτεσταντών.

Ερωτώμενος ο π.Πόποβιτς, από τις ιστορικές μορφές της Ορθοδοξίας, τι θα έκανε σε μια στιγμή κρίσεως (κήρυξη πολέμου, σεισμού, κ.λ.π.) απάντησε «...θα έμπαινα στο Ιερό και θα άρχιζα τη Θεία Λειτουργία».... Και σε άλλη ερώτηση, τι κάνει η Ορθοδοξία για την κοινωνία (όπως κάνει π.χ. ο Προτεσταντισμός, φιλανθρωπία, συγκεντρώσεις, ομιλίες ηθικού περιεχομένου, κ.λ.π.) απάντησε μονολεκτικά «ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ».

Α) Εσχατολογία, εκκλησία και κοινωνία.

Η εσχατολογία στην λειτουργική πράξη της Ανατολής είναι το σημείο ενάρξεως και ο δείκτης πορείας της Εκκλησίας. Αντικείμενο είναι ο αγώνας για την πραγμάτωση του εσχατολογικού οράματος της Εκκλησίας στις εκάστοτε ιστορικές συγκυρίες, στην κοινωνία, και την εν γένει κτιστή δημιουργία.

Η οριζόντια ιστορική εσχατολογία με την οποίαν η Εκκλησία προσδιορίζεται όχι από αυτό που είναι στο παρόν, ή αυτό που της δόθηκε ως θεσμός στο παρελθόν, αλλά από αυτό που θα γίνει στα έσχατα, είχε και έχει ουσιαστικές επιπτώσεις επί της κοινωνικής ζωής της Εκκλησίας, η αποστολή της οποίας εκλαμβάνεται ως η δυναμική πορεία του λαού του Θεού προς τα έσχατα, με την Ευχαριστία ουσιαστικά να αποτελεί το σημείο εκκινήσεως.

Η Εκκλησία είναι πρώτα και κύρια λατρεύουσα κοινότητα.

Ο μακαριστός π.Ιωάννης Meyendorff, ίσως ο καλύτερος ιστορικός της Ορθοδοξίας, διέκρινε τρία είδη εσχατολογίας στη ζωή της Εκκλησίας.

Ο αποκαλυπτικός τύπος σύμφωνα με τον οποίον η Βασιλεία του Θεού είναι «επί θύρατι». Επομένως δεν υπάρχει τίποτε το οποίο θα μπορούσε κανείς να περιμένει από την Ιστορία.

Η δεύτερη εκδοχή είναι η ανθρωπιστική εσχατολογία. Είναι η αισιόδοξη κατανόηση της Ιστορίας και είναι αυτή που επικράτησε στις Δυτικές Κοινωνίες. Και οι δύο τύποι είναι στρεβλώσεις της Ορθοδόξου Εσχατολογίας η οποία είναι μία, η προφητική εσχατολογία. Δεν προλέγει απλώς τα μέλλοντα να συμβούν, ούτε προαναγγείλει το μοιραίο, αλλά θέτει τους ανθρώπους μπροστά στη δυνατότητα δύο επιλογών. Ο λαός του Θεού είναι ελεύθερος να επιλέξει, αλλά ο ορών / προφήτης πάντοτε τους πληροφορούσε για τις συνέπειες.

Β) Η πολιτική διάσταση της Εσχατολογίας.

Πολιτική σημαίνει μια σειρά από φαινόμενα: τον τρόπο με τον οποίον συγκροτείται δομικά μια ορισμένη κοινωνία (η πολιτική ως πολίτευμα), την εξουσία μιας ομάδας (η πολιτική ως διαχείριση), τη συμμετοχική διαμόρφωση των κοινωνικών σχέσεων εκ μέρους των πολιτών (η πολιτική ως κοινωνία πολιτών), τη διανόηση που αναστοχάζεται την κοινωνική δυναμική διαμορφώνοντας κυρίαρχες ή μη ιδεολογίες (η πολιτική ως πολιτειολογία).

Υπ’ αυτήν την έννοια, η σφαίρα δεν συνιστά κάτι το στεγανοποιημένο, αλλά κάτι που διαχέεται σε όλο το εύρος του κοινωνικού. Κατ’ επέκταση λοιπόν η δυναμική της πολιτικής συναντά και τη σφαίρα του θρησκευτικού, άρα και την περιοχή του εκκλησιαστικού.

Οι κοσμικοί θεωρούν ότι τα δύο αυτά μεγέθη, Εκκλησία και Πολιτική, χωρίζονται μεταξύ τους από χάσμα μέγα. Είναι η νεωτερική εκδοχή η οποία ανάγει την κατανόηση του εκκλησιαστικού σε μια ιδεαλιστική σφαίρα καθαρότητας, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον ιστορικό χαρακτήρα της Εκκλησίας, και δεύτερον παραθεωρεί την ίδια ιστορική πραγματικότητα, η οποία βεβαιώνει τη διαπλοκή Εκκλησίας και πολιτικής ως διακριτών μεταξύ τους περιοχών.

Η εσχατολογική αυτοσυνειδησία α) αναδεικνύει τον κυρίαρχο ρόλο της ιστορικότητας, β) προτάσσει την έννοια της ανοιχτότητας σε κοινωνία, πολιτισμό και χρόνο, γ) διέπεται από εκείνη την αποφατική σχετικιστική γνωσιολογία που αντιστέκεται σε κάθε είδος απόλυτης αλήθειας, δ) συνθέτει διαλεκτικά το υπάρχον παρόν με το ουτοπικό αίτημα του μέλλοντος, κάθε τι που μπορεί να συμβολίσει τη Βασιλεία του Θεού, δηλαδή κάθε μορφή πρωτοπορίας.

