Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Ανάλυση θεμάτων που αφορούν τις αιρέσεις

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Αύγ 23, 2017 8:21 am

Αντίο Αντώνη.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Αύγ 23, 2017 11:50 am

Εμείς Κωνσταντίνε αυτό πιστεύουμε. Η διαφορά του εορτολογίου δεν είναι δογματική και δεν αξίζει τον κόπο γι αυτή να μένουν μερικές δεκάδες χιλιάδες αδελφοί μας εκτός Εκκλησίας. Παρ' όλα αυτά οι ηγέτες τους φροντίζουν να διατηρούν το διχασμό προβάλλοντας πράγματα άσχετα με το εορτολόγιο, όπως τις σχέσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και κάποιων οικουμενιστών ιεραρχών με τους ρωμαιοκαθολικούς. Όμως στην "Πανορθόδοξη" Σύνοδο της Κρήτης αποδείχθηκε, ότι μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδος υπάρχει ισχυρή αντίσταση σ' αυτές τις ιδέες κι ότι οι οικουμενιστές αποτελούν μικρή μειοψηφία μέσα στην Ορθοδοξία. Μάλιστα κάποιοι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεπερνούν σε φρασεολογία και τους παλαιοημερολογίτες. Η συμμετοχή, επομένως, όσο το δυνατόν περισσότερων Χριστιανών που αντιστέκονται στον οικουμενισμό μπορεί να αποτρέψει την επικράτησή του στην Εκκλησία. Η αποχή απ' αυτή δεν βοηθά σε καμιά περίπτωση ούτε καν στη σωτηρία της ψυχής αυτών που απέχουν.

Ο Αντώνης δεν είναι πια μαζί μας, επειδή παραβίασε τους βασικούς κανόνες διαλόγου αυτής της παρέας.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Μάριος
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Τετ Ιουν 21, 2017 1:17 pm

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Μάριος » Σάβ Αύγ 26, 2017 1:20 pm

