Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Ανάλυση και συζητήσεις γύρω από τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2088
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Τρί Αύγ 14, 2012 12:56 pm

Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Πολλά χρόνια πριν, ο επίσκοπος Usher υπολόγισε με βάση τις βιβλικές γενεαλογίες οτι η χρονολογία της δημιουργίας ήταν 4004 π.Χ..

Αυτή η χρονολόγηση υποστηρίζεται και από πολλούς άλλους μελετητές της Βίβλου και όχι μόνο.

Εικόνα

Ο επίσκοπος Usher χρησιμοποίησε σαν κύρια βάση των υπολογισμών του τους πίνακες του 11ου κεφαλαίου της Γένεσης. Με βάση το Μασοριτικό κείμενο (Μασοριτικό ονομάζεται το πρωτότυπο κείμενο της εβραϊκής βίβλου (την οποία οι χριστιανοί ονόμασαν Παλαιά Διαθήκη), έτσι όπως εμφανίζεται μετά την κριτική εργασία των Μασοριτών, δηλ. των Ιουδαίων λογίων που προσπάθησαν να διαφυλάξουν το κείμενο αυτό από τις παραφθορές και επιμελήθηκαν την παράδοση του) κι αυτόν τον πίνακα φτάνουμε στο συμπέρασμα οτι ο κατακλυσμός θα συνέβηκε την 3η χιλιετία προ Χριστού.
Η κύρια Βιβλική χρονολογική ένδειξη στηρίζεται στο 11ο κεφάλαιο της Γένεσης.
Όμως, αυτός ο πίνακας, δεν ισχυρίζεται ότι μας δίνει πληροφορίες για το ολικό χρονικό διάστημα μεταξύ του κατακλυσμού και του Αβραάμ, κι αυτό είναι ένα γεγονός που πολλές φορές σήμερα παραβλέπεται, όπως συνέβηκε στην εποχή του Usher. Σ' αυτόν τον πίνακα του 11ου κεφαλαίου της Γένεσης ποτέ δεν αθροίζονται οι ηλικίες των ατόμων για να μας δώσουν το ολικό χρονικό διάστημα.

Σε αντίθεση όμως μ' αυτές τις γενεαλογίες, άλλες γενεαλογίες περιέχουν μέσα τους την αξίωση οτι δίνουν πλήρη τα χρονικά διαστήματα σε χρόνια, όπως για παράδειγμα στην περικοπή Γένεση 5:3-5.

Μπροστά, λοιπόν σ' αυτό το γεγονός, οτι μερικές γενεαλογίες και μερικοί χρονολογικοί χάρτες είναι πλήρεις ενώ άλλοι όχι, συμπεραίνουμε πως η δημιουργία σε 7 ημέρες, και ο κατακλυσμός, μπορεί να έγιναν σε παλαιότερη εποχή απ'ότι υπολόγισαν ο Usher και άλλοι.

Άρα λοιπόν κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει την ηλικία της δημιουργίας με βάση τη Βίβλο.
Οι διάφορες άλλες χρονολογήσεις που δέχονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια από την αρχή της δημιουργίας του σύμπαντος μέχρι σήμερα και πάλι δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες διότι και αυτές στηρίζονται σε υποθέσεις και εικασίες.


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

nikoletap
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 31, 2012 3:37 pm

Re: Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Δημοσίευσηαπό nikoletap » Τρί Αύγ 14, 2012 12:58 pm

Αν θυμάμαι καλά, πριν χρόνια ο Πνευματικός μου, σε μιά συζήτηση μας είχε πει οτι η ηλικία της γης είναι ίδια με την χρονολογία που έχουν οι Εβραίοι. Δηλ. ενώ εμείς έχουμε 2011 αυτοί έχουν 7.000 και κάτι (νομίζω), γιατί μετράνε από την αρχή της δημιουργίας.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6393
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 14, 2012 12:59 pm

Κατ' αρχήν, Αχιλλέα, η χρονολόγηση δεν αφορά τη Δημιουργία του κόσμου, αλλά του ανθρώπου. Η Γέννεση αναφέρει ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο σε 7 ημέρες, αλλά τι σχέση έχουν οι ημέρες του Θεού με τον ανθρώπινο χρόνο κανείς δεν γνωρίζει.