Σκοπός της Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι η λύση των κοινωνικών προβλημάτων ή η πρόταξη ιδεολογικών μοντέλων. Το σώμα του Χριστού δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπηρετεί κανενός είδους κοινωνικές στοχοθεσίες. Αυτό βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά αρνητισμό, απόκοσμη φυγή ή παθητικότητα. Απλούστατα, η εσχατολογία της Εκκλησίας δεν της επιτρέπει να υπάρχει χάριν του κόσμου, αλλά μόνον χάριν της Βασιλείας του Θεού.

Από την άλλη, η παρέμβαση της Εκκλησίας στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα οφείλει να είναι έντονη και ενεργητική.

Η ίδια η Εκκλησία υλοποιεί αισθητικά έναν ορισμένο τρόπο κοινωνίας, και άρα μια ορισμένη μορφή οργανώσεως. Τα στοιχεία αυτά, όπως είναι επόμενο, προφέρονται στον κόσμο απλά ως οδοδείκτες για τη ζωή του. Η Εκκλησία αφήνει τον άνθρωπο να επιλέξει ελεύθερα ανάμεσα στα εσχατολογικά της σύμβολα. Η σύναξη των πιστών γνωρίζει ότι θα πρέπει να πολιτεύεται ως το αλάτι της γης και το φως του κόσμου. Χρέος της είναι η μαρτυρία των συμβόλων της Βασιλείας, και ευθύνη του κόσμου η αποδοχή ή η απόρριψη τους.

Αυτή ακριβώς η νοοτροπία προκύπτει άμεσα από το τι σημαίνει η αισθητική πολιτική πραγμάτωση της Εκκλησίας ως εσχατολογίας. Πιο συγκεκριμένα α) το σώμα της Εκκλησίας λειτουργεί διακονικά μυστηριακά, προσωπικά και συμβολικά, β) το σώμα της Εκκλησίας αποτελεί μια διαρκή προφητική κριτική και γ) το σώμα της Εκκλησίας διαβρώνει και μεταποιεί εκ των έσω τα υπάρχοντα πολιτικά συστήματα.

Πηγή: antibaro.gr
Άβαταρ μέλους
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Παρ Αύγ 03, 2012 4:31 pm
12

Re: Εκκλησία και πολιτική.

Δημοσίευση από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ »

ORTHODOXIA έγραψε: Σκοπός της Εκκλησίας δεν μπορεί να είναι η λύση των κοινωνικών προβλημάτων ή η πρόταξη ιδεολογικών μοντέλων. Το σώμα του Χριστού δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπηρετεί κανενός είδους κοινωνικές στοχοθεσίες. Αυτό βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά αρνητισμό, απόκοσμη φυγή ή παθητικότητα. Απλούστατα, η εσχατολογία της Εκκλησίας δεν της επιτρέπει να υπάρχει χάριν του κόσμου, αλλά μόνον χάριν της Βασιλείας του Θεού.

Από την άλλη, η παρέμβαση της Εκκλησίας στα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα οφείλει να είναι έντονη και ενεργητική.
Νομίζω η αντίφαση αυτή είναι που είναι η πηγή του ερωτήματός μου.... Κατ' αρχήν όταν λέμε Εκκλησία λέμε την ηγεσία ή όλους εμάς; Καταλαβαίνω ότι λέμε όλους εμάς... Ο Θεός θέλει ή δεν θέλει να συμμετέχουμε στα κοινωνικά δρώμενα και να τα επηρεάζουμε προς την κατεύθυνση που μας δίδαξε; Γιατί μας έφερε στον κόσμο αυτό αν θέλει να υπάρχουμε μόνο προς χάριν της Βασιλείας του Θεού; Νομίζω θέλει να υπάρχουμε στον κόσμο αυτό, ώστε να Τον δοξάζουμε στον κόσμο αυτό κυρίως με τα ΕΡΓΑ μας (και όχι με τα λόγια μας). Άρα αν συμμετέχουμε στην πολιτική για να υπηρετούμε τους αδελφούς μας είναι ευλογημένα από Εκείνον. Αν συμμετέχουμε στην πολιτική για να δοξάζουμε και να πλουτίζουμε τον εαυτό μας αυτό είναι δαιμονικό. Έτσι ερμηνεύω τη διδασκαλία του Ευαγγελίου... Νομίζω αυτή μου η ταπεινή αντίληψη με φέρνει στη δεύτερη κατηγορία της εσχατολογίας (αν τα κατάλαβα καλά), στη δεύτερη κατηγορία της Δυτικής εσχατολογίας ή μήπως είναι μία Ορθόδοξη σκέψη αυτή που κάνω;
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7398
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
12
Τοποθεσία: Κοζάνη
Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 364 φορές

Re: Εκκλησία και πολιτική.