Οι Παλαιοημερολογίτες είναι σχισματικοί οι οποίοι έχουνε πρόβλημα με τους Οικουμενιστες ιεράρχες.Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για αποχώρηση από την εκκλησία. Οι Παλαιοημερολογίτες είναι κάπου 400.000-500.000 σε όλο τον κόσμο. Η πλειοψηφία του συνολικού πλυθησμού των παλαιοημερολογιτών ζεί στην Διασπορά στο εξωτερικό.Παλαιοημερολογιτικες κοινότητες υπάρχουν στις ΗΠΑ,την Αυστραλία, τον Καναδά, την Δυτική Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Στην Ελλάδα ζούνε κάπου 100.000-150.000.Οι Παλαιοημερολογίτες είχανε μεγαλύτερα ποσοστά μετανάστευσης εκτός Ελλάδας λόγω και της κόντρας τους με την επίσημη εκκλησία που δυσκόλευε την θέση τους στην Ελλάδα. Ετσι πολλοί επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό όπου ίδρυσαν κοινότητες. Οι Παλαιοημερολογίτες του εξωτερικού είναι κάπου 250.000-300.000(πιο πόλοι από αυτούς που ζούνε στην Ελλάδα). Οταν οι παλαιοημερολογίτες κουτοπονηρα λένε ότι είναι 500.000 προφανώς συν υπολογίζουν και όσους ζούνε στην Ελλάδα και όσους ζούνε στο εξωτερικό (οι πιο πολλοί όπως είπα ζούνε ατο εξωτερικό).Πολλές φορές επιδιώκουν να προσηλυτίσουν κουτοπόνηρα πιστούς.Το μόνο θετικό τους είναι ότι δεν ντρεπονται οι απλοί πιστοί τους να κάνουνε σκληρή κριτική και στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους Οικουμενιστες Ιεράρχες οι οποίοι είναι μεν μειοψηφία όμως έχουνε υψηλές θέσεις ιδιαίτερα αρκετοί είναι και προκαθήμενοι Πατριαρχείων/αυτοκεφάλων εκκλησιών.Προσωπικά αυτό που με ενοχλεί σε αυτό το forum είναι ότι δε βλέπω άτομα να ασκούνε κριτική στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Οικουμενιστες ιεράρχες οι οποίοι ιεράρχες(δεν ντρέπομαι να το πώ) καλό θα ήταν να παραιτηθούν από την υψηλή θέση τους καθώς εμποδίζουν εμάς τους απλούς πιστούς να κυρηξουμε το Ευαγγέλιο στους αιρετικούς/αλλόθρησκους όπως εξήγησα με παραδείγματα σε προηγούμενη ανάρτηση μου.Κι όχι μόνο αυτό αλλά συμβάλουν στο να εγκαταλείπουν άτομα την μόνη αληθινή εκκλησία για να ασπαστούν αιρέσεις ή άλλες θρησκείες.Δείτε εδώ π.χ πως ορθόδοξοι γίνονται αιρετικοί μέσα στην ίδια την Ελλάδα ! http://www.oodegr.com/oode/ierapostoli/ ... lada_1.htm και εδώ: http://parents.org.gr/forum/topic/16444-pentikostianoi/
Βλέπουμε στην Ελλάδα άτομα να γίνονται Μουσουλμάνοι, Ιεχωβάδες, Πεντηκοστιανοί, αιρετικοί, σατανιστές, βουδιστές, Μπαχάι,αθεοι κτλ.Το τραγικό είναι ότι όλοι αυτοί κάποτε ήταν Ορθόδοξοι. Ολοι έχουμε ευθύνες που εγκατέλειψαν την Ορθοδοξία.Στην Ελλάδα από εκεί που η Ορθοδοξία ήταν το 99% του πλυθησμού τώρα έχει πεσει σε 80-85% και πέφτει κι άλλο όσο φτάνουν στην πατρίδα μας αλλόθρησκοι/ετερόδοξοι μεταναστες που γεννάνε πολλά παιδιά,προσυλητιζουν Ελληνες ορθόδοξους κτλ.Η εκκλησία πρέπει να κάνει ιεραποστολή στους μετανάστες να τους δώσει την ευκαιρία να ακούσουν τον λόγο του Κυρίου. Αντι αυτού οι μετανάστες κάνουν "ιεραποστολή" σε βάρος της επικρατούσης θρησκείας!Και ο σημερινός αρχιεπίσκοπος καμία σχέση με τον προκάτοχό του!Δεν ψέλλισε τίποτα για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλόφιλων κάθεται και ανέχεται τα χτυπήματα σε βάρος της Ορθοδοξίας μας(ο συγχωρεμενος αρχιεπισκοπές Χριστόδουλος τώρα θα είχε ξεσηκώσει και πολύ σωστά επανασταση)!Τώρα διάβαζα στο ίντερνετ πως η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να φέρει σύντομα τον γάμο των ομοφυλόφιλων(και την υιοθεσία), τον χωρισμό κράτους-εκκλησιας.Ολα τα περιμένω με ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και με Αρχιεπίσκοπο τον Ιερώνυμο. Η συγκυρία είναι κατάλληλη!



Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Σάβ Αύγ 26, 2017 10:24 pm

Μάριος έγραψε:..............Προσωπικά αυτό που με ενοχλεί σε αυτό το forum είναι ότι δε βλέπω άτομα να ασκούνε κριτική στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Οικουμενιστες ιεράρχες ..............

Αν ενοχλείσαι στο φόρουμ μας μπορείς να μας αποχαιρετήσεις.



Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Σάβ Αύγ 26, 2017 10:33 pm

Νίκος έγραψε:............
Επίσης οι χειροτονίες στους παλαιοημερολογίτες πάσχουν ως προς την κανονικότητα και κατά συνέπεια είναι άκυρες. Με λίγα λόγια οι ρασοφόροι των παλαιοημερολογιτών στην πλειοψηφία τους δεν έχουν χειροτονηθεί κανονικά, επομένως τα Μυστήρια που τελούν είναι απλώς τελετές, αφού στερούνται της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος.

