Εψαξα αλλά δεν βρήκα πουθενά βίο του μάρτυρα. Εχω ονομάσει ετσι το 7 μηνων παιδάκι μου και θα ήθελα να ξέρω κάτι για τον μάρτυρα αυτον (το όνομα το πήρε απο τον παππου ο οποίος στα γεράματα έμαθε απο την ενορία που μένει οτι υπάρχει αγιος και οτι γιορτάζει 10 απριλίου) .Βρήκα, πάλι καλά μια φωτό μονο απο ένα σαιτ
Ελπίζω κάποιος να ξέρει κάτι.Ευχαριστώ εκ προτέρων
Ή μνήμη τους συναντάται επιγραμματικά στο "Μικρόν Εύχολόγιον ή Άγιασματάριον" έκδοση "Αποστολικής Διακονίας" 1959, χωρίς άλλες πληροφορίες. Πουθενά άλλου δεν αναφέρεται ή μνήμη τους. Ίσως να μαρτύρησαν με τους Αγίους Τερέντιο, Αφρικανό, Μάξιμο και Πομπήιο.
Τον πατέρα μου τον λένε Ηρακλή. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του (είναι 83 ετών τώρα) νόμιζε ότι δεν υπάρχει Άγιος με τ΄Όνομά του, αλλά πριν μερικά χρόνια ένας φίλος του τον ενημέρωσε ότι γιορτάζει μαζί με πολλούς άλλους που έχουν ελληνικά Ονόματα την 10 Απριλίου, που εορτάζουν ο Άγιος Τερέντιος και συν αυτώ 39 μάρτυρες εξ Αφρικής.
Μόνο που η παραπάνω εικόνα που δημοσίευσες είναι μάλλον λάθος, επειδή η παρακάτω εικόνα τους δείχνει πολύ νεώτερους στην ηλικία:
Βιογραφία
Οι Άγιοι Μάρτυρες Αφρικανός, Θεόδωρος, Μάξιμος, Πομπήιος και Τερέντιος μαρτύρησαν το έτος 250 μ.Χ., επί αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.) και ηγεμόνος Φουρτουνιανού, στην Καρθαγένη της Αφρικής μαζί με άλλους τριάντα εννέα Χριστιανούς, των οποίων τα ονόματα είναι: Αλέξανδρος, Ανάξαρχος, Αναξιμένης, Αριστείδης, Δημάρατος, Δημοκλής, Δημοσθένης, Διονύσιος, Επαμεινώνδας, Ετεοκλής, Ζήνων, Ηλίας, Ηρακλής, Ησαΐας, Ηφαιστίων, Θεμιστοκλής, Θεόφραστος, Θησεύς, Θωμάς, Ισοκράτης, Λουκάς, Μακάριος, Μιλτιάδης, Μνήσαρχος, Ξενοφών, Όμηρος, Παρμενίων, Πελοπίδας, Περικλής, Πίνδαρος, Πολύβιος, Πολύνικος, Προμηθεύς, Σοφοκλής, Σωκράτης, Τιμόθεος, Τίτος, Φιλοποίμην, Φωκίων και Χρόνιος.
Οι Άγιοι συνελήφθησαν, επειδή ήταν Χριστιανοί και δοκιμάσθηκαν με πολλά βασανιστήρια. Πρώτα τους χτύπησαν υπερβολικά, μέχρις ότου φάνηκαν τα σπλάγχνα τους, στην συνέχεια με πυρωμένα καρφιά τους τρύπησαν τα ισχία και επάνω σε αυτά έριξαν ξύδι και αλάτι. Αφού όμως προσευχήθηκαν, κατέστρεψαν τα ξόανα, τους βωμούς και τους ναούς των ειδωλολατρών. Στο τέλος, μετά τις φρικτές βασάνους, αποκεφαλίσθηκαν.
Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους και στις 28 Οκτωβρίου.
Για την εικόνα δεν ξέρω αδερφέ.Έβαλα στο google και την βρήκα μετα κόπον και βασάνων.Πρώτη φορά είδα πω μοιάζει ο άγιος. Δεν ξέρω αν έχει και στα γεράματα εικόνα και πότε εκοιμήθη.Έκανα παραγγελία εικόνας του σε ένα κατάστημα στην Θεσσαλονίκη και έχω περιέργια να δω.Τον ήξεραν τον άγιο μου είπαν πάντως.Γιορτάζει σίγουρα 10 Απριλίου