Δημοσίευση από Νίκος »

Όταν λέμε Εκκλησία Κωνσταντίνε εννοούμε το Σώμα του Κυρίου, δηλαδή όλους τους Χριστιανούς από του αιώνος και έως του αιώνος. Η αρχή της Εκκλησίας είναι η Πεντηκοστή, αλλά σ΄αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι προ αυτής κοιμηθέντες άγιοι, τους οποίους ο ίδιος ο Χριστός δικαίωσε κατεβαίνοντας στον Άδη. Η Εκκλησία δεν έχει τέλος, αλλά ο αριθμός των μελών της θα συμπληρωθεί μέχρι την Δευτέρα Παρουσία.

Η Εκκλησία έχει τα "πόδια" της στον κόσμο αυτό, αλλά την κεφαλή της στον Ουρανό, επομένως είναι και μέσα στον κόσμο και έξω απ΄αυτόν. Δεν υπάρχει για τον κόσμο αλλά χάριν του κόσμου. Επομένως ο κόσμος επωφελείται από την παρουσία της Εκκλησίας, σύμφωνα με την προαίρεση του κάθε ανθρώπου κατά το διάστημα της παρουσίας του στον κόσμο.

Η ύπαρξη της Εκκλησίας επηρεάζει την πορεία του κόσμου, εφόσον τα μέλη της αγωνίζονται να τηρήσουν το θέλημα του Θεού, που περιλαμβάνεται (κωδικοποιείται) στην εντολή της Αγάπης, αλλά δεν επηρεάζεται από την πορεία του κόσμου, επειδή εφαρμόζουν την εντολή της Αγάπης όχι εξ αιτίας του κόσμου, αλλά για την Αγάπη τους προς το Θεό.

Η Εκκλησία η ίδια είναι υπεράνω του κόσμου και όσων τον αφορούν, επομένως και της πολιτικής, αλλά τα μέλη της δεν είναι. Μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής του θελήματος του Θεού μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν ή το επιβάλλουν.

Εικόνα

Σήμερα οι Ιεράρχες εκφράζουν απόψεις, που αφορούν το μέλλον της Πατρίδας μας και του κόσμου, άρα και το μέλλον των μελών της Εκκλησίας, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικές, χωρίς αυτό να είναι λάθος, αρκεί να μην είναι πολιτικοποιημένες, αλλά εξειδίκευση της εφαρμογής του θελήματος του Θεού στην συγκεκριμένη περίσταση. Υπάρχουν πολιτικοί που είναι Χριστιανοί (πολλοί ή λίγοι δεν μπορώ να πω), όσο ασκούν το αξίωμά τους σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, το έργο τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Όμως οι πειρασμοί της ανθρώπινης δόξας και της απόλαυσης των επίγειων αγαθών είναι μεγαλύτεροι γι αυτούς που αποκτούν επίγεια εξουσία. Γι αυτό όποιος αποφασίζει ν' ανακατευτεί με την πολιτική είτε με λόγια είτε με έργα, πρέπει να έχει γερές πνευματικές βάσεις για να μην υποκύψει στις επιθέσεις των πειρασμών.
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
Zenon
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Τετ Αύγ 01, 2012 3:07 pm
12

Re: Εκκλησία και πολιτική.

Δημοσίευση από Zenon »

Ο ρόλος και ο λόγος
26 Σεπτεμβρίου, 2011 — VatopaidiFriend

Εικόνα

Η φράση «διακριτοί ρόλοι» με την συχνότητα πού προφέρεται στις μέρες μας, είναι γνωστή και στα μικρά παιδάκια. Η σημασία της, όμως, είναι άγνωστη και στους μεγάλους, γιατί σκόπιμα διαστρέφεται .

Αυτοί πού χρησιμοποιούν την διατύπωση «διακριτοί ρόλοι» θέλουν να πιστέψουμε, ότι απαγορεύεται στην Εκκλησία να εκφέρει λόγο για τα πολιτικά πράγματα τής πατρίδος μας. Έτσι τούς συμφέρει, έτσι λένε και, δυστυχώς, απάντηση επίσημη δεν παίρνουν από την Εκκλησία, πολλοί, μάλιστα, από τους εκπροσώπους της έχουν πέσει στην παγίδα και συντάσσονται ανεπιφύλακτα με την λανθασμένη ερμηνεία του όρου αυτού.

Για να δούμε, λοιπόν, αν η παραπάνω φράση ευνοεί αυτούς που την χρησιμοποιούν εις βάρος της Εκκλησίας ή αν η πραγματική σημασία της φωτίζει και τακτοποιεί τα πράγματα.

Γιατί συγχέεται ο ρόλος με το δικαίωμα του λόγου;

«Διακριτοί ρόλοι» σημαίνει, όταν με τη φράση αναφερόμαστε στην Εκκλησία και στην Πολιτεία, ότι, αφ’ ενός μεν, οι έχοντες ] Ιεροσύνη απαγορεύεται να αναλαμβάνουν πολιτικά αξιώματα και να ασκούν πολιτική εξουσία –κατά τη διατύπωση του σπουδαίου και κλασικού πλέον ερμηνευτού των Ιερών Κανόνων, του Αριστηνού, «Ιερεύς άρχων, ανίερος» – και ότι, αφ’ ετέρου, οι έχοντες πολιτικά αξιώματα και ασκούν πολιτική εξουσία απαγορεύεται να ιερουργούν και να εκτελούν οιανδήποτε ιερατική διακονία.

Ρόλος είναι, δηλαδή, αυτό που ασκεί κανείς ως έργο, ως συγκεκριμένο λειτούργημα μέσα στην κοινωνία και δεν έχει καμμιά σχέση με το δικαίωμα του λόγου και των πεποιθήσεων, το οποίο είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου και πολίτου μιας δημοκρατικής χώρας.

Συνεπώς, όταν χρησιμοποιούμε τη φράση «διακριτοί ρόλοι» αναφερόμαστε αποκλειστικά στα διακεκριμένα αξιώματα εκκλησιαστικών και πολιτικών αδρών και όχι στη λογοκρισία εκκλησιαστικών και πολιτικών αξιωματούχων.

Το δικαίωμα του λόγου πηγάζει από την ιδιότητα του ανθρώπινου νου να κρίνει, καθ’ ότι –όπως συχνά ετόνιζε ο μακαριστός π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος–η κρίση είναι στοιχείο του ¨κατ’ εικόνα¨, που μας έδωσε ο Θεός και γι’ αυτό δεν έχει κανείς, μα κανείς άνθρωπος την εξουσία να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να έχουμε τις απόψεις μας και να εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας, είτε κληρικοί είμαστε, είτε λαϊκοί.

Ιδιαιτέρως ως προς τα πολιτικά πράγματα, το ίδιο το Σύνταγμα στο τελευταίο του άρθρο επιφορτίζει τούς Έλληνες πολίτες με την ευθύνη να υπερασπίζονται με τον πατριωτισμό τους κάθε προσπάθεια των πολιτικών, πού αλλοιώνει το φρόνημα του έθνους με την εισαγωγή αντισυνταγματικών νόμων, στους δε Έλληνες πολίτες συγκαταριθμούνται ασφαλώς, και οι κληρικοί, οι οποίοι έχουν, όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να εξεγείρονται και να υπερασπίζονται το ποίμνιό τους αλλά και το Σύνταγμα, όταν οι πολιτικοί με νόμους τους αντιστρατεύονται την Αγία Γραφή και τους Ιερούς Κανόνες, που το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει.

«Ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα»!

Αφού τα πράγματα είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα, ώστε να τα καταλαβαίνει και ένα μικρό παιδί, τότε γιατί χρησιμοποιούν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι τη φράση «διακριτοί ρόλοι» για να φοβερίζουν και να υβρίζουν την Εκκλησία, όταν οι κληρικοί λένε το σωστό και όχι αυτά που σε εκείνους αρέσουν;

Η απάντηση είναι απλή : «Ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα»! Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι ξέρουν ότι οι κληρικοί επηρεάζουν τούς ανθρώπους, γιατί βρίσκονται κοντά στα προβλήματά τους, στις αγωνίες τους, αλλά και κοντά στο Θεό που είναι ο κοινός Πατέρας των πιστών, κληρικών και λαϊκών, και η μόνη Παντοδύναμη εξουσία. Γνωρίζουν ότι ο λαός σέβεται και υπακούει τούς ευλαβείς ποιμένες και φοβούνται τον λόγο των κληρικών, γιατί τούς χαλάει τα σχέδια και δεν τούς αφήνει να κάνουν τη διάβρωση της ευσεβείας στο βαθμό πού θέλουν. Γι’ αυτό επιτίθενται λαύροι εναντίον των κληρικών που ορθοτομούν τον λόγο της Αληθείας σε όλες τις πτυχές της πνευματικής και κοινωνικής ζωής.

Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, λοιπόν, και όσα αφεντικά κρύβονται πίσω τους, καίγονται με τις παρεμβάσεις των κληρικών και, συνεπώς, έχουν κέρδος από τη λογοκρισία και τη φίμωση της Εκκλησίας. Τόσο δε, έχουν αποθρασυνθεί, ώστε δεν ντρέπονται να ομολογούν ευθέως ότι, επειδή η Εκκλησία επηρεάζει τον κόσμο, πρέπει να τηρεί σιγή ατά θέματα πού χειρίζονται οι πολιτικοί! Τέτοια φοβία έχουν οι πολιτικοί και οι παρατρεχάμενοί τους!

Τόσο πολύ σίγουροι είναι για τις απόψεις τους, ώστε πρέπει να φιμώσουν την Εκκλησία για να σταθούν στα πόδια τους! Από αυτό και μόνο καταλαβαίνει κανείς πόσο σκοτεινά είναι τα σχέδιά τους για να μην αντέχουν ούτε μια μικρή ακτίνα Φωτός!

Όσο όμως και να κόπτονται «οι εχθροί του Σταυρού», αυτό ακριβώς είναι το έργο της Εκκλησίας! Να επηρεάζει τούς ανθρώπους χωρίς ιδιοτέλεια και με ευθυκρισία, στην εφαρμογή του θελήματος του Θεού και όχι του θελήματος των ανθρώπων. Και, αλλοίμονο, αν αφήσει το δικαίωμα και την υποχρέωσή της αυτή να χαθούν επειδή κάνει χαλάστρα στα σχέδια των πολιτικών και των δημοσιογράφων εκείνων, που δεν έχουν αφήσει τίποτε όρθιο στον αιματοβαμμένο τόπο μας τα τελευταία 180 χρόνια, από τον μαρτυρικό Καποδίστρια!

Βεβαίως και θα επηρεάζει η Εκκλησία! Και μάλιστα στις μέρες μας θα επηρεάζει σε ηγετικό και υπερθετικό βαθμό, για να ισοσταθμίσει τον βούρκο του επηρεασμού πού υφίσταται καθημερινά ο δίσμοιρος λαός μας, και …σε όποιον αρέσει!

Τι καταλαβαίνουν άραγε, αυτοί πού αποκτηνώνουν κάθε μέρα και περισσότερο τον λαό μας με ό,τι ευτελέστερο και “κατινίστικο” υπάρχει σε θέαμα και ακρόαμα, ότι θα τούς αφήσουμε ανεξέλεγκτους να διαφεντεύουν και να ασελγούν στις συνειδήσεις του χριστοφόρου λαού μας και εμείς θα σιωπήσουμε; Είναι πολύ γελασμένοι αν πιστεύουν κάτι τέτοιο! Δεν πρόκειται να μας σταματήσει καμμιά επίγεια δύναμη από το να εκφράζουμε την λογική και θεολογική κρίση μας σε κάθε πολιτική ή άλλη παρέμβαση, πού αλλοιώνει το ήθος του Χριστού και του Ευαγγελίου Του!

Η φράση «διακριτοί ρόλοι» είναι πυροτέχνημα

Πρέπει να επισημάνουμε, όμως, και κάτι ακόμη. Ότι η φράση «διακριτοί ρόλοι», όχι μόνο διαστρεβλώνεται αλλά και έτσι πού χρησιμοποιείται είναι μονής κατευθύνσεως! Χρησιμοποιείται μόνο για να λογοκρίνουν οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι τούς κληρικούς, και όχι και για το αντίστροφο. Δηλαδή, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, ενώ δεν ανέχονται να εκφράζει η [ Εκκλησία τη γνώμη της, για τα όσα αυτοί κατεργάζονται, αυτοί ακάθεκτοι και με στόμφο εκατό καρδιναλίων υπαγορεύουν συνεχώς στην Εκκλησία το τι πρέπει να πει, το τι πρέπει να αποφεύγει, ποια πολιτική πρόταση θα ενισχύσει και για ποια πρέπει να τηρήσει σιγή ιχθύος.

Συμπεριφέρονται σ’Αυτήν, πού είναι η Ουράνια Μητέρα μας, σαν να είναι κάποια μαθητριούλα, ανεπίδεκτη μαθήσεως, που πρέπει να της υπενθυμίζουν συνεχώς τη διδακτέα ύλη και να την ανακαλούν στην τάξη για τις αταξίες της!

Επιτέλους! Ποιοι νομίζουν ότι είναι; Θα χάσουμε όλοι το μυαλό μας και θα τούς αναγορεύσουμε σε κριτές της οικουμένης, επειδή τάχα ψηφίζονται;

Γράψαμε και άλλοτε ότι ούτε και οι δημοσιογράφοι ψηφίζονται και όμως έχουν συνεχή λογοδιάρροια και ασκούν προς πάσα κατεύθυνση αδυσώπητη και σαφώς κατευθυνόμενη από σκοτεινά κέντρα κριτική, ιδιαιτέρως δε λυσσωδώς κατά της Εκκλησίας! Τελικά, στη χώρα μας, παρ’ ότι έχει καταργηθεί η λογοκρισία ακόμη και για εκείνους πού διαφθείρουν τον λαό, οι μόνοι πού δεν έχουμε ελεύθερα το δικαίωμα του λόγου είμαστε εμείς οι κληρικοί, γιατί επηρεάζουμε τον λαό να αντισταθεί στο πολυποίκιλο κακό!

Δεν τούς αρκούν τα δισεκατομμύρια πού ξοδεύουν για τηλεοπτική και έντυπη προπαγάνδα αλλά θέλουν να φιμώσουν και τούς κληρικούς, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι ένας μόνο λόγος αληθείας, συντρίβει πολλά τείχη ψεύδους! Το παρατηρεί κανείς και στις τηλεοπτικές εκπομπές, όπου μόλις κανείς αρθρώσει ένα σωστό λόγο, “πέφτουν όλοι επάνω του” για να πνίξουν τη φωνή του. Ο πύρινος ποταμός της ψευτιάς καίγεται με την αλήθεια, έστω και αν αυτή είναι μια μικρή σταγόνα!…

Μόνο η Εκκλησία αποφασίζει για τη σιωπή Της

Μόνη αρμόδια να αποφασίζει για το πότε θα ομιλεί και πότε θα σιωπά, είναι η Εκκλησία. Αυτή μόνο έχει το δικαίωμα να οριοθετεί τις παρεμβάσεις, πού πρέπει να γίνονται από τούς κληρικούς της στο επίπεδο των δραστηριοτήτων της πολιτικής. Και αυτό, γιατί μόνο Εκείνη έχει τη διάκριση να βλέπει πότε οι παρεμβάσεις αυτές ωφελούν πνευματικά τον πιστό λαό και πότε τον βλάπτουν.

Τονίζουμε, τον πιστό λαό και όχι απλώς τον λαό. Η Εκκλησία έχει χρέος πρωτίστως έναντι των παιδιών Της κι όχι έναντι των εχθρών Της. Και τα πιστά παιδιά της θλίβονται όταν αυτή σιωπά, καθ’ ον χρόνον στην Ορθόδοξη πατρίδα μας δεν μένει τίποτε όρθιο! Αντιθέτως, οι εχθροί της Εκκλησίας, δηλαδή οι εχθροί του Χριστού, επαναστατούν και εξαγριώνονται εναντίον της, όταν Αυτή ελέγχει τις παραχαράξεις του χριστιανικού ήθους.

Η Εκκλησία ποτέ δεν ρύθμισε την συμπεριφορά της αναλόγως του πολέμου πού εδέχετο. Ρυθμιστής της πάντοτε ήταν το πνευματικό συμφέρον των παιδιών του Θεού και γι’ αυτό ποτέ μέχρι ήμερα δεν κατήντησε <Φούρνος του Χότζα>,ώστε να υπηρετεί όλα τα άνομα συμφέροντα, εκτός από <τά καλά και συμφέροντα ταις ψυχαίς ημών>.

Μόνο η Εκκλησία, λοιπόν, έχει την εξουσία για το τι θα πράττει και το τι θα λέγει. Κανένας άλλος δεν μπορεί να γίνει αφεντικό Της! Και όταν λέμε Εκκλησία, δεν εννοούμε μόνο έναν κορυφαίο εκκλησιαστικό ηγέτη, ούτε καν μία Σύνοδο Αρχιερέων, αλλά τούς πιστούς ορθοδόξους κληρικούς και λαϊκούς πού έχουν το αυτό φρόνημα με την Θριαμβεύουσα Εκκλησία και ταυτίζονται απόλυτα στη θεωρία και στην πράξη με <ό,τι πανταχού, ό,τι πάντοτε και υπό πάντων επιστεύθη>, σύμφωνα με την μνημειώδη φράση του αγίου Βικεντίου Λειρίνης.

Ακουέτωσαν ταύτα πολιτικοί και δημοσιογράφοι!*

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ε. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
Πρωτοπρεσβύτερος


* Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε το 2008 στο τεύχος 70-71 της “Ενοριακής Ευλογίας “

Πηγή: http://vatopaidi.wordpress.com
Zenon
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Τετ Αύγ 01, 2012 3:07 pm
12

Re: Εκκλησία και πολιτική.

Δημοσίευση από Zenon »

Έχει άραγε το Ευαγγέλιο «πολιτική διάσταση»;

Κάθε διεθνής ή ταξική πάλη συνδέεται με τη βία: «Χτυπάτε τους εχθρούς». Η εντολή όμως του Χριστού λέει «Αγαπάτε τους εχθρούς υμών» (Ματθ. 5,44). Η τελευταία δεν επιτρέπει καθόλου να υποβιβάσουμε το Ευαγγέλιο στο επίπεδο της αδελφοκτόνου διαιρέσεως των υλικών αγαθών. Όταν μπουν στις τάξεις των μαχητών οι επίσκοποι, οι θεολόγοι, οι πιστοί χριστιανοί γενικά, θεωρούν εκείνους που αποφεύγουν τη συμμετοχή στο είδος αυτό των δραστηριοτήτων ως μικρόψυχους και δειλούς. Όσο πιο επικίνδυνη είναι η συμπλοκή με τους καταπιεστές, τόσο περισσότερο θεωρείται η ανθρωπιστική αποστολή ως «μαρτύριο» για τον Χριστό.

Εικόνα

Η αποφυγή μας υπαγορεύεται από τη συνείδηση ότι κάθε αλλαγή καταστάσεως στις κοινωνικές σχέσεις με επαναστατικό, δηλαδή εκβιαστικό τρόπο, θα αποδειχθεί τελικά αντικατάσταση της μιας βίας από την άλλη. Η ιστορική πείρα το απέδειξε αυτό σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων. Ήδη εμείς παρατηρήσαμε στη διάρκεια της ζωής μας πως η ιδέα της δικαιοσύνης ενέπνεε τους ανθρώπους στη μάχη με τον δεσποτισμό και την εκμετάλλευση, για την ελευθερία και τα πλήρη δικαιώματα για όλους. Ωστόσο, οι επαναστάσεις κατέληξαν ή μετατράπηκαν σε τρομοκρατικά καθεστώτα με την κατάπνιξη τεράστιων μαζών πληθυσμού, με τη στέρηση των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων και τα παρόμοια. Όσο βαθειά και αν είναι η ταραχή μας για τις αδικίες κάποιου συστήματος, η αλλαγή του πρέπει να συνδέεται με μακρά διαδικασία ανυψώσεως του ηθικού επιπέδου των ανθρώπων εν γένει.

Δεν έχουμε το δικαίωμα να πραγματοποιήσουμε εκβιαστικές πράξεις -ακόμη και επάνω στους εκβιαστές- στο όνομα του Χριστού. Να ελέγξουμε όμως την αδικία, ζώντας με ένταση, για να φυλάξουμε τη δικαιοσύνη προς όλους, μπορούμε και το κάνουμε, όταν βλέπουμε όφελος από τον λόγο μας. Η τέλεση της ίδιας της Λειτουργίας, η οποία είναι θυσία για τη σωτηρία όλων των ανθρώπων, είναι η υψηλότερη από όλες τις συμμετοχές στη δύσκολη διακονία προς την ανθρωπότητα. Δεν μας επιτρέπεται να παρεκκλίνουμε από τον σκοπό να παραμείνουμε στο φως των εντολών του Κυρίου. Αν γίνουμε μία από τις σκοτεινές δυνάμεις που πολεμούν για την επικράτηση επάνω στους αδελφούς, θα επισκιάσουμε το φως που έφερε στη γη ο Θεός. Αυτό ασφαλώς το έγκλημα είναι πιο επιζήμιο για μας από κάθε άλλο. Ο κόσμος δεν χρειάζεται «πολιτική Εκκλησία». Ο υποβαθμισμένος χαρακτήρας της Εκκλησίας του Χριστού κατά τους τελευταίους αιώνες οδήγησε στην απομάκρυνση από αυτήν μεγάλου πλήθους πιστών. Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη λάμψη της Εκκλησίας μόνο με την ακραία προσπάθεια να ζήσουμε χριστιανικά, ευαγγελικά, χωρίς να στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς θα μας συμπεριφερθούν οι σύγχρονοί μας. Αν δεν αποκτήσουν οι χριστιανοί τα γνήσια πνευματικά χαρίσματα, και πρωτίστως την αγιότητα, το κήρυγμα με τα λόγια θα παραμένει ως «κύμβαλον αλαλάζον».

Η ολοκληρωτική στροφή προς τη γη δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν την Εκκλησία στην αυθεντική της ουσία· ως Βασιλεία της Πατρικής Αγάπης, ως χώρο επιλάμψεως του Αγίου Πνεύματος, ως οδό προς εξομοίωση με τον Παντέλειο Θεάνθρωπο Χριστό-Ιησού.

Δεν πρέπει να φοβόμαστε την πρόσκαιρη απομάκρυνση των ανθρώπων από την Εκκλησία. Το παράδειγμα του Χριστού, που εγκαταλείφθηκε εντελώς μόνος κατά την ήμερα του Γολγοθά του, ας μας ενισχύει να βαδίσουμε στα ίχνη του. Αυτός μόνος στάθηκε καταδικασμένος από το Ρωμαϊκό Κράτος του δικαίου, από το Νομικό Συνέδριο, και ακόμη από τον όχλο του λαού. Συνεπώς, αν θα μας εγκατέλειπαν οι πάντες, και τότε δεν θα άξιζε να υποβιβάσουμε τις αληθινές διαστάσεις της Καινοδιαθηκικής Αποκαλύψεως που μας δόθηκε με τα παθήματα του Χριστού στο επίπεδο της «ηθικής», στο επίπεδο του «άθεου ουμανισμού», στο επίπεδο «κάθε τόπου και είδους διασκεδάσεως». Ενδέχεται η αποστασία να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν αποκλείεται ο καθένας από μας, για να σταθεί στην πίστη, να πρέπει να είναι έτοιμος να αντισταθεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ας είναι αυτοί δισεκατομμύρια· ας μας θεωρούν μωρούς όλοι οι διανοούμενοι και οι αμαθείς. Η απάντηση μας θα είναι μία: «Όσο μικρός και ασήμαντος και αν είμαι, ωστόσο, εν Χριστώ, εγώ είμαι σωστός και όχι εσείς που είστε μακριά από τον Χριστό».

Από το βιβλίο: Αρχιμ. Σωφρονίου, «το Μυστήριο της χριστιανικής ζωής», Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, 2010.

Πηγή: http://www.oodegr.com
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 7398
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
12
Τοποθεσία: Κοζάνη
Έχει ευχαριστήσει: 28 φορές
Έλαβε ευχαριστία: 364 φορές

Re: Εκκλησία και πολιτική.

Δημοσίευση από Νίκος »

Ναυπάκτου: ''Αμάρτημα όταν χωρίζονται οι άνθρωποι με βάση τα κόμματα"
Δημιουργήθηκε στις Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2012 - Συντάχθηκε από τον/την briefingnews.gr

Εικόνα

«Είναι αμάρτημα όταν κάποιοι Κληρικοί χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με τα κομματικά τους κριτήρια και ταυτίζονται με μια κομματική παράταξη. Αυτός είναι ο λόγος που το κανονικό δίκαιο της Εκκλησίας απαγορεύει στους Κληρικούς να πολιτεύονται», δηλώνει στο BriefingNews o μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλα­σί­ου Ιερόθεος.

Ερωτηθείς αναφορικά με κληρικούς που εμπλέ­κονται σε πολιτικά ζητήματα και γενικότερα στην πολιτική και αν υπάρχουν όρια σε αυτό, ο Ιεράρχης υπογραμμίζει ότι η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού, η πνευματική μητέρα όλων των Χριστιανών και πρέπει να παραμένει ανοικτή για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου χρώματος, φυλής, κοινωνικής και πολιτικής τάξεως.

Και συμπληρώνει «Αυτό είναι το μεγαλείο της Εκκλησίας, ότι δεν κλείνεται σε μικρές στενές ομάδες που διακρίνονται από ιδιαίτερη πολιτική και κομματική ιδεολογία. Και όπως κάθε μητέρα δείχνει την αγάπη της προς όλα τα παιδιά της, τα οποία ενδεχομένως ανήκουν σε διάφορα κόμματα, το ίδιο και πολύ περισσότερο πρέπει αυτό να γίνεται από την Εκκλησία

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κινούνται οι Κληρικοί, ως Πνευματικοί Πατέρες και ως πνευματικές μητέρες των ανθρώπων, οι οποίοι αναζητούν στοργή, αγάπη, ελευθερία, νόημα ζωής.

Γι’ αυτό είναι αμάρτημα όταν κάποιοι Κληρικοί χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με τα κομματικά τους κριτήρια και ταυτίζονται με μια κομματική παράταξη. Αυτός είναι ο λόγος που το κανονικό δίκαιο της Εκκλησίας απαγορεύει στους Κληρικούς να πολιτεύονται.

Βέβαια, πρέπει να κάνουμε μια διάκριση. Άλλο είναι η πολιτική όταν είναι επίθετο και δηλώνει την ζωή της πόλης, και άλλο είναι όταν η πολιτική είναι ουσιαστικό και δηλώνει την κομματική πρακτική.

Μέ την πρώτη έννοια ο Κληρικός κάνει πολιτική, αφού ζή σε μια κοινωνία και συμμετέχει στις εκδηλώσεις της, ασχολείται με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, όχι όμως με την δεύτερη έννοια, δηλαδή δεν πρέπει να κομματίζεται και να υποστηρίζει ανοικτά έναν κομματικό σχηματισμό.

Όταν γίνονται εκλογές ο Κληρικός είναι ελεύθερος να ψηφίζει το κόμμα που νομίζει ότι θα αντιμετωπίσει καλύτερα τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να προπαγανδίζει στους Ενορίτες του το κόμμα που εκείνος έχει επιλέξει.

Μερικά κόμματα προσπαθούν να προσεταιρισθούν τους Κληρικούς και τους ανθρώπους της Εκκλησίας, αλλά οι Κληρικοί δεν πρέπει να υποκύπτουν σε αυτόν τον πειρασμό.

Μέ την ευκαιρία αυτή θέλω να υπογραμμίσω την άποψή μου ότι η Εκκλησία πρέπει να απεμπλακεί από τον σφικτό εναγκα­λισμό με το Κράτος για να αποκτήση την ελευθερία της, να διοική τα του οίκου της, σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειάζεται ένας Καταστατικός Χάρτης που είναι νόμος του Κράτους, ο οποίος θα καθορίζει τόσες λεπτο­μέρειες για την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας. Θα αρκούσε ένας νόμος που θα καθόριζε την νομική προσωπικότητα της Εκκλησίας και θα έδινε εξουσιοδότηση να πορεύεται σύμφωνα με τους ιερούς Κανόνας.

Επίσης, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχει ένας νόμος του Κράτους περί Εκκλησιαστικών Δικαστη­ρίων, που ρυθμίζει τόσες λεπτομέρειες, ακόμη και τί θα φορά ο Κληρικός-δικαστής.

Θα αρκούσε ένας νόμος με λίγα άρθρα που θα καθόριζε μερικές βασικές αρχές και θα άφηνε την Εκκλησία να δικάζει τους Κληρικούς της σύμ­φω­να με τους ιερούς Κανόνας, χωρίς να επεμβαίνει το κοσμικό δίκαιο.

Δυστυχώς, η υπάρχουσα κατάσταση σε μερικά σημεία ευνοεί την επικράτηση ενός πολιτειοκρατικού πνεύματος. Πρέπει να τεθεί μια τάξη στα θέματα αυτά, ώστε να μη θεωρείται και εκλαμβάνεται η εσωτερική ζωή της Εκκλησίας ως δέσμια του κρατικού-πολιτικού νόμου.

Πάντως, εάν εμείς οι Κληρικοί βλέπουμε τα πράγματα μέσα από την εκκλησιαστική προοπτική, δεν θα διακατεχόμαστε από ανα­σφά­λειες και δεν θα χωρίζουμε τα κόμματα σε εχθρικά ή φιλικά, όπως και δεν θα εμπλεκόμαστε σε εκλογικά διλήμματα.

Άλλο είναι το έργο της Εκκλησίας και άλλο το έργο της Πολι­τείας και των κομμάτων.

Όταν μια Πολιτεία επιδιώκει και μπορεί να αντιμετωπίσει την φτώχεια και την ανεργία, τότε πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη, γιατί φροντίζει για τα συμφέροντα του λαού».

Πηγή: romfea.gr
Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.
Δημήτριος
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Δευ Ιούλ 30, 2012 3:31 pm
12

Re: Εκκλησία και πολιτική.

Δημοσίευση από Δημήτριος »

Νίκος έγραψε:Ναυπάκτου: ''Αμάρτημα όταν χωρίζονται οι άνθρωποι με βάση τα κόμματα"
Δημιουργήθηκε στις Τετάρτη, 11 Ιούλιος 2012 - Συντάχθηκε από τον/την briefingnews.gr

Εικόνα

«Είναι αμάρτημα όταν κάποιοι Κληρικοί χωρίζουν τους ανθρώπους ανάλογα με τα κομματικά τους κριτήρια και ταυτίζονται με μια κομματική παράταξη. Αυτός είναι ο λόγος που το κανονικό δίκαιο της Εκκλησίας απαγορεύει στους Κληρικούς να πολιτεύονται», δηλώνει στο BriefingNews o μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλα­σί­ου Ιερόθεος.

Δεν ξέρω πόσοι αδελφοί μας γνωρίζουν αυτήν την απαγόρευση αλλά κρίνοντας τα γεγονότα εκ των υστέρων τόσο μέσα από θεολογικό,όσο και από ιστορικό πρίσμα,περιπτώσεις άσκησης πολιτικής εξουσίας και ειδικά απο Αρχιεπισκόπους βλ Αθηνών Δαμασκηνός και Κύπρου Μακάριος ελέγχονται ως ατυχείς τουλάχιστον.
Από την άλλη κομματικές απόψεις του στυλ : Ο Ιησούς ήταν Έλληνας ή ο Ιησούς δεν υπήρξε τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από αιρετικές;
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία και σύγχρονη κοινωνία, Orthodoxy and modern society”