Διότι στερούνται της Αποστολικής διαδοχής.
Απλά πράγματα.



Άβαταρ μέλους
Θεόδωρος22
Δημοσιεύσεις: 308
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2016 3:37 pm

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Θεόδωρος22 » Σάβ Αύγ 26, 2017 10:42 pm

Πέτρος έγραψε:
Μάριος έγραψε:..............Προσωπικά αυτό που με ενοχλεί σε αυτό το forum είναι ότι δε βλέπω άτομα να ασκούνε κριτική στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Οικουμενιστες ιεράρχες ..............

Αν ενοχλείσαι στο φόρουμ μας μπορείς να μας αποχαιρετήσεις.

Δεν χρειάζεται κάποιος να γίνει παλαιοημερολογίτης για να επικρίνει τα σφάλματα του Οικουμενικού Πατριάρχη εμείς είμαστε Ορθόδοξοι δεν έχουμε αλάθητα.Το καθήκον του πιστού είναι να γνωρίζει την πίστη του και αν χρειαστεί να κριτικάρει τους ιεράρχες αν κάνουνε λάθη.Οσο πιο πολλοί Ορθόδοξοι μέσα στην μόνη αληθινή εκκλησία μαζευτούμε κατά του Οικουμενισμού τόσο πιο εύκολα θα του αντισταθουμε.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Αύγ 28, 2017 8:13 am

Μάριος έγραψε:Το μόνο θετικό τους είναι ότι δεν ντρεπονται οι απλοί πιστοί τους να κάνουνε σκληρή κριτική και στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους Οικουμενιστες Ιεράρχες οι οποίοι είναι μεν μειοψηφία όμως έχουνε υψηλές θέσεις ιδιαίτερα αρκετοί είναι και προκαθήμενοι Πατριαρχείων/αυτοκεφάλων εκκλησιών.Προσωπικά αυτό που με ενοχλεί σε αυτό το forum είναι ότι δε βλέπω άτομα να ασκούνε κριτική στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Οικουμενιστες ιεράρχες οι οποίοι ιεράρχες(δεν ντρέπομαι να το πώ) καλό θα ήταν να παραιτηθούν από την υψηλή θέση τους καθώς εμποδίζουν εμάς τους απλούς πιστούς να κυρηξουμε το Ευαγγέλιο στους αιρετικούς/αλλόθρησκους όπως εξήγησα με παραδείγματα σε προηγούμενη ανάρτηση μου.Κι όχι μόνο αυτό αλλά συμβάλουν στο να εγκαταλείπουν άτομα την μόνη αληθινή εκκλησία για να ασπαστούν αιρέσεις ή άλλες θρησκείες.


Το χειρότερο πάθος είναι η έλλειψη ταπείνωσης. Όταν κάποιος αισθάνεται αρκετά άγιος για να μπορεί να κρίνει κληρικούς και μάλιστα ιεράρχες, σίγουρα ταπεινός δεν είναι. Η ιεροκατάκριση είναι πολύ σοβαρή αμαρτία και γι αυτό οι περισσότεροι από μας προσπαθούμε να την αποφύγουμε. Γι αυτό θέλει προσοχή, όταν ασκούμε κριτική, να το κάνουμε για πράξεις ή γεγονότα, που ξεφεύγουν από το νόημα του Ευαγγελίου, και όχι για τα πρόσωπα. "4 σύ τις εί ο κρίνων αλλότριον οικέτην; τώ ιδίω Κυρίω στήκει ή πίπτει· σταθήσεται δε· δυνατός γάρ εστιν ο Θεός στήσαι αυτόν." (Ρωμ. ιδ' 4)

Παρ' όλα αυτά σ' αυτό το φόρουμ υπάρχουν πάρα πολλές δημοσιεύσεις (Μάριε σε πιάνω αδιάβαστο) εναντίον του οικουμενισμού με επίκεντρο την πολύ αυστηρή, αλλά τεκμηριωμένη κριτική για τη λεγόμενη "Πανορθόδοξη" Σύνοδο της Κρήτης. Παράλληλα όμως δεν παραλείπουμε ν΄ασκούμε κριτική στις συμπεριφορές ορισμένων ιεραρχών, που με τις υπερβολές τους σκανδαλίζουν το λαό με την αντίστροφη έννοια (Πειραιώς, Καλαβρύτων, Κονίτσης κλπ.). Κάθε υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ του κηρύγματος του Ευαγγελίου και της απόκλισης απ' αυτό προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση είναι κατακριτέα.