Η Γέννεση αναφέρει κάποια στοιχεία, με βάση τα οποία κάποιοι μελετητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν το χρόνο της Δημιουργίας του ανθρώπου

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια συσχέτισης των θεωριών χρονολόγησης, με τα στοιχεία της Παλαιάς Διαθήκης και αυτά που πιστεύει η Εκκλησία,

Πότε δημιουργήθηκε ο πρώτος άνθρωπος;

Εικόνα

του σεβ. Μητροπολίτου Αχελώου κ.κ. Ευθυμίου

«Η Αγία Γραφή λέει ότι ο Αδάμ καί η Εύα δημιουργήθηκαν 5000 χρόνια περίπου π.Χ. Ενώ η Επιστήμη δέχεται ότι οι πρώτοι άνθρωποι εμφανίσθηκαν στη γη πριν από εκατοντάδες χιλιάδες ή καί εκατομμύρια χρόνια»!

Σύμφωνα με τις γενεαλογίες της Π. Διαθήκης, καί το κείμενο των Ο' ειδικότερα, η δημιουργία των Πρωτοπλάστων έγινε:...

Περίοδος π.Χ.
Μέχρι τον Αβραάμ 2.000 χρόνια
από Αβραάμ μέχρι το Νώε 1.307 χρόνια
από Νώε μέχρι τον Αδάμ 2.262 χρόνια
Αδάμ καί Εύα 5.569 χρόνια

α) Ο υπολογισμός του χρόνου στην Π. Διαθήκη:

Οι άνθρωποι στην αρχαία εποχή δεν έδιναν μεγάλη σημασία στο χρόνο, όπως εμείς οι σημερινοί. Για τη μέτρηση του χρόνου καί τον υπολογισμό των ωρών, των ημερών, των ετών κ.λπ., ούτε επίσημα ημερολόγια υπήρχαν ή ημεροδείχτες ούτε ρολόγια. Το μοναδικό ρολόι πού υπήρχε ήταν ο ήλιος, με την κίνηση του οποίου (ανατολή, μεσουράνημα, δύση) οι άνθρωποι ρύθμιζαν τις εργασίες τους καί γενικά τη ζωή τους.

Για τους συγγραφείς της Π. Διαθήκης ειδικότερα υπάρχει καί ένας άλλος λόγος, για τον οποίο δεν επιμένουν σε ακριβείς χρονολογικές καταγραφές. Καί ο λόγος αυτός είναι ότι ο σκοπός τους ήταν καθαρά θρησκευτικός καί όχι ιστορικός. Οι συγγραφείς δηλαδή της Π. Διαθήκης ενδιαφέρονταν να καταγράψουν κυρίως τα έργα καί τη δράση του Θεού στον κόσμο καί την ιστορία (στο χώρο καί το χρόνο) για την σωτηρία του ανθρώπου. Μέσα στα πλαίσια αυτά, τα επί μέρους στοιχεία, όπως λ.χ. ο γεωγραφικός τόπος, η ακριβής χρονολογία (έτος, μήνας, ημέρα, ώρα κ.λπ.) δεν είχαν παρά δευτερεύουσα σημασία.

Αντίθετα όμως στις γενεαλογίες οι συγγραφείς της Π. Διαθήκης δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Σημειώνουν δηλαδή τους γενεαλογικούς καταλόγους (γενεαλογικό δένδρο) ορισμένων διακεκριμένων προσώπων της αρχαιότητας. Από τους καταλόγους αυτούς, οι πιο σημαντικοί, πού έχουν σχέση καί με το θέμα μας, είναι οι γενεαλογίες του Αδάμ (Γεν. ε'), του Νώε (Γεν. ια' 10-32) καί του Αβραάμ (Γεν. κα' εξ.). Εάν, μαζί με τις γενεαλογίες έδιναν καί τις αντίστοιχες χρονολογίες, όπως τις κατανοούμε εμείς σήμερα, θα μπορούσαμε να υπολογίσομε ακριβώς το χρόνο πού δημιουργήθηκε ο πρώτος άνθρωπος, ο Αδάμ.
Ωστόσο, καί οι γενεαλογικοί αυτοί κατάλογοι είναι αποσπασματικοί καί ελλιπείς. Ακόμη καί στο ίδιο το κείμενο της Γενέσεως πού υπάρχει σε τρεις τύπους, το Εβραϊκό, το Σαμαριτικό και της μεταφράσεως των Ο' παρατηρούνται σημαντικές διαφορές, ως προς τις χρονολογίες.

Έτσι, από τον Αδάμ μέχρι το Νώε στο Εβραϊκό κείμενο μεσολαβούν 1656 χρόνια, στο Σαμαριτικό 1307 χρόνια καί στη μετάφραση των Ο' 2242-2262 χρόνια. Καί από το Νώε μέχρι τον Αβραάμ μεσολαβούν, κατά το Εβραϊκό κείμενο 1946 χρόνια, κατά το Σαμαριτικό 2247 καί κατά τους Ο' 3312 χρόνια! Ανάμεσα δηλαδή στα δύο επίσημα κείμενα πού χρησιμοποιεί η χριστιανική Εκκλησία (Δυτική καί Ανατολική) υπάρχει διαφορά 1000-1200 ετών.

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν γνωρίζομε τον τρόπο, με τον οποίο οι αρχαίοι υπελόγιζαν το χρόνο ή ότι οι αριθμοί πού αναφέρουν είναι εντελώς συμβολικοί. Πάντως, η ηλικία του ανθρωπίνου γένους πρέπει οπωσδήποτε να είναι μεγαλύτερη από 5000 χρόνια π.Χ. Αυτό φανερώνουν τόσο η στατιστική του πληθυσμού της γης όσο καί τα παλαιοντολογικά ευρήματα.

β) Η ηλικία του ανθρωπίνου γένους:

Η στατιστική του παγκοσμίου πληθυσμού υπολογίζει ότι το 5.000 π.Χ. οι κάτοικοι της γης ήταν 3-5.000.000. Ο αριθμός αυτός μεταθέτει πολύ προς τα πίσω τόσο τον Κατακλυσμό όσο καί τη δημιουργία των πρώτων ανθρώπων. Οι παλαιοντολόγοι πού δέχονται τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών ισχυρίζονται ότι ο πρώτος άνθρωπος εμφανίσθηκε στη γη πριν από 100.000-3.500.000 χρόνια (μακροχρονολόγηση). Τον ισχυρισμό τους αυτό οι παλαιοντολόγοι επιστήμονες τον στηρίζουν αφ' ενός στην ηλικία των παλαιοντολογικών ευρημάτων καί αφ' ετέρου στη θεωρία της εξέλιξης, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί, όπως λένε, για να γίνει η εξελικτική διαμόρφωση του ανθρώπου χρειάσθηκε πολύ χρόνο καί πιο συγκεκριμένα εκατοντάδες χιλιάδες καί εκατομμύρια ακόμη χρόνια!

Υπάρχουν όμως καί άλλοι επιστήμονες, κυρίως αρχαιολόγοι καί φυσικοί, οι οποίοι, επί τη βάσει δικών τους υπολογισμών, υποστηρίζουν μικρότερες χρονολογίες (βραχυχρονολόγηση) καί τοποθετούν την εμφάνιση του ανθρώπου από 10.000-100.000 χρόνια πρίν.

Η σοβαρή αυτή διάσταση απόψεων ανάμεσα στους ειδικούς επιστήμονες πρέπει να κάνει τους πιστούς πολύ επιφυλακτικούς ως προς την επιστημονική χρονολόγηση της ηλικίας του ανθρωπίνου γένους. Οι εξελικτικοί μάλιστα επιστήμονες διαφωνούν καί μεταξύ τους, τόσο ως προς το χρόνο, όσο καί ως προς το χώρο, όπου εμφανίσθηκε ο πρώτος άνθρωπος. Το γεγονός αυτό επιτρέπει στους πιστούς ν' αμφισβητούν δικαιολογημένα την μακροχρονολόγηση, αφού οι ίδιοι οι παλαιοντολόγοι δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστικά επιστημονικά συμπεράσματα.

Η βραχυχρονολόγηση όμως (10.000-100.000 χρόνια) θέτει πραγματικά ένα ερώτημα στους πιστούς, γιατί έχουν ανακαλυφθεί ανθρώπινα λείψανα πού η ηλικία τους υπολογίζεται με κάποια βεβαιότητα από 10.000-100.000 χρόνια. Μπορεί όμως ο χριστιανός ν' αποδεχθεί την άποψη αυτή, όταν η Γένεση μιλάει για 5.000 χρόνια μόνο;
Στό ερώτημα αυτό θα προσπαθήσαμε να δώσομε απάντηση στη συνέχεια.

γ) Συσχέτιση των βιβλικών στοιχείων καί της βραχυχρονολόγησης:

Ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του γενεαλογικού καταλόγου του Αδάμ, όπως τον δίνει η Γένεση είναι η μακροβιότητα των αρχαίων αυτών ανθρώπων. Σύμφωνα λοιπόν με το κείμενο των Ο':
1. Ο Αδάμ έζησε 930 χρόνια
2. Ο Σήθ 912 »
3. Ο Ενώς » 905 »
4. Ο Καϊνάν » 910 »
5. Ο Μαλελεήλ » 895 »
6. Ο Ιάρεδ » 962 »
7. Ο Ενώχ » 365 »
8. Ο Μαθουσάλας » 969 »
9. Ο Λάμεχ » 753 »
10. Ο Νώε » 950
όπως φαίνεται από τον πίνακα αυτόν, η ηλικία των πρώτων ανθρώπων φθάνει τα 1000 περίπου χρόνια!

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η μακροβιότητα αυτή σε εξωβιβλικές πηγές (Βέροσος, πρίσμα Weld, πλάκες Νιππούρ) επαυξάνεται σε εκπληκτικούς αριθμούς, από 10.000 μέχρι 60.000 χρόνια! Συνολικώς δε η ηλικία δέκα μόνον ονομάτων φθάνει τα 345.000 χρόνια! (Βλ. Πίνακα Δ' στο τέλος του βιβλίου). Οι ειδικοί ερμηνευτές υποστηρίζουν ότι οι αριθμοί αυτοί είναι συμβολικοί καί ότι τα ονόματα, τα οποία αναφέρονται είναι δυνατόν να εκπροσωπούν δυναστείες, φυλές ή έθνη!

Αν λοιπόν λάβομε υπόψη πρώτον, την ελλειπτικότητα και αποσπασματικότητα των γενεαλογικών καταλόγων, δεύτερον, την μακροβιότητα των αρχαίων ανθρώπων (1000 χρόνια) καί τρίτον, την άποψη ότι τα αναφερόμενα ονόματα είναι δυνατόν να εκπροσωπούν φυλές ή έθνη, μπορούμε να υπολογίσαμε την ηλικία του ανθρωπίνου γένους μέχρι τον Αδάμ μέχρι καί 100.000 χρόνια π.Χ.! Ιδού πώς:

1) Ο αδαμικός ή προκατακλυσμιαίος κόσμος (100.000-50.000 π.Χ.):

Τα ονόματα του γενεαλογικού δένδρου του Αδάμ αποτελούν κατ' αρχήν μια ομάδα δέκα οικογενειών ή φυλών. Με βάση επίσης την ελλειπτικότητα του καταλόγου μπορούμε να αυξήσομε τον αριθμό των αδαμικών αυτών φυλών. Η μεγάλη αυτη αδαμική οικογένεια μπορεί έτσι άνετα να καλύψει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι καί 50.000 χρόνια, δεδομένης της μακροβιότητας των πρώτων ανθρώπων, όπως είπαμε.
Έχοντας πάλι υπόψη ότι, ως προς το γεωγραφικό χώρο εμφάνισης του πρώτου ανθρώπου η επικρατέστερη επιστημονική άποψη συμπίπτει περίπου με τη βιβλική, μπορούμε να ορίσομε πάνω στο χάρτη το χώρο ανάπτυξης του αδαμικού, προκατακλυσμιαίου κόσμου .

2) Ο μετακατακλυσμιαίος κόσμος (50.000-10.000 π.Χ.):

Οι δέκα οικογένειες ή φυλές του γενεαλογικού δένδρου του Νώε, στις οποίες πρέπει να προστεθούν καί άλλες οικογένειες πού παραλείπονται από τον κατάλογο της Γένεσης, μπορούν άνετα να καλύψουν 30.000-40.000 χρόνια, δεδομένης καί της μείωσης του χρόνου ζωής των μετακατακλυσμιαίων ανθρώπων.
Ο ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ
1. Σήμ έζησε 600 χρόνια
2. Αρφαξιάδ έζησε 438 χρόνια
3. Σαλά έζησε 433 χρόνια
4. Εβερ έζησε 404 χρόνια
5. Φαλέγ έζησε 239 χρόνια
6. Ραγαύ έζησε 239 χρόνια
7. Σερούχ έζησε 230 χρόνια
8. Ναχώρ έζησε 148 χρόνια
9. Θάρα έζησε 145 χρόνια
10. Αβραάμ έζησε 175 χρόνια

Ως προς το γεωγραφικό χώρο πού κατέλαβε ο μετακατακλυσμιαίος κόσμος έχομε τα εξής στοιχεία:

Οι απόγονοι του Σήμ, Εβραίοι, Ασσύριοι, Σύροι, Ελαμίτες (κάτοικοι της Β. Κοιλάδας του Ευφράτη) αναπτύχθηκαν στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου καί της Μ. Ανατολής (βλ. καί Γεν. ι' 21-31).

Οι απόγονοι του Χαμ κινήθηκαν προς Νότον, τη Ν. καί Κεντρική Αραβία, την Αίγυπτο καί την Ανατολική ακτή της Αφρικής (Βλ. καί Γεν. ι' 6-20).

Οι απόγονοι του Ιάφεθ μετακινήθηκαν προς Βορράν καί εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω από τη Μαύρη καί Κασπία θάλασσα. Έγιναν οι γεννήτορες των μεγάλων Καυκάσιων φυλών της Ευρώπης καί της Ασίας. Οι αρχαίοι Έλληνες επίστευαν ότι ο Ιαπετός (= Ιάφεθ; ) ήταν ο πατέρας του ανθρωπίνου γένους.

3) Ο Νεολιθικός κόσμος (10.000-1 π.Χ.):

Για την ανάπτυξη των κατοίκων της γης κατά την περίοδο αυτή τα επιστημονικά στοιχεία συσχετίζονται απόλυτα με τα δεδομένα της Γένεσης.

δ) Η θέση της Εκκλησίας:

Η άποψη της Εκκλησίας είναι ότι η ακριβής χρονολογία της δημιουργίας του πρώτου ανθρώπου αποτελεί κεκρυμμένο μυστήριο. Ο Θεός δεν θέλησε ν' αποκαλύψει το θέμα αυτό στους ανθρώπους είτε δια της θείας Αποκαλύψεως είτε δια της επιστημονικής έρευνας.

Η Εκκλησία εξάλλου δέχεται ότι η βιβλική Κοσμογονία καί η διήγηση για τη δημιουργία του πρώτου ανθρωπίνου ζεύγους από το Θεό αποτελούν προφητικά κείμενα, πού έγραψε ο προφήτης Μωϋσής, Ο Θεός δηλαδή αποκάλυψε στον προφήτη Μωϋση ορισμένα βασικά στοιχεία για τα δυο αυτά μεγάλα θέματα της αρχής καί της αυγής της ανθρώπινης ιστορίας, όπως αντίστοιχα στον Ευαγγελιστή Ιωάννη πάλι με αποκαλυπτικό τρόπο φανέρωσε τα γεγονότα που συνδέονται με τη συνέχιση καί το τέρμα της ιστορίας του ανθρωπίνου γένους.

Η θέση αυτής της Εκκλησίας είναι καθορισιτκή για τη στάση των πιστών, πού δεν μπορεί να είναι άλλη παρά μια στάση σεβασμού μπροστά στο προφητικό μυστήριο της Κοσμογονίας καί της δημιουργίας του ανθρώπου. Βέβαια, μια τέτοια στάση δεν αποκλείει την έρευνα των ειδικών, τόσο των θεολόγων ερμηνευτών όσο καί των επιστημόνων ερευνητών, για μια συνεχή πρόοδο στην προσέγγιση του μεγάλου αυτού μυστηρίου.

Συμπέρασμα

Η ηλικία του ανθρωπίνου γένους δεν είναι δυνατό να καθορισθεί με ακρίβεια. Σύμφωνα με ένα συσχετισμό των βιβλικών στοιχείων καί των δεδομένων της επιστημονικής έρευνας, μπορούμε να πούμε ότι οι πρώτοι άνθρωποι δημιουργήθηκαν πρίν από 10.000-100.000 χρόνια!

Από το βιβλίο: «Αθώος» του σεβ. Μητροπολίτου Αχελώου κ.κ. Ευθυμίου

Πηγή: stratisandriotis.blogspot.com


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2088
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Τρί Αύγ 14, 2012 5:12 pm

Σύμφωνα με τις έως τώρα επιστημονικές παραδοχές, η ηλικία του σύμπαντος είναι περίπου 11,5 δισεκατομμύρια χρόνια και η ηλικία της γης 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Όσον αφορά τον άνθρωπο, από την χρονολόγηση των ευρημάτων των σκελετών, κρανίων κλπ που έχουν βρεθεί (αυστραλοπίθηκος, αρχάνθρωπος των Πετραλώνων, Homo Erectus κλπ) , η ηλικία του ανθρώπου μπορεί να φθανει τα 4.000.000 χρόνια από σήμερα.

Σύμφωνα με την επιστήμη, από τα 4,5 δις χρόνια μέχρι τα 4 εκ. χρόνια από σήμερα προηγήθηκε η δημιουργία της θάλασσας, του στερεώματος, των ψαριών και των ζώων. Η επιστήμη συμφωνεί με τη Βίβλο ως προς το ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε τελευταίος. Συμφωνώ Νίκο ότι η Γένεσις στο πρόσωπο του Αδάμ και της Εύας παραπέμπει στον πρώτο νοήμονα άνθρωπο, γιατί ο αυστραλοπίθηκος ή ο Homo Erectus κάθε άλλο παρά νοήμονες ήταν.

Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να πω για τη θεωρία της εξέλιξης των ειδών, όπως ο Δαρβίνος τη φαντάστηκε, που έχει προκαλέσει μια διαμάχη ανάμεσα στη θρησκεία και την επιστήμη εξ αιτίας ότι ακόμα μία μικρή ομάδα επιστημόνων εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο άνθρωπος είναι το αποτέλεσμα της φυσικής εξέλιξης των ειδών, με τον πίθηκο ως πρόγονό του! Όμως ακόμα «παλεύουν» να ανακαλύψουν αυτό που τους λείπει για να ολοκληρώσουν τη θεωρία αυτή. Και αυτό που τους λείπει είναι ο «ενδιάμεσος τύπος», που όσο και αν κόπτονται σε έρευνες, δεν θα μπορέσουν να καταλήξουν πουθενά, διότι είναι γραμμένο: «και εποίησεν ο Θεός τον άνθρωπο. Κατ’ εικόνα Θεού εποίησεν αυτόν» (Γένεση α΄ 27), και αυτή η αλήθεια δεν επιδέχεται καμία μεταφορική ερμηνεία.

Γενικά η επιστήμη συμφωνεί με τη Βίβλο και ως προς τη σειρα που έπλασε τα δημιουργήματά του ο Θεός. Μην ξεχνάμε και την ρήση στην Καινή Διαθήκη: Μία μέρα για τον Θεό είναι χίλια έτη για τον άνθρωπο.
Εικόνα


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Theodoros
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:36 pm

Re: Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Δημοσίευσηαπό Theodoros » Τρί Αύγ 14, 2012 5:13 pm

Καλησπέρα σ’ολες και όλους.

Θα ήθελα να θεσω και εγω καποια απλοϊκά ερωτήματα που βασανίζουν ενίοτε τους λογισμούς μου αλλα μάλλον όχι τόσο όσο να το συζητήσω με τον πνευματικό μου.

Για παραδειγμα ,

1) Στην δημιουργια του άνθρωπου εντάσσονται τα αρχαιλογικά ευρήματα των αρχανθρωπων (ολους του Homo :lol: ) ; Αν ναι τότε η δημιουργία εγινε πριν εκατομύρια χρόνια όπως υποστηρίζει η επιστήμη- αν οχι τότε πως λαμβανουμε υπόψη εμείς οι Χριστιανοί τα ευρήμτα αυτά ;

2) Σε ποια πόλη πηγε ο Καιν μετά την δολοφονία του αδερφού του και τον ελεγχο του από τον Θεο ; Πως δημιουργήθηκε η πόλη αυτή και απο ποιούς , δεδομενου ότι οι ανθρωποι στην γή ήταν μεχρι εκείνη τη στιγμή τεσσερις τον αριθμό ;(Αδαμ , Ευα , Καιν , Αβελ) ;

Ευχαριστώ εκ των προτερων οποιον αδερφό ασχοληθεί και με διαφωτίσει..Άβαταρ μέλους
nickzark
Δημοσιεύσεις: 969
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 1:19 pm
Τοποθεσία: Νικόλαος, θεσσαλονίκη

Re: Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Δημοσίευσηαπό nickzark » Τρί Αύγ 14, 2012 5:14 pm

Eδώ παιδιά δεν μπόρεσαν ακόμα να προσδιορίσουν πόσο παλιός είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός.


«Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα,καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν.... »

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6393
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 14, 2012 5:16 pm

Θεόδωρε η λέξη "αρχάνθρωπος" δεν προσδιορίζει την πραγματικότητα. Επρόκειτο για ανθρωποειδή και όχι ανθρώπους με τη Χριστιανική έννοια του όρου.

Αν διαβάσεις προσεκτικά την Παλαιά Διαθήκη θα δεις ότι ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο μαζί (μετά) τα υπόλοιπα ζώα (Γεν. 1, 26-28.) και ολοκληρώθηκε έτσι η Δημιουργία. Κάποια άλλη στιγμή (πόσο αργότερα δεν ξέρουμε) "ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν" (Γεν. 2, 7) .

Επομένως, κατά τη γνώμη μου, η ύπαρξη ανθρωποειδών πριν από τους πρωτόπλαστους Αδάμ και Εύα δεν αποκλείεται από την Παλαιά Διαθήκη.

Αλλά πάλι δεν είναι παρά απλώς η γνώμη μου, μπορεί και να κάνω λάθος.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Theodoros
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:36 pm

Re: Πριν πόσα χρόνια φτιάχτηκε ο κόσμος;

Δημοσίευσηαπό Theodoros » Τρί Αύγ 14, 2012 5:17 pm

Νικο ,

Σ΄ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σου. Δίνεις μια αλλη οπτική στο θεμα και μπορώ να πω ότι εχει βάση για μενα πάντα , αν και τελικά πιστευω ότι μόνο μεσα από τον πνευματικό αγώνα , ισως κάποια στιγμή με την Θεια Χάρη , μας επιτραπεί να κατανόησουμε και την δημιουργία..
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 0 και 0 επισκέπτες