Όσο για τον ευαγγελισμό σε ετερόδοξους και αλλόδοξους, ο καλύτερος τρόπος είναι με το παράδειγμα της ενάρετης ζωής μας. Αν δεν έχουμε τα κότσια να ζήσουμε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, τότε καλύτερα να αρκεστούμε σε μια ταπεινή ομολογία πίστεως, όταν κληθούμε να το κάνουμε.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Μάριος
Δημοσιεύσεις: 67
Εγγραφή: Τετ Ιουν 21, 2017 1:17 pm

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Μάριος » Δευτ Αύγ 28, 2017 8:20 am

Οι μητροπολίτες Πειραιώς, Καλαβρύτων, Κονίτσης μια χαρά κάνουν την δουλειά τους. Επειδή δηλαδή αρνούνται να σωπάσουν στην τωρινή κατάντια της χώρας και την καταγγέλλουν είναι και ακραίοι; Δεν νομίζω..
Τώρα για κριτική... Ο κάθε πιστός οφείλει να επαναφέρει τους ιεράρχες στην ουσία του χριστιανισμού αν ξεφεύγουν. Δεν αμφισβητώ το ποσο σημαντικό είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τους Ρωμιούς της Πόλης. Ομως αυτό δεν εμποδίζει την κριτική μου.Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει αλάθητο. Πρέπει να έχμουμε κριτική σκέψη γνωρίζοντας την πίστη μας.Ετσι αν κάποιος κληρικός κάνει σφάλμα να κριτικαρουμε και να αποδοκιμάζουμε το σφάλμα.Αλλιώς δίνουμε βήμα σε άθεους και εχθρούς του χριστιανισμού να λένε ότι τα ανεχομαστε.



Άβαταρ μέλους
Αναστάσιος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5436
Εγγραφή: Παρ Αύγ 04, 2017 1:57 pm
Τοποθεσία: Νέα Μάκρη, Ηλιούπολη (για όσο θα σπουδάζω)

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Αναστάσιος » Δευτ Αύγ 28, 2017 8:47 am

Έτσι είναι.


«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Εκκλησία και παλαιό ημερολόγιο

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Αύγ 28, 2017 8:57 am

Κάνετε λάθος Μάριε και Αναστάσιε. Όταν η κριτική από άμβωνος, μετατρέπεται σε ύβρεις και ρατσισμό, τότε σίγουρα ξεφεύγει από τη διδασκαλία του Ευαγγελίου.

Τι έχετε να πείτε για το εγκώμιο ενός επιχειρηματία, που κατά γενική ομολογία δεν κάνει τις δουλειές του και πολύ καθαρά, μόνο και μόνο επειδή συνεισφέρει στο ταμείο της Μητρόπολης;

Ποιοι είμαστε εμείς, που θα επαναφέρουμε στον "ίσιο δρόμο" ιεράρχες; Με ποια κριτήρια, με ποιες γνώσεις; Στην Ορθοδοξία δεν υπάρχει αλάθητο, η κριτική όμως πρέπει να γίνει πάνω σε απόψεις και όχι προσωπικά και να γίνει με προσεκτική θεολογική τεκμηρίωση. Όποιος μπορεί να το κάνει, ας το κάνει. Όποιος δε μπορεί, ας μην παπαγαλίζει της απόψεις άλλων, επειδή μπορεί κι εκείνοι να πέφτουν εξ ίσου έξω με αυτόν που κρίνουν